Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 209 (6919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Reacţie

Cimitirul copiilor morţi în „Orfelinatul groazei” din Siret, igienizat în urma unui articol din „Monitorul de Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Puţinele cruci de pe mormintele celor aproximativ 3.000 de copii care au murit în fostul „Orfelinat al Groazei” din Siret au fost scoase din bălăriile care au fost lăsate să crească în voie şi să le ţină departe de ochii privitorilor. După publicarea, în urmă cu două săptămâni, în „Monitorul de Suceava”, a articolului „Cimitirul inocenţilor, cu sutele de victime ale <Orfelinatului Groazei> din Siret, tăinuit sub bălării” (https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-09-05/Cimitirul-inocentilor-cu-sutele-de-victime-ale-Orfelinatului-Groazei-din-Siret-tainuit-sub-balarii), preotul Vasile Merlă, de la Biserica Sfântul Dumitru-Cimitir, cu sprijinul administraţiei locale, s-a ocupat de igienizarea locului.

Bălăriile au fost cosite, arbuştii au fost tăiaţi şi astăzi se poate ajunge la cruci pentru a aprinde o candelă în memoria chinuiţilor copii ale căror trupuri sunt îngropate aici.

Mai mult, parohia care administrează cimitirul, Direcţia Silvică Suceava, Primăria Siret, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, dar şi firme şi persoane fizice au iniţiat o colaborare în vederea amenajării parcelei de 2.500 de metri pătraţi, locul de odihnă veşnică a mii de copii, ca un memorial, în amintirea suferinţelor pe care le-au îndurat cât au fost internaţi în ceea ce s-a numit Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Siret.

Până în luna august a anului viitor, parcela va fi igienizată, de jur împrejur vor fi plantaţi 1.000 de copaci, iar cele aproximativ 30 de cruci şi morminte vor fi restaurate şi conservate exact în starea în care sunt acum.

Dacă în luna iunie a acestui an,când Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus un denunţ la Parchetul General pentru tratamente neomenoase aplicate în perioada regimului comunist copiilor internaţi în Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Siret, numărătoarea deceselor ajunsese la 1.500, astăzi cifra s-a apropiat de 3.000 şi investigaţiile încă nu s-au finalizat. De aceea denunţul vizează, pentru început, perioada 1980-1989, când au murit 340 de copii.

 

IICCMER investighează traseul a 750 de copii care figurează ca transferaţi, despre care foşti angajaţi susţin că au fost lăsaţi să moară pe un câmp

Pe parcursul cercetărilor a apărut o ipoteză şocantă, astfel încât investigatorii de la institut iau în calcul acum şi posibilitatea existenţei unor gropi comune: „În rândul personalului care a lucrat la Siret în această perioadă circulă legenda unui ordin venit de la conducerea Partidului Comunist privind eliberarea rapidă a spitalului de o mare parte a acelor internaţi, ordin executat rapid la finele lunii noiembrie 1983. Registrul spitalului consemnează transferul a peste 750 de copii în numai câteva zile de la finele lunii noiembrie 1983. Foştii angajaţi susţin că o mare parte dintre copii, în special cei cu părinţi necunoscuţi, nu au ajuns la destinaţiile de transfer, fiind izolaţi pe un câmp şi lăsaţi să moară fără a fi înregistraţi.

Documentele pe care le deţinem nu au putut confirma această ipoteză şocantă, iar investigaţiile vor continua pentru a putea determina traseul fiecărui copil transferat în acea perioadă”, se arată pe site-ul IICCMER https://www.iiccr.ro/masacrul-inocentilor-sesizare-penala-a-iiccmer-privind-tratamentele-neomenoase/.

Potrivit institutului, din 1956, de când a fost înfiinţat Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă Siret,  până în 2001, au fost internaţi aici 8.586 de copii. Dintre aceştia, conform celor mai recente date, şi-au pierdut viaţa circa 3.000.

Din evidenţa deceselor înregistrate, reiese că majoritatea acestora, peste 60%, aveau loc în lunile de iarnă, cauzele fiind într-o proporţie covârşitoare, de aproape 70%, afecţiunile pulmonare (cele mai comune fiind bronhopneumoniile), urmate de epilepsii (12%), afecţiuni cardiace (7%), renale, hepatice, gastrointestinale etc.

Pe grupe de vârstă, cele mai multe decese au fost consemnate în dreptul grupei 1-4 ani (53%), urmate de grupele 5-10 ani (24%), 11-18 ani (18%) şi peste 18 ani (5%).

O analiză asupra locului de provenienţă al copiilor decedaţi demonstrează faptul că o mare parte a acestora proveneau din localităţi din judeţul Suceava sau judeţe învecinate (peste 40%), dar şi din zone mai îndepărtate precum Bucureşti, Bihor, Timiş, Dâmboviţa, Constanţa etc. 

Din istoricul spitalului, reconstituit de IICCMER pe baza arhivelor Ministerului Sănătăţii şi registrelor de stare civilă, Spitalul de copii neuropsihici Siret a fost înfiinţat în 1956 prin ordin al ministrului Sănătăţii, într-o fostă cazarmă militară datând din perioada administraţiei austro-ungare. Aici, în perioada 1952 - 1956, au fost adăpostiţi copii coreeni refugiaţi.

 

Interzicerea avorturilor, din 1966, a avut ca rezultate creşterea mortalităţii materne şi infantile, creşterea fără precedent a numărului de copii născuţi cu malformaţii congenitale grave, cu afecţiuni fizice şi psihice

Unitatea a funcţionat iniţial sub denumirea de Cămin spital pentru copii neuropsihici cronici, cu o capacitate de 400 de locuri şi o schemă de personal de 57 de posturi. Un an mai târziu, prin comasarea cu Casa Copilului Siret, capacitatea unităţii a crescut la 600 de locuri şi 183 de salariaţi, iar din 1960, la 287 persoane angajate.

Debutul politicii pronataliste a regimului Ceauşescu şi creşterea impresionantă a numărului de copii cu probleme neuropsihice au dus la extinderea capacităţii la 1.200 de paturi după anul 1966 şi la 1.310 după anul 1973. Consecinţele interzicerii întreruperilor de sarcină, din 1966, au fost creşterea mortalităţii materne şi infantile, creşterea fără precedent a numărului de copii născuţi cu malformaţii congenitale grave, cu afecţiuni fizice şi psihice, cu diverse boli moştenite sau dobândite după naştere, mii de copii ajungând orfani şi un număr impresionant fiind abandonaţi,

În 1968 unitatea s-a reprofilat în Spital de copii neuropsihici, dedicat celor cu handicap neuropsihomotor recuperabil sau parţial recuperabil, cu vârste cuprinse între 1 şi 16 ani. „Din cauza afluxului de pacienţi minori cu afecţiuni psihice, spitalul de la Siret se menţine de facto ca unitate de tip Cămin-spital, în care erau găzduiţi, pe mai mulţi ani, inclusiv un număr mare de copii cu afecţiuni considerate nerecuperabile. Spre exemplu, la începutul anului 1990, în Spitalul de copii neuropsihici Siret se aflau internaţi 114 copii declaraţi nerecuperabili, dintr-un efectiv de 510 de copii”, precizează IICCMER.

Experţii institutului arată că mulţi copii au murit în acea perioadă din cauza unor boli sau afecţiuni uşor de prevenit sau de diagnosticat din timp şi care puteau fi tratate. Pe de altă parte, spun ei, alte cauze ale morţii copiilor sunt tratamentele neomenoase la care au fost supuşi.

Ancheta penală efectuată de Parchetul General se află deocamdată în etapa investigării documentelor şi a probelor depuse la dosar, de către IICCMER. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cimitirul copiilor morţi în „Orfelinatul groazei” din Siret, igienizat în urma unui articol din „Monitorul de Suceava”.
 Vizualizări articol: 4010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Cimitirul copiilor morţi în „Orfelinatul groazei” din Siret, igienizat în urma unui articol din „Monitorul de Suceava”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei