Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 157 (6867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nu răspunde nimeni?

Nici un vinovat, verdictul judecătorilor în cazul fetei care avea 16 kilograme la 19 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul în care patru inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de rele tratamente aplicate minorului sau neglijenţă în serviciu, în cazul de la Moldoviţa care a şocat o ţară întreagă, al fetei care avea doar 16 kilograme la vârsta de 19 ani, a ajuns la final la instanţa de fond. Magistraţii Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc au dispus achitarea tuturor celor patru inculpaţi, în toate cazurile fiind invocat articolul cu privire la achitare pentru că fapta nu există. Sentinţa nu este definitivă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc având posibilitatea de a face apel.

Având în vedere gravitatea extremă a cazului, rămâne întrebarea dacă este normal ca nimeni să nu răspundă sub aspect penal pentru situaţia în care ajunsese fata.

 

Acuzaţiile pentru care au fost trimişi în judecată doi membri ai familiei fetei, un inspector social şi un asistent medical 

Cazul Adinei a şocat o ţară întreagă, toţi medicii care au evaluat-o apreciind că nu au văzut în viaţa lor un caz de subnutriţie atât de grav.

Tânăra era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap grad I, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat iniţial de o soră de-a ei mai mare, apoi de soţul acesteia din urmă, Nicolae Parîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. Din ancheta procurorilor a rezultat însă că fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie, astfel că Adina a ajuns într-o stare greu de imaginat.

Procurorii au arătat că Nicolae Parîjnec a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, acuzaţiile fiind legate de perioada august 2010 – decembrie 2013, când acesta a fost asistent personal al fetei.

“Având obligaţiile de a asigura alimentarea corespunzătoare a acesteia, de a sesiza de urgenţă semnele de agravare ale bolii şi de a solicita control de specialitate la domiciliu, prin nerespectarea acestor obligaţii, neluând măsurile necesare, a pus în primejdie gravă dezvoltarea minorei”, au acuzat procurorii.

Sora mai mare, Elena Rodica Parîjnec, cea care a avut-o anterior în îngrijire, ca asistent personal, în perioada noiembrie 2007 – iulie 2010, a fost trimisă în judecată pentru aceeaşi infracţiune, de rele tratamente aplicate în perioada cât a răspuns legal de soarta surorii bolnave.

Pe lista inculpaţilor se mai află Axenia Cristinica Haucă, inspector în cadrul Compartimentului Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară de la Primăria comunei Moldoviţa. Aceasta este acuzată că, în perioada 2007-2013, şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului în sensul că nu a monitorizat aplicarea măsurilor de asistenţă socială şi nu a anunţat operativ Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava cu privire la situaţia fetei, cauzând o vătămare importantă intereselor legale ale acesteia şi respectiv reducând şansele de recuperare şi reintegrare socială din cauza îngrijirii defectuoase.

A patra inculpată este Lăcrămioara Smocot, cu funcţia de asistent medical comunitar în cadrul Primăriei Moldoviţa. Aceasta este acuzată că, în perioada 2007-2013, şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului, în sensul că nu a determinat nevoile medico-sociale ale victimei, persoană cu handicap gradul I, cu însoţitor.

 

Şi primarul din Moldoviţa a fost vizat iniţial de anchetă 

În acest dosar au mai fost cercetaţi medicul de familie din Moldoviţa, dar şi primarul Traian Iliesi. În cazul ultimului, procurorul de caz a stabilit că obligaţiile referitoare la monitorizarea persoanei vătămate reveneau exclusiv compartimentului de specialitate din cadrul primăriei, adică serviciului de asistenţă socială.

 

Fata subnutrită a fost recuperată total după implicarea specialiştilor

Judecătorii de la Câmpulung Moldovenesc au stabilit că faptele imputate nu există. Rămâne de urmărit care va fi reacţia procurorilor după ce vor analiza motivarea judecătorilor şi verdictul final care va fi dat, cel mai probabil, de Curtea de Apel Suceava.

Victima din acest caz, Adina Gabriela, nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Imediat ce autorităţile au fost alertate despre condiţiile în care trăia fata, aceasta a fost preluată de Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Mitocu Dragomirnei, unde a făcut evoluţii foarte importante. Din fericire, copilul a putut fi salvat, revenind în timp la o greutate normală.

Mai mult, ea este angrenată în numeroase activităţi gospodăreşti dar şi la cele de la atelierul de terapie ocupaţională al centrului, unde a învăţat multe lucruri utile, descoperindu-şi şi abilităţi artistice. Adina a participat şi la spectacole organizate de centru, în cadrul cărora a cântat şi a dansat în faţa publicului. 
Ea este vizitată periodic de membri ai familiei, inclusiv de sora şi cumnatul vizaţi de anchetă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un vinovat, verdictul judecătorilor în cazul fetei care avea 16 kilograme la 19 ani.
 Vizualizări articol: 2860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nici un vinovat, verdictul judecătorilor în cazul fetei care avea 16 kilograme la 19 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei