La mai bine de cinci ani din momentul în care au fost descoperite peste 100.000 de pachete de țigări de contrabandă aduse în România din Ucraina într-un transport de bușteni, lucrurile se mișcă spre un posibil rechizitoriu. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, acolo unde a ajuns în final dosarul, au solicitat zilele trecute magistraților de la Curtea de Apel Suceava desemnarea unei alte instanțe de judecată în eventualitatea întocmirii rechizitoriului.
La această solicitare a fost desemnată drept instanță Tribunalul Botoșani în locul Tribunalului Suceava, așa cum era firesc. Trebuie spus că un eventual apel va ajunge tot la Suceava, la Curtea de Apel. Cel mai probabil această cerere pentru desemnarea unei alte instanțe a venit pentru că soția unuia dintre suspecți este judecător. Este vorba de soția lui Vasile Nicoară, unul dintre principalii suspecți din dosar, la firma acestuia din Dornești fiind și depistat transportul de țigări de contrabandă.
Un dosar care a fost pasat de la un parchet la altul
Din 28 iunie 2013 și până anul trecut, dosarul nu a făcut altceva decât să se plimbe între Suceava și Rădăuți. În primă fază, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, instituție care l-a declinat către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava. Nici aici nu a făcut prea mulți purici, pentru că a fost retrimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, de unde a fost preluat de la procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Potrivit cererii de desemnare a unei alte instanțe de judecată, ca inculpați intimați apar trei persoane, respectiv Vasile Sorin Nicoară, Adrian Tsiple și ucraineanul Iurii Vasilovici Kuzmeniuk, dar și două societăți comerciale. Este vorba de Bernar Prod SRL din Dornești, administrată de Vasile Sorin Nicoară, respectiv Fuel Solution Concept SRL București, o firmă cu acționariat ucrainean.
Neregulile au fost semnalate încă din campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012, de fostul președinte al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, precum și de fostul senator PSD Ovidiu Donțu. Aceștia au declarat că se face trafic de țigări de contrabandă din Ucraina cu trenurile de marfă care transportă material lemnos către o firmă din Dornești. Nu a fost nominalizată societatea comercială, dar au fost prezentate atunci și fotografii făcute într-o gară din Ucraina în care se încărcau bușteni, iar lângă lemne erau baxuri cu țigări. Cu acel prilej a fost informat Titus Corlățean, ministrul de Externe de la acea vreme, iar un an mai târziu a explodat bomba cu țigările descoperite în bușteni.
Trei vagoane pline ochi cu țigări de contrabandă
Cele 107.751 de pachete cu țigări marca Jiu Ling au fost introduse în bușteni încărcați în trei vagoane dintr-o garnitură de 70 de vagoane care avea ca destinație firma Schweighofer. Marfa din cele trei vagoane venea din Ucraina și avea ca destinație depozitul Bernar Prod SRL din Dornești. Buștenii cu țigări proveneau de la firma KUSMENIUK din localitatea Ivano – Frankivsk, strada Tiudivska nr. 29, și ar fi trebuit să ajungă la Fuel Solution Concept SRL București, o firmă cu acționariat ucrainean.
Buștenii, de dimensiuni mari, erau scobiți pe interior astfel încât mai rămăseseră din ei scoarța și puțin lemn. În compartimentul realizat astfel au fost introduse în suluri ambalate în plastic pachetele de țigări. Ulterior, capetele trunchiurilor erau “căpăcite”, pentru a crea impresia că bușteanul este intact.
Mai trebuie spus că administrator al firmei Bernar Dornești este Vasile Nicoară, un afacerist cu legături în mai multe medii, inclusiv pe linia parchetelor și a instanțelor de judecată, ceea ce ar putea fi o posibilă explicație pentru tergiversarea soluționării dosarului.
Țigările de contrabandă au fost descoperite în Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicșani, iar la acțiunea de control au participa atât lucrători vamali, cât și polițiști de frontieră.
În ritm de melc
Trei persoane și două firme, suspecte în cazul transportului de țigări de contrabandă în bușteni
