Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 138 (6848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment medical

Profesorul german de psihiatrie Josef Bäuml a conferențiat la Câmpulung Moldovenesc despre recuperarea bolnavilor de schizofrenie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un renumit psihiatru german, autor al mai multor manuale și profesor la clinica de psihiatrie a Universității Tehnice din München, prof. dr. Josef Bäuml, a prezentat, ieri, la Câmpulung Moldovenesc, conceptul de psihoeducație și aportul acesteia în procesul reintegrării persoanelor cu tulburări psihice, cu accent pe schizofrenie. La conferință au fost prezenți medici psihiatri din spitalele din Suceava, Iași, Cluj, București, Timișoara etc.

Specialitatea profesorului Bäuml este tratamentul complex al bolnavului psihic, care include medicația și psihoterapia cu implicarea familiei pacientului (psihoeducație). Psihiatrul a explicat că metoda este adecvată în mod special pentru schizofrenie, dar și în alte afecțiuni psihice precum depresia, anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive sau de personalitate. „Pacienții cu schizofrenie sunt foarte sensibili, sunt timizi și trebuie liniștiți ca să capete încredere. Ei nu sunt persoane criminale, sunt persoane vulnerabile”, a declarat psihiatrul, arătând că acești bolnavi „au un creier special”, imaginație bogată, oameni „care simt mai mult, văd mai mult, aud mai mult, au mai multe idei și fac asociații bogate”, aspecte care stau, de fapt, la baza vieții unui bun artist. Doar că „uneori este prea mult pentru ei să coordoneze toate acestea”. De aici necesitatea includerii familiei în programul de terapie, cu efect benefic în îmbunătățirea complianței la pacienții schizofrenici și în prevenirea recăderilor. ”Sunt oameni minunați”, a spus profesorul, „dar suferă de complexul bolii lor”. Dr. Bäuml a arătat că, dacă 1% din populația cu afecțiuni psihice suferă de schizofrenie, 60% din această categorie de pacienți au capacitatea să-și controleze boala și au capacitatea normală de a comunica și a trăi viața cotidiană.

Un exemplu prezentat „pe viu” la evenimentul științific de la Câmpulung Moldovenesc a fost al unui bărbat în vârstă de 47 de ani, de origine română, stabilit în Germania, diagnosticat la vârsta de 15 ani cu schizofrenie și care în România a fost pacient al unui spital de maximă siguranță. După emigrarea în Germania a ajuns din nou într-un astfel de stabiliment, după care fost tratat după alte standarde, astfel încât este capabil să locuiască singur într-un apartament și să aibă două slujbe. „Nu știu care ar fi fost viața mea astăzi, dacă nu plecam. Părinții nu puteau să mă țină legat tot timpul. Probabil că aș fi băut permanent și cine știe ce mai făceam”, ne-a spus el, ieri.

„Psihoeducația trebuie să-i facă pe pacienți să devină micii lor psihiatri, iar pe familiile lor, co-terapeuți”, a rezumat dr. Bäuml esența psihoeducației.

 

33% din populația Europei poate face o tulburare psihică în care să fie nevoie de intervenție

La rândul său, dr. Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, a declarat că tema aleasă pentru Școala de vară de psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc și pentru conferință, reabilitarea psihosocială a persoanelor cu dizabilități psihice, reflectă interesul în creștere și în România pentru intervenția terapeutică complexă, multidisciplinară, în cazul acestor boli și pentru psihiatria foresică, adresată bolnavilor psihici periculoși. „Modelul dezvoltat în Germania are rezultate foarte bune. Conform ultimelor statistici, 33% din populația Europei poate face o tulburare psihică în care să fie nevoie de intervenție. Este vorba despre o vulnerabilitate biologică, într-un context stresant”, a spus dr. Paziuc. Printre factorii favorizanți ai declanșării unei boli psihice pe o predispoziție biologică se numără singurătatea (prin plecarea părinților în străinătate, pentru copii, și plecarea copiilor în străinătate, pentru adulți); absența unui loc de muncă; lipsa de motivare la locul de muncă; schimbările politice foarte dese; terorismul; migrația, cu problemele de adaptare și acomodare în noua țară etc. Toate acestea creează un sentiment de insecuritate, care este exact „contextul stresant” de care a vorbit medicul.

Dr. Paziuc a mai spus că la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a început, de circa un an, aplicarea psihoeducației, dar cu mijloace mai reduse, având în vedere conjunctura educațională, mentalitatea și legislația din țara noastră.

Conferinţa de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială a fost organizată de Asociaţia Română de Psihiatrie Socială, în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Medicilor din România. Din partea Ministerului Sănătății a fost prezentă dr. Marieta Bărduț, consilier superior la Direcția management și structuri unități sanitare. La ceremonia de deschidere au luat cuvântul dr. Alexandru Paziuc, prof. dr. Mircea Lăzărescu, Timişoara, reprezentanţi ai Centrului Național de Sănătate Mintală și Lupta Antidrog, ai Ministerului Sănătății, ai Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Autorităţii Publice Locale și ai Bisericii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorul german de psihiatrie Josef Bäuml a conferențiat la Câmpulung Moldovenesc despre recuperarea bolnavilor de schizofrenie.
 Vizualizări articol: 1995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profesorul german de psihiatrie Josef Bäuml a conferențiat la Câmpulung Moldovenesc despre recuperarea bolnavilor de schizofrenie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pate de casa din ficat de pui Acest preparat este ideal pentru cei ce doresc să aibă în frigider fără mari eforturi o pastă tartinabilă gustoasă și fără adaosuri chimice, în cantitate suficientă și la un preț avantajos. Poate fi folosită și ca pastă pentru ornate... Citeşte