Arhitectul sucevean Ion Andriu a fost ales în funcția de președinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Nord Est. Alegerile au avut loc recent, în incinta fostei Uzine de apă a Sucevei, acolo unde s-a desfășurat Conferința Teritorială a Filialei Nord Est a Ordinului Arhitecților din România (OAR). În cadrul conferinței teritoriale au fost alese noile organisme de conducere ale filialei, respectiv președintele, consiliul teritorial și componența comisiei de cenzori și a comisiei de disciplină. În urma alegerilor, președinte al Filialei Nord Est a OAR pentru perioada 2018-2020 a fost ales arhitectul sucevean Ion Andriu. De asemenea, Colegiul Director ales de noul Consiliu teritorial de conducere al filialei este format din arhitecții suceveni Constantin Gorcea și Corina Roncea, și Mihai Tulbure (Botoșani), care vor avea funcții de vicepreședinți, în timp funcția de trezorier va fi ocupată de arh. Alexandru Oltean. De precizat că în mandatul 2014-2018, arhitectul Ion Andriu a deținut funcția de vicepreședinte la nivel național al Ordinului Arhitecților din România.
Ion Andriu a precizat că tot în cadrul Conferinței Teritoriale au fost aleși și delegații filialei pentru Conferința Națională a OAR, care va avea loc la București, în perioada 30 iunie – 1 iulie 2018. „Tot în cadrul conferinței au avut loc și o serie de dezbateri și analize, finalizate prin propuneri și sugestii referitoare la optimizarea organizării interne, relațiile cu instituțiile și reprezentanții administrației, reducerea birocrației și simplificarea regulamentelor legislative referitoare la proiectarea și realizarea investițiilor”, a precizat arh. Ion Andriu.
El a arătat că Ordinul Arhitecților din România cuprinde 22 de filiale în întreaga țară, Filiala Nord Est având 182 de membri, arhitecți și coordonatori arhitecți, din județele Suceava și Botoșani.
OAR are ca principal scop gestionarea modalităților de exercitare a profesiei de către cei circa 10.000 de membri ai organizației la nivel național.
Ion Andriu a mai amintit că locația în care au avut alegerile, fosta Uzină de apă a Sucevei, datează din anul 1912 și este în prezent gazda organizațiilor locale ale breslei arhitecților. Fosta Uzină de apă a Sucevei a fost restaurată și reabilitată în totalitate, demers care a fost apreciat și în plan național, fiind recompensat cu mai multe premii, inclusiv cu premiul „Arhitectura patrimoniului cultural”, al Bienalei Naționale de Arhitectură, în 2016, acordat autorului principal al proiectului, arh. Constantin Gorcea.