O tradiție de mai bine de 120 de ani a pompierilor civili și a localnicilor din Bosanci, de a confecționa cruci de gheață în zilele de dinaintea marii sărbători a Botezului Domnului, e pe cale de a fi întreruptă în acest an. Vremea caldă din ultima perioadă și mai ales din ultimele nopți a împiedicat formarea gheții groase pe iazurile și apele curgătoare din zonă, gheață din care se tăiau în anii trecuți bucățile mari din care se confecționau crucile.
Trasată apoi și tăiată cu fierăstraie mecanice, gheața cu grosimi de 20-25 cm lua forma crucilor, care, după ce erau finisate, se montau pe mesele de gheață sub forma unor altare la bisericile din comuna Bosanci și la alte biserici din zonă, pentru slujba din ziua de Bobotează. Pompierii din Bosanci au început căutările din primele zile ale noului an și încearcă să fasoneze cruci din pojghița de gheață subțire a iazului Parțic, de lângă sat.
Gheața groasă, imposibil de găsit din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă
În lipsa gheții cu o grosime acceptabilă, pompierii voluntari și localnicii din Bosanci au dat sfoară în țară pentru a o găsi în zonele mai friguroase. S-au interesat la Poiana Stampei, locul din care în alți ani au adus o gheață groasă de calitate, în lipsa celei din iaz, însă temperaturile au fost crescute și în zona de munte în ultima perioadă și au împiedicat înghețul cursurilor de apă. Vasile Spoială, fost șef de formație la pompierii voluntari din Bosanci, ne-a povestit: ”Am fost în multe locuri, nu am găsit nicăieri gheață groasă, am vorbit pe la Frasin, la munte și tot slabă e gheața. Acum ne chinuim să o scoatem de aici, din iaz, pentru ca în ziua de Bobotează să ne putem prezenta în fața credincioșilor cu o cruce de gheață cât de cât arătoasă. Astăzi o tăiem și mâine o să-i dăm forma, pentru a nu apuca a se topi.”
După ce au luat la verificat zonele cu un curent mai rece de pe cursul apei Sucevei, fără nici un rezultat însă, Viorel Popovici, unul dintre pompierii bosânceni, ne-a relatat: „Cu lipsa de gheață ne-am mai confruntat și în alți ani, însă pe atunci reușeam să o turnăm în forme, în congelatoarele Fabricii de Conserve din Șcheia. Acum însă s-au pierdut din păcate formele metalice și nu mai putem face acest lucru. Nici pe râul Suceava nu am găsit gheață și în cele din urmă ne-am întors pe malul iazului Parțic din Bosanci. Aici am găsit o pojghiță de gheață și după ce vom debita plăcile, încercăm să le lipim între ele, pentru a putea păstra tradiția și a da bisericilor câte o cruce de gheață pentru ziua Bobotezei. Ne vom limita în acest an doar la bisericile comunei, neavând posibilitatea de a ridica cruci pentru alte biserici din județ.”
Gheața a fost tăiată ieri din iazul satului, urmând ca astăzi să ia forma crucii
Fierăstraiele au început să taie ieri după-amiază din gheața iazului, o operațiune dificilă din cauza grosimii mici. Alături de pompierii voluntari, în apa iazului a intrat și viceprimarul comunei, Aleodor Nichifor, pentru a da o mână de ajutor. El ne-a precizat: ”E o vreme care nu ne ajută în acest an, deoarece gheața are o grosime mult prea mică pentru a face aceste cruci de gheață. Totuși grosimea de 5,5 cm măsurată de noi ne ajută în încercarea noastră de a le pune una peste alta și de a fasona o cruce de 10 cm grosime. Nu poate fi vorba de postament, suport și altarul de gheață care se ridicau în fiecare an în curtea fiecărei biserici. Vom face doar o simplă cruce de gheață pentru fiecare din cele trei biserici din comună, care sperăm să nu se topească până la slujba de sâmbătă.”
O soluție de rezervă trebuie totuși să existe întotdeauna și sătenii s-au gândit că, în ultimă instanță, crucile din piatră ale bisericilor din comună vor putea fi împodobite cu cetină de brad pentru slujba Bobotezei.
Căldurile Bobotezei
Tradiția crucilor de gheață, posibil să fie întreruptă de vremea caldă din aceste zile
