Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 oct 2017 - Anul XXII, nr. 242 (6658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ancheta unei tragedii

Cinci inculpaţi, trimişi în judecată pentru o explozie de la acumulări de gaze care a ucis un om

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a anunţat finalizarea anchetei în cazul unei tragedii petrecute acum mai bine de patru ani de zile, în septembrie 2013, pe o stradă din Gura Humorului, când o explozie foarte puternică, de la acumulări de gaze, a ucis un om care a suferit arsuri cumplite în urma deflagraţiei. Ancheta a ajuns la mai mulţi vinovaţi. Cinci oameni şi o societate vor răspunde în instanţă pentru infracţiunile de distrugere din culpă şi ucidere din culpă.

Printre cei trimişi în judecată se găsesc şi trei lucrători ai companiei E.ON Gaz de la acea vreme, care au intervenit la faţa locului. Un lanţ de erori şi superficialitatea într-o intervenţie care impunea foarte multă seriozitate au dus la o moarte cumplită pentru un om nevinovat. 

 

Scurgerile de gaze au început de la o surpare de mal

În septembrie 2013, pe strada Livada Poştei din Gura Humorului se efectuau lucrări de modernizare a reţelei de canalizare, fiind săpate mai multe şanţuri în apropierea locuinţelor din zonă. În timpul lucrului, în urma surpării unui mal, o conductă a fost avariată şi a început să se simtă miros de gaz.

La faţa locului au fost chemaţi lucrători ai E.ON Gaz.

Responsabilul de lucrare era un anume Florin Ioan Șutu, administrator al societăţii Euro Expert Fier Forjat S.R.L, cu sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud. Din ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a rezultat că acesta a luat legătura telefonică cu inculpatul Neculai Stan, inginer în cadrul E.ON Gaz, pe care l-a informat de avaria care s-a produs în timpul lucrărilor.

Acesta din urmă s-a deplasat la faţa locului însoţit de încă doi colegi aflaţi de serviciu, inculpaţii Marin Mihai Haşmei şi Dumitru Blanar.

 

Conducta a fost sudată şi acoperită cu pământ

Din cercetări rezultă că lucrătorii E.ON au obturat conducta de gaz a străzii şi, ulterior, în urma analizării avariei, administratorul societăţii din Bistriţa a luat legătura cu sudorul autorizat Dumitru Simera. Acesta a venit la faţa locului, a sudat conducta şi a plecat, spunându-le celor de la E.ON să verifice după jumătate de oră dacă mai sunt scurgeri de gaze. Toţi cei prezenţi au tras ulterior concluzia că defecţiunea este remediată, astfel că respectiva conductă a fost acoperită cu pământ.

 

A aprins un bec şi a declanşat nenorocirea

Aceste lucrări s-au realizat pe 4 septembrie 2013. Tragedia avea să se petreacă în noaptea de 5 spre 6 septembrie 2013, în jurul orei 3.00. Gheorghe Tamba, în vârstă de 44 de ani,  a coborât în beciul casei, unde a aprins becul, moment în care s-a produs o explozie foarte puternică.

Bărbatul a suferit arsuri groaznice, pe 94% din suprafaţa corpului, iar peste câteva zile, pe 9 septembrie, a murit, la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti.

 

Mama şi-a văzut fiul murind

La vremea respectivă, mama acestuia, Maria Tamba, a relatat pentru Monitorul de Suceava imaginea de coşmar pe care a avut-o în faţă când a fost trezită de explozie.

„S-a zdruncinat totul din temelii. Băiatul a ieşit arzând ca o torţă, am zvârlit o găleată de apă pe el. A fugit în grădină, în iarbă, de acolo l-a luat salvarea”.

Explozia a distrus locuinţa bărbatului, cu tot cu bunurile din interior. Bucăţi din tencuiala pereţilor sau din mobilier au fost aruncate de suflul exploziei până în grădina gospodăriei.

 

Cum s-a produs explozia

Concluzia procurorilor a fost clară: explozia s-a produs din cauza acumulărilor de gaze, ca urmare a lucrării de remediere defectuoasă făcută în ziua de 4 septembrie.

Practic, gazul metan eliberat din conducta fisurată a migrat pe sub pământ înspre imobilul victimei, pătrunzând în subsolul şi încăperile imobilului afectat. Gazul a început să se acumuleze. Până la explozia fatală a mai fost doar un pas.

 

Lucrare improvizată, fără anunţarea dispeceratului de la E.ON

Șirul neregulilor descoperite în acest caz este şi mai lung,

„Din cercetările efectuate a mai reieşit că repararea branşamentului  s-a realizat fără a se anunţa dispeceratul E.ON Gaz Distribuţie România, motiv pentru care nu a fost întocmit nici un ordin de serviciu pe numele angajaţilor săi. Mai mult de atât, la momentul la care s-a produs defecţiunea, E:ON Gaz Distribuţie România deţinea resursele necesare pentru remedierea avariei, atât din punct de vedere al asigurării de personal autorizat, cât şi al asigurării de utilaje şi echipamente”, se arată într-un comunicat al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, Andrei Sebastian Bucşa.

În acest dosar au fost trimişi în judecată Neculai Stan, Mihai Marius Haşmei, Dumitru Blanar, toţi trei de la compania de gaz, Florin Șutu, administratorul firmei din Bistriţa-Năsăud şi sudorul Dumitru Simeria. Parte în procesul penal este şi firma Euro Expert Fier Forjat S.R.L, cu sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Procesul va începe la Judecătoria Gura Humorului, iar inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci inculpaţi, trimişi în judecată pentru o explozie de la acumulări de gaze care a ucis un om.
 Vizualizări articol: 2732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Cinci inculpaţi, trimişi în judecată pentru o explozie de la acumulări de gaze care a ucis un om1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei