Ce-a de-a treia ediție a Festivalului Fanfarelor se va desfășura în perioada 21-22 octombrie 2017 și va aduce în atenția publicului istorisiri și fațete cu totul speciale ale oamenilor și ale muzicii fără pereche din vetrele satelor românești.
Tradiția muzicii de fanfară a fost păstrată la Fălticeni peste 100 de ani, până la transformarea Centrului de Instrucție Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni în școală de subofițeri jandarmi. Fanfara Regimentului 16 Dorobanți de la Fălticeni a constituit o prezență permanentă la sărbători naționale, ceremonialuri militare, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere și recreere și, nu în ultimul rând, în momentele fierbinți ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostașul cu arma în mână. Primele documente care ne furnizează informații despre existența la Fălticeni a unei fanfare formată din ostași, “muzicanți”, datează din anul 1898, iar de la 1 Decembrie 1918 avem confirmarea, din cronicile vremii, că la Fălticeni s-a dansat Hora Unirii, în acordurile fanfarei.
“Festivalul Fanfarelor este un festival anual de muzică de fanfară, care se desfășoară în municipiul Fălticeni în perioada Târgului Mărului. Cele mai bune fanfare din județ vor evolua pe scena din Piața «Nada Florilor», demonstrând că muzica tradițională este un giuvaer de mare preț care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanți din tată în fiu, cum se autodefinesc. Festivalul va începe cu parada tuturor fanfarelor invitate și se va încheia cu evoluția Grupului folcloric «Balada», condus de prof. interpret Maria Tanasă”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.