Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 sep 2017 - Anul XXII, nr. 212 (6628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

„Condiţii” de oraş

Toalete de şcoli înţepenite în Evul Mediu, în oraşul Cajvana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunele sucevene devenite peste noapte oraşe, doar cu numele, poartă încă multe cusururi, ce trimit locuitorii tocmai în Evul Mediu.

Oraşul sucevean Cajvana nu este o excepţie de la această regulă, iar contraste frapante şi paradoxuri revoltătoare sunt la tot pasul.

Case mari, ochioase, după tendinţe aduse dinafară contrastează cu şcoli cu toalete în curte, unde elevii nu au nici măcar posibilitatea de a se spăla pe mâini, asta în anul de graţie 2017.

La Școala Gimnazială Cajvana sau Școala Răcari, aşa cum o ştiu toţi căjvănenii, învaţă, în două schimburi, peste 400 de preşcolari şi elevi. Au condiţii bune la şcoală, însă îşi fac nevoile într-o magherniţă construită în urmă cu aproape 50 de ani, insalubră, ce pare rămasă cu secole în urma civilizaţiei.

Câteva găuri făcute în cimentul de pe jos, între ziduri mizere şi sărăcăcioase, alcătuiesc imaginea de coşmar de care au parte elevii din Cajvana, o imagine respingătoare, care nu ar trebui tolerată de nici un părinte care îşi trimite copilul acolo şi de nici o autoritate locală care cunoaşte situaţia. Toaleta de la Școala Răcari este un pericol pentru sănătatea micuţilor, o sursă nemijlocită de boli şi infecţii, o piedică pentru intimitatea elevilor şi o mare ruşine pentru cei care nu au luat măsuri pentru a remedia această mizerie.

 

Peste 500.000 de lei pentru modernizarea şcolii

Școala Răcari a fost ridicată în 1971, iar în urmă cu 10 ani ar fi trebuit să treacă printr-o amplă modernizare ce presupunea, printre altele, şi aducerea toaletelor la standarde civilizate.

Reabilitarea s-a făcut pe ici, pe colo, firma constructoare Soconi anunţându-şi, la scurt timp de la demararea lucrărilor, falimentul.

Primarul oraşului, Gheorghe Tomăscu, spune că situaţia se va schimba în curând, peste 500.000 de lei urmând să vină în comună, pentru modernizarea toaletelor şcolii Răcari, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală  (PNDL).

„Școala arată foarte bine, are uşi şi geamuri de termopan, acoperiş Lindab, s-au făcut anual reparaţii. Din păcate, toaleta a rămas nemodernizată, însă aşteptăm cât mai curând fonduri prin PNDL pentru racordul la apă, încălzire prin centrală proprie şi toalete moderne. Suma nu este mare în comparaţie cu solicitările altor şcoli şi aşteptăm să demarăm lucrările cât mai repede”, a subliniat Gheorghe Tomăscu, acesta menţionând că Școala Răcari aparţine de Liceul Tehnologic Cajvana.

La rândul său, Iulian Ciotu, director adjunct al unităţii, a menţionat că situaţia trebuie rezolvată urgent pentru a aduce şi Școala Răcari la nivelul celorlalte şcoli din oraş. Acesta a mai arătat că, odată cu modernizările planificate prin PNDL, unitatea vrea să obţină şi autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

Din păcate, nemulţumirea celor responsabili vizavi de situaţia care nu e de ieri, de azi, ci de ani buni, nu-i încălzeşte nici pe părinţi şi nici pe elevi.

Sunt aşteptate soluţii care să le ofere copiilor condiţii decente, care să le dea un semn că urbanizarea face paşi mici şi la Cajvana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toalete de şcoli înţepenite în Evul Mediu, în oraşul Cajvana.
 Vizualizări articol: 3854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 5 voturi
Toalete de şcoli înţepenite în Evul Mediu, în oraşul Cajvana3.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei