Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iul 2017 - Anul XXII, nr. 166 (6582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Veşti bune

Berea Solca revine pe piaţa suceveană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Berea Solca, atât de celebră în anii de dinainte de 1989, va reveni pe piaţa suceveană în scurt timp. Nu va mai fi produsă la Solca, şi asta pentru că fabrica de acolo a fost distrusă în urmă cu mai mulţi ani, ci la Suceava. Berea Solca va reveni pe piaţă prin intermediul celor de la Bermas, care în cursul lunii septembrie 2016 au reuşit să cumpere mărcile cu ajutorul cărora pot fabrica licoarea pentru a o pune în vânzare în perioada următoare.

Fabrica de bere de la Solca a intrat în faliment în martie 2013, iar tot patrimoniul a ajuns la vânzare prin intermediul unui lichidator. Doina Elena Muntean s-a ocupat de această tranzacţie, în urma căreia terenul pe care a funcţionat fosta fabrică de bere a fost vândut împreună cu o construcţie demolată parţial unui localnic din Solca.

Pentru mărcile de bere s-au organizat mai multe licitaţii, dar multă vreme nimeni nu s-a arătat interesat. În septembrie, SC Bermas SA Suceava a achitat 88.000 de lei şi a intrat în posesia celor două mărci, respectiv Bere Solca şi Solca Bere Blondă, produs tradiţional românesc, original din dulcea Bucovină.

 

Scurt istoric al Fabricii de Bere Solca

Fabrica de Bere Solca este una dintre cele mai vechi din ţară, actul de naştere fiind datat 1810, în perioada în care acest teritoriu se afla sub dominaţie austriacă. Fabrica a fost dată în administrarea Fondului Bisericesc Religionar al Bucovinei, care a arendat-o diferitor comercianţi de-a lungul timpului. Până în preajma Primului Război Mondial, producţia fabricii a crescut constant, atingând un milion de litri în 1915. În perioada interbelică, activitatea a revenit la normal, producţia anuală fiind de circa 300.000 de litri. Fabrica şi-a întrerupt activitatea imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar în 1952 a fost naţionalizată şi denumită Fabrica de Bere „Constantin Dobrogeanu Gherea”. La 1 decembrie 1952, trece în administrația Fabricii de Spirt Rădăuți, devenind astfel o secție de producție a acesteia. Au loc procese de modernizare a fabricii, în trei etape (1954, 1965 și 1966), cu rezultat în creșterea producției de bere de la 300 mii litri/an la 4 milioane litri/an. Cu toate acestea, cererea depășește cu mult producția, care era destinată în mare parte exportului. În 1973 se construiește un nou sediu administrativ, iar în 1983 se înființează un mic muzeu al berii. În 1984 fabrica beneficiază de o instalație de îmbuteliere a sticlelor cu o capacitate între 8.000-9.000 de sticle pe oră. Ulterior, după 1990 începe declinul, cu rezultate dezastruoase nu doar asupra Fabricii de Bere, ci şi pentru tot oraşul Solca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Berea Solca revine pe piaţa suceveană.
 Vizualizări articol: 8877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Berea Solca revine pe piaţa suceveană5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei