Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 iul 2017 - Anul XXII, nr. 165 (6581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Mort la datorie

Poliţistul măcelărit în mai puţin de un minut pe peronul Gării Burdujeni a fost îngropat cu onoruri militare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un cortegiu impresionant a fost ieri la Dumbrăveni pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Sorin Vezeteu, de la Postul de Poliţie Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni, care joi seară a fost ucis mişeleşte şi fără nici un motiv de un individ în vârstă de 23 de ani. În urma lui Sorin Vezeteu a rămas o familie îndurerată şi doi copii, unul de 5 şi celălalt de 7 ani, care nu-şi vor mai vedea niciodată tatăl.

Ceremonialul religios a început la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Burdujeni, cartierul în care locuia, pentru ca mai apoi zecile de autovehicule care au însoţit maşina mortuară să se deplaseze spre Dumbrăveni în coloană.

În prezenţa unui sobor de preoţi a fost oficiată slujba în biserica din Dumbrăveni, timp în care curtea şi străzile din vecinătate au devenit neîncăpătoare. În afara colegilor de serviciu, la înmormântare au fost prezenţi sute de colegi de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, dar şi o grămadă de localnici din Dumbrăveni, locul de naştere al lui Sorin Vezeteu.

De altfel, în Dumbrăveni este toată familia poliţistului mort la datorie, respectiv un frate tot poliţist, părinţii, dar şi un bunic în vârstă de 94 de ani, veteran din cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Decorat şi avansat în grad post-mortem

La finalul ceremonialului religios, familia lui Sorin Vezeteu a primit din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, decoraţia conferită la propunerea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„În semn de înaltă apreciere pentru devotamentul şi profesionalismul de care a dat dovadă în slujba legii, îndeplinindu-şi datoria cu preţul sacrificiului suprem, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler subinspectorului de poliţie Vezeteu Dumitru Constantin-Sorin”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

În paralel, Sorin Vezeteu fusese ridicat, tot post-mortem, de la gradul de agent-şef la cel de subinspector. Din păcate, nici avansarea în funcţie şi nici decoraţia din partea preşedintelui României nu-l mai ajută pe Sorin Vezeteu nici cât negru sub unghie.

Sorin Constantin Vezeteu a fost condus pe ultimul drum de peste 1.500 de oameni, foarte mulţi dintre ei impresionaţi de ceea ce s-a întâmplat. Poliţistul a fost aşezat în sicriu în uniformă şi a avut parte de toate onorurile militare, inclusiv de trei salve de puşcă trase de un pluton de jandarmi.

 

Mesaj pentru ministrul Afacerilor Interne de la colegul lui Sorin Vezeteu: „Vă rog, vă implor, ajutaţi-ne”

Prezent la întreg ceremonialul religios, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit un mesaj clar şi răspicat din partea agentului-şef Lucian Gălăţeanu, unul dintre colegii de la Poliţia TF Suceava a poliţistului omorât cu cruzime joi seară.

„Vă rog, vă implor, ajutaţi-ne. Coborâţi în stradă la un agent de siguranţă publică şi întrebaţi-l care este realitate, nu pe la sindicate sau în altă parte. Sunt un simplu poliţist, iar după acest eveniment am mers la Mănăstirea Dragomirna să-i mulţumesc Maicii Domnului că mi-am văzut copilul acasă, dar Sorin, din păcate, nu a putut face asta. Ajutaţi-l ca de astăzi Sorin să fie erou, nu o victimă a sistemului. Este strigătul unui om care înainte de a fi poliţist este părinte. Moartea lui a survenit într-o zi de foarte mare sărbătoare. Este biciul din mâna Sf. Ilie care îi va pedepsi pe toţi cei care ar fi putut să facă sau să facem ceva şi nu am făcut la momentul respectiv. Ceea ce s-a întâmplat joi noaptea depăşeşte orice imaginaţie, iar orice persoană oricât de antrenată nu făcea faţă pentru că atacul a fost mişelesc, mârşav, pe la spate”, a spus agentul-şef Lucian Gălăţeanu.

Acesta şi-a continuat rechizitoriul şi spune că poliţiştii lucrează în condiţii extrem de dificile şi doar pentru a bifa statistici.

„Anul acesta, până la jumătatea anului am făcut o singură tragere, iar pe la televizor apare nu ştiu cine şi spune că suntem antrenaţi. Realitatea este alta, nu suntem antrenaţi, nu suntem pregătiţi. Toţi suntem trimişi pe teren pentru statistici, pentru indicatori, să lucrăm să iasă bine, nu contează cum, nu contează când, nu contează în ce fel se obţin, trebuie doar să dea bine. În schimb, la noi nu se gândeşte nimeni”, a fost mesajul despre realitatea cruntă din Poliţia Română.

 

„Mi-e ruşine când văd un poliţist că are la şold un pistol Carpaţi de pe vremea bunicilor”

Un discurs extrem de critic a avut şi primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl. Acesta a menţionat că toată comuna este în doliu de trei zile şi spune că politicienii trebuie să se trezească pentru ca astfel de incidente nedorite să nu mai aibă loc.

„Mi-e ruşine când văd un poliţist că are la şold un pistol Carpaţi de pe vremea bunicilor. Mi-e ruşine că maşina este stricată şi nu vrea să plece de pe loc. Mi-e ruşine că de 27 de ani alegem oameni în Parlament, iar o dată la patru ani ne promit că vor face bravuri şi nu fac nimic. Poliţistul trebuie să aibă un statut special, trebuie să aibă putere prin lege, trebuie să aibă dotări. Mă uit spre acest tânăr care are acasă un bunic veteran de război şi pe la urechile căruia au şuierat sute de gloanţe și s-a întors acasă, iar acum, paradoxal, trebuie să-şi înmormânteze un nepot. Oare e normal să se întâmple aşa?”, s-a întrebat primarul din Dumbrăveni.

 

Ministrul Carmen Dan promite

Dacă în timpul ceremonialului religios ministrul Afacerilor Interne a preferat să nu facă nici un fel de comentariu, la final, Carmen Dan s-a referit la acest eveniment tragic şi a promis suplimentarea numărului de poliţişti, dar şi dotarea acestora, fără a avansa vreun termen concret. Ea a mai precizat că din datele pe care le are poliţistul nu era singur în patrulare, dar pe viitor se vor constitui patrule mixte de poliţişti şi jandarmi. De asemenea, ministrul Afacerilor Interne le-a cerut oamenilor care sunt implicaţi în sistem să vină cu propuneri concrete pentru a genera schimbări şi nu totul să se întâmple de la nivel central.

Despre tragicul eveniment de la Suceava a făcut referire şi premierul Mihai Tudose. Acesta a anunţat, sâmbătă, că patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur poliţist, el afirmând că a discutat acest aspect cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Am vorbit şi cu sindicatele şi cu doamna ministru, trebuie să evităm, fiindcă gradul de periculozitate al acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locuri liniştite, ci patrulează în cele în care există potenţial negativ. Patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur om. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit”, a declarat Mihai Tudose.

 

A primit aproximativ 40 de lovituri de cuţit în doar 56 de secunde

Filmul înjunghierii brutale a lui Sorin Vezeteu a fost extrem de scurt. Atacat din spate, poliţistul a fost pus la pământ aproape imediat, iar aici atacatorul, Ioan Beşa, de 23 de ani, şi-a desăvârşit nebunia. Conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Gara Burdujeni, totul a durat 56 de secunde, timp în care Beşa a aplicat aproximativ 40 de lovituri de cuţit sub privirile îngrozite a zeci de oameni care se aflau pe peron.

Totul s-a petrecut joi seară, în jurul orei 21.15, când agentul-şef Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, era de serviciu la Postul de Poliţie Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni. Bărbatul de 38 de ani, cu o experienţă de peste 15 ani în munca de poliţie în gară, se afla pe peron, unde tocmai sosise trenul de noapte de la Iaşi la Timişoara, iar un alt coleg de-al său se afla la un alt peron.

 

Criminalul nu regretă nimic

Prins şi pus la pământ în scurt timp, ucigaşul poliţistului nu a avut nici atunci şi nici ulterior vreo urmă de remuşcare pentru fapta sa. „Nu îmi pare rău, am avut dreptate!”, a fost declaraţia lui Ioan Beşa. Culmea este că agresorul nu era nici băut şi nici nu s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul crimei, aşa după cum arată primele rezultate ale analizelor toxicologice efectuate în dosar.

Domiciliat în satul Mironu, comuna Valea Moldovei, are în cazier două condamnări pentru vătămare corporală, fapte comise în Madrid, Spania.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Lucian Stănescu, a explicat:

„Din primele cercetări rezultă că acest inculpat a mai săvârşit fapte cu violenţă în Madrid - Spania, având două condamnări în baza cărora se va stabili o eventuală stare de recidivă a acestuia până la finalizarea urmăririi penale”.

Beşa revenise la Suceava, din Spania, de puţină vreme, iar de aproximativ trei săptămâni îşi transformase maşina în casă. Tânărul de 23 de ani îşi făcea veacul în apropiere de gară. În maşina sa se puteau vedea vineri şosete puse la uscat, haine de schimb, o plapumă şi alte bunuri de igienă. Oamenii care stau în zona străzii Jean Bart au relatat că în ultimele zile îl vedeau pe tânărul suspect plimbându-se haotic pe străzi. Acesta ar fi avut chiar o altercaţie cu un tânăr, în zona Hotelului Socim, lovindu-l cu capul în figură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţistul măcelărit în mai puţin de un minut pe peronul Gării Burdujeni a fost îngropat cu onoruri militare.
 Vizualizări articol: 5280 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Poliţistul măcelărit în mai puţin de un minut pe peronul Gării Burdujeni a fost îngropat cu onoruri militare3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei