Şef al promoţiei 2017 a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, unitate cu zeci de absolvenţi anual, majoritatea băieţi, este Anişoara Ţugui, o tânără originară din Vicovu de Jos.
În urma celor doi ani de studiu, cu o medie de absolvire de 9,64, tânăra de 21 de ania fost desemnată lidera celei de-a 24-a promoţii de agenţi de poliţie de frontieră, promoţie care numără 79 de elevi, 14 fete şi 65 de băieţi.
De asemenea, în cadrul festivităţii de absolvire şi de avansare la primul grad profesional, Anişoara a fost distinsă cu diplomă de merit pentru rezultatele meritorii, iar numele şi prenumele său au fost înscrise pe placa de onoare a instituţiei.
„A fost o ceremonie frumoasă la care au participat persoane importante atât din Oradea, cât şi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Şi cu atât mai mult emoţiile au crescut când mi-am văzut toată familia acolo”, a mărturisit absolventa despre festivitatea în cadrul căreia a fost înaintată la gradul de agent de poliţie de frontieră.
Rezultatele bune i-au permis Anişoarei să-şi aleagă unde va fi repartizată ca debutant pentru o perioadă de şase luni, aceasta optând pentru Aeroportul din Cluj.
Mai mult, tânăra se pregăteşte pentru admiterea la Academia de Poliţie din Bucureşti, pentru a avansa ca ofiţer.
„Ziua de astăzi reprezintă un moment foarte important”
Festivitatea de absolvire a fost un moment special, încărcat de emoţie, tânăra fiind felicitată personal de inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor general de poliţie Ioan Buda, precum şi de ceilalţi invitaţi.
În calitate de şef de promoţie, Anişoara a transmis un mesaj în cadrul ceremoniei: „Trebuie să recunosc că mă copleşesc emoţiile pe care cu siguranţă le simţiţi în fiecare cuvânt pe care-l rostesc, dar după atâta trudă, sacrificiu, dăruire şi aşteptare, cum altfel aş putea să-mi exprim bucuria, dacă aceste cuvinte nu ar fi însoţite de sentimente de împlinire personală şi profesională. Ziua de astăzi reprezintă un moment foarte important din viaţa şi cariera noastră, reprezintă momentul în care dăm jos din piept gradul de elev şi, cu respect, demnitate şi responsabilitate, luăm pe umerii noştri gradul de agent de poliţie de frontieră, cu condiţia de a ne iubi atât de mult patria, încât să ne facem o carieră din protejarea ei.
(...) Cuvintele sunt uneori prea puţine pentru a exprima tot ceea ce ne propunem. Rămâne să dovedim prin fapte că vom lucra cu devotament acolo unde timpul şi viaţa o vor decide”.
„Mi-am făcut o nouă familie acolo”
Atrasă de haina militară, de disciplina şi rigurozitatea pe care le impune o carieră în domeniu, Anişoara a optat pentru şcoala de la Oradea, singura din ţară pentru pregătirea agenţilor de frontieră.
„Cei doi ani de şcoală au fost frumoşi. Au fost ani în care pot să zic că mi-am făcut o nouă familie acolo, deoarece distanţa mare de casă nu mi-a permis să merg foarte des la familia mea”, spune Anişoara.
Recunoaşte că începutul nu a fost unul uşor, iar acomodarea la o viaţă nouă, la un nou set de reguli, la noi cerinţe a presupus voinţă de neclintit, dublată de ambiţie şi abnegaţie.
„A trebuit să mă acomodez cu un alt ritm de învăţământ, deoarece nimic din ce am făcut la liceu nu se mai regăsea în ceea ce învăţam la şcoala de poliţie de frontiera”, a mai completat aceasta.
Liceul l-a urmat la „Ion Nistor” Vicovu de Sus, unde a încheiat clasa a XII-a cu 10 pe linie la toate disciplinele de învăţământ.
Admiterea la şcoala de la Oradea a constat într-o vizită medicală, testare psihologică, evaluarea aptitudinilor fizice (test de viteză, de rezistenţă şi aruncarea mingii medicinale) şi un test grilă cu 60 de întrebări la limba şi literatura română şi 30 dintr-o limbă străină, la alegere.
„Aş dori să mulţumesc familiei care mi-a fost alături şi care m-a susţinut şi mă susţine permanent în ceea ce am ales să fac, precum şi colectivului de la Şcoala de Poliţie de Frontieră Oradea, domnilor directori, cadrelor didactice, care au dat dovadă de profesionalism, înţelegere şi răbdare”, a conchis Anişoara Ţugui.