Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mai 2017 - Anul XXII, nr. 118 (6534)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În această primăvară

Aproape 2.300 de hectare de pădure regenerate prin Direcţia Silvică Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai importante activităţi ale silvicultorilor suceveni este cea de regenerare a suprafeţelor forestiere, atât prin lucrări de plantare, cât şi prin numeroase alte lucrări care ajută pădurea să se refacă rapid şi sănătos. Tocmai de aceea, în cadrul campaniei de primăvară, printr-o mobilizare exemplară, Direcţia Silvică Suceava a efectuat lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafaţă totală de aproape 2.300 de hectare, un adevărat record, în condiţiile în care, anii anteriori, la nivel naţional se regenerau aproximativ 15.000 de hectare.

„Direcţia Silvică Suceava a realizat în primăvara acestui an o suprafaţă totală de regenerări de 2.290 de hectare, din care 820 de hectare regenerări naturale şi 1.470 de hectare împăduriri integrale, fiind una dintre cele mai mari suprafeţe regenerate în  campaniile de împăduriri din ultimii cinci ani. Cheia gestionării eficiente a pădurii este regenerarea ei continuă, atât prin regenerările naturale, cât şi prin lucrări de împădurire”, a declarat Sorin Ciobanu, şeful silvicultorilor suceveni.

 

Cea mai mare suprafaţă împădurită, în fondul forestier de stat

Cele mai ample lucrări de regenerare a pădurilor au fost efectuate în fondul forestier de stat - o suprafaţă de 1.840 de hectare, din care 790 de hectare regenerări naturale şi 1.050 de hectare împăduriri integrale. În plus, au fost efectuate lucrări de completări curente în plantaţiile cu reuşită provizorie, pe o suprafaţă de 369 de ha, dar şi lucrări de refaceri a plantaţiilor calamitate, pe o suprafaţă de 2 ha.

Nu a fost uitat nici fondul forestier privat administrat cu contracte ori cel care aparţine persoanelor fizice care au încheiat cu Direcţia Silvică Suceava contracte de prestare a serviciilor silvice.

Astfel, în baza contractelor de administrare încheiate cu alţi deţinători de păduri, DS Suceava a executat lucrări de împăduriri pe o suprafaţă de 280 de ha, dar şi de regenerări naturale, pe 30 de ha.

De asemenea, s-au executat lucrări de completări în plantaţiile cu reuşită provizorie,  în suprafaţă de 60 de ha.  

Pe suprafeţele neregenerate ce aparţin persoanelor fizice cu contracte de servicii silvice s-au executat lucrări de împăduriri integrale pe o suprafaţă de 140 de ha. Pe suprafeţe reprezentative s-au efectuat lucrări de împădurire în raza ocoalelor silvice Brodina - 29 de ha, Vatra Dornei - 21 de ha, Pojorâta - 16 ha, Fălticeni - 10 ha, Falcău - 7 ha.

Conform Codului Silvic, realizarea lucrărilor de împăduriri a suprafeţelor tăiate şi neregenerate în termenul legal este obligatorie pentru toţi deţinătorii de fond forestier.  Pentru a veni în sprijinul acestora, Direcţia Silvică Suceava a pus la dispoziţia persoanelor fizice puieţi forestieri la preţuri avantajoase, în vederea împăduririi suprafeţelor neregenerate care le aparţin, oferind şi asistenţa tehnică necesară.

 

7,6 milioane de puieţi forestieri, plantaţi în campania de primăvară

În campania de împăduriri din primăvara anului 2017 s-au folosit 7,6 milioane de puieţi forestieri, din care 5,5 milioane de puieţi de molid, 825.000 de brad, 310.000 de larice, 40.000 de pin silvestru, 135.000 de fag, 226.000 de stejar pedunculat, 71.000 de gorun, 312.000 de paltin de munte, 140.000 de frasin, 57.000 de salcâm, 5.000 de cireş, 7.000 de tei, 31.000 de anin, 3.000 de plop şi 1.000 de plop alb.

„Puieţii utilizaţi în campania de împăduriri din acest an sunt produşi în cea mai mare parte în pepiniere proprii. În plus, Direcţia Silvică Suceava a furnizat 267.000 de puieţi forestieri altor direcţii silvice şi proprietari de suprafeţe forestiere, din care 233.000 de puieţi de molid, 32.000 de pin silvestru şi 2.000 de salcie”, a precizat Dorin Strugariu, şeful Biroului de Regenerare şi Protecţie a Pădurilor.

Direcţia Silvică Suceava deţine 70 de pepiniere permanente, din care 68 sunt destinate culturii puieţilor de răşinoase, iar două sunt destinate culturii puieţilor de foioase. Suprafaţa totală a pepinierelor permanente este de 115 ha.  

Acestora li se adaugă 173 de pepiniere cantonale, cu o suprafaţă totală de 9 ha.

 

Dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii

O componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru pădure în societatea actuală.

În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor în perioada inclusă în “Luna plantării arborilor” s-au desfăşurat o serie de evenimente precum plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii, concursuri profesionale, sponsorizări cu material forestier pentru plantat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 2.300 de hectare de pădure regenerate prin Direcţia Silvică Suceava.
 Vizualizări articol: 2189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Aproape 2.300 de hectare de pădure regenerate prin Direcţia Silvică Suceava2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei