Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 mar 2017 - Anul XXII, nr. 71 (6487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Discurs

Omagiu adus de Flutur în Parlamentul de la Viena celor care au reprezentat Bucovina în acest for legislativ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Bucovinei în Parlamentul de la Viena din perioada 1861-1918 au fost omagiaţi ieri de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, în discursul său ţinut în faţa acestui for legislativ al Austriei. Flutur a declarat că se simte onorat să adreseze câteva cuvinte în Parlamentul Austriei, în calitate de reprezentant al unei părţi din Bucovina istorică, cea din România, arătând că Bucovina fost reprezentată de 73 de deputaţi în cele 12 sesiuni parlamentare şi de 10 reprezentanţi în Camera superioară - Camera Domnilor. Reprezentanţii Bucovinei în Parlamentul de la Viena, a spus şeful administraţiei judeţene, reflectau şi structura etnică a populaţiei, din statistici rezultând că, pentru perioada 1861-1918, din cei 73 deputaţi, românii au deţinut 35 de mandate (47,94%), germanii, 16 mandate (21,92%), ucrainenii, 10 mandate (13,70%), evreii şi armeano-polonii, câte 6 mandate (8,22% fiecare). Gheorghe Flutur a făcut o scurtă trecere în revistă a perioadei în care Bucovina a fost inclusă în rândul ţărilor şi al provinciilor Coroanei de Habsburg – timp de 143 de ani, de la 1775 până în 1918, subliniind că, la început, Bucovina a avut administraţie militară austriacă, apoi, la 10 ani după anexare, în 1785, Bucovina a fost încorporată Galiţiei, ca simplu ţinut administrativ, timp de 64 de ani.

 

”Evocând bucovinenii din Parlamentul de la Viena, trebuie să arătăm că au fost mari patrioţi”

”Aportul parlamentarilor bucovineni în Parlamentul de la Viena a fost semnificativ, atât în elaborarea legilor fundamentale, Constituţia şi Legile electorale, pentru întreg Imperiul, cât şi unele legi şi demersuri sectoriale şi pentru promovarea intereselor provinciei Bucovina”, a arătat Flutur în discursul său. El a menţionat domenii ca: apărarea intereselor ţăranilor, înfiinţarea de şcoli cu predare în limba română, înfiinţarea Universităţii, în 1875, la Cernăuţi, asigurarea libertăţii presei, problema căilor ferate din Bucovina, proiecte referitoare la instituţiile financiare - propuneri pentru înfiinţarea Băncii ţării, reglementarea salariilor învăţătorilor şi ale medicilor rurali şi multe altele. Dintre personalităţile bucovinene care au activat în Parlamentul de la Viena Gheorghe Flutur a amintit câteva dintre cele mai importante: Eudoxiu Hurmuzaki, om politic, apărător al autonomiei ducatului, care în 1864 este numit căpitan al ţării şi va conduce lucrările Dietei Bucovinei, Alexandru Petrino, 1870-1871 ministru al Agriculturii,  Constantin Tomaşciuc, primul rector al Universităţii din Cernăuţi, Ioan Lupul, din 23 martie 1893 vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Constantin Isopescul-Grecul, vicepreşedinte al Camerei, din 1911, Iancu Flondor, artizan al unirii Bucovinei cu România, Anton Kochanowski, primar al oraşului Cernăuţi, Felix Maria Pino Friedenthal, fost şi ministru al Comerţului, Eusebiu Popovici, membru al Consiliului Școlar al Austriei, membru al Academiei Române, Siegmund Conrad-Eybesfeld, ministru al Cultelor şi Învăţământului, Vladimir Repta, mitropolit al Bucovinei.

Flutur a precizat că cei 143 de ani cât timp Bucovina a fost inclusă în rândul ţărilor şi al provinciilor Coroanei de Habsburg au lăsat câteva amprente asupra provinciei, şi anume: s-au pus bazele instituţiilor democratice - Parlament, Constituţie, legi electorale, partide politice, s-au creat şi apoi modernizat instituţiile fundamentale ale statului, în învăţământ – şcoli,  Universitate, în sănătate, în justiţie, în sistemul bancar, s-a dezvoltat infrastructura - drumuri, poduri, căi ferate, utilităţi în marile oraşe (apă, energie electrică), cadastrarea teritoriului, amenajarea şi îndiguirea râurilor, amenajarea pădurilor şi reglementarea exploatării lor, dezvoltarea mineritului - mina de sare Cacica şi cea de mangan de la Iacobeni. ”Evocând bucovinenii din Parlamentul de la Viena, trebuie să arătăm că au fost mari patrioţi, au luptat pentru drepturile şi interesele populaţiei Bucovinei, au contribuit considerabil la dezvoltarea economică, socio-culturală şi politică, atât a provinciei, cât şi a întregului Imperiu. Iar noi, astăzi, le aducem un respectuos omagiu. Bucovina a fost, este şi va rămâne un ţinut al toleranţei, un ţinut multietnic şi multiconfesional, un model al convieţuirii paşnice între minorităţi. Bucovina este, aş putea spune, o Europă în miniatură, un model demn de urmat pentru vremurile actuale. Vă aşteptăm să o vizitaţi, să o cunoaşteţi – să fiţi oaspeţii noştri cât mai curând”, şi-a încheiat discursul Gheorghe Flutur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omagiu adus de Flutur în Parlamentul de la Viena celor care au reprezentat Bucovina în acest for legislativ.
 Vizualizări articol: 2295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Omagiu adus de Flutur în Parlamentul de la Viena celor care au reprezentat Bucovina în acest for legislativ2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei