Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 mar 2017 - Anul XXII, nr. 59 (6475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Groaznic

Un minor de 15 ani a siluit, supus la chinuri groaznice şi omorât o bătrână de 70 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a finalizat ancheta într-unul din cele mai complicate şi terifiante cazuri de omor petrecute în ultimii ani în judeţul Suceava. În mai 2014, o bătrână în vârstă de 70 de ani a fost găsită moartă în casă, ucisă în bătaie şi cu indicii clare de agresiune sexuală. Ancheta a fost una foarte complicată din mai multe motive, pe care le vom expune în acest material. Au fost iniţial doi inculpaţi pentru această faptă, ambii hoţi din locuinţe. Unul dintre ei avea să ajungă după gratii, ca principal autor, în baza declaraţiilor date de al doilea suspect, un minor în vârstă de 15 ani la acea vreme. S-a dovedit însă că doar acesta din urmă a fost autorul, minorul reuşind în primă fază să-i ducă în eroare pe anchetatori.

 

O bătrână singură, care se deplasa cu greutate, victima perfectă

Pe 22 mai 2014, femeia de 70 de ani, din Milişăuţi, care se deplasa cu greutate, cu un cadru metalic, a fost găsită moartă în propria casă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în principal în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 700 de lei. Trupul neînsufleţit a fost găsit abia după 5 zile, un prim impediment important în anchetă.

Detaliile despre cum a fost ucisă victima, descrise acum în rechizitoriul de trimitere în judecată, sunt şocante. Vasile Vlăduţ Puşcaşu, pe atunci în vârstă de 15 ani, dintr-o familie de romi de Arbore, s-a deplasat cu o maşină de ocazie la Milişăuţi, având de la început intenţia de a intra în casa bătrânei pentru a găsi bani şi alte valori. Cum acesta făcea parte dintr-o grupare de hoţi din locuinţe, minorul avea probabil informaţii legate de faptul că aceasta se deplasa greu şi locuia singură, fiind o victimă vulnerabilă.

 

Detaliile unui crime terifiante

Din cercetările coordonate de procurorul criminalist rezultă că, înainte de a intra în casă, minorul a luat din curte un leaţ de aproximativ jumătate de metru, un prim indiciu al intenţiilor violente ale acestuia. 

Intrat în casă, Puşcaşu a început să caute prin încăperi. După îndelungi căutări, a găsit, într-un dulap, suma de 700 de lei. La un moment dat, când minorul se pregătea să plece din casă, proprietara s-a întors din grădină şi a dat peste el. Au urmat momente groaznice. Copilul de la acea vreme i-a aplicat victimei mai multe lovituri de pumni la nivelul feţei, bătrâna căzând la pământ. Din păcate, nu s-a oprit nici măcar în acest moment, deşi putea să fugă cu tot cu banii pe care îi luase. Din ancheta procurorului de caz rezultă că inculpatul a continuat să o lovească pe victimă şi s-a folosit şi de un electroşoc, lăsând mai multe urme de electrocutare pe corpul bătrânei, după care a încercat să întreţină relaţii sexuale cu ea. Actul sexual în sine nu s-a consumat, minorul neavând erecţie.

„Apoi inculpatul a recurs la un gest obscen, introducând în vaginul victimei obiectul vulnerant pe care îl luase din curtea locuinţei (n.r. lemnul de jumătate de metru), în timp ce cu o mână îi obtura căile respiratorii pentru a nu ţipa, cauzând astfel în scurt timp decesul victimei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată. Moartea victimei a fost violentă şi s-a produs din cauza asfixiei mecanice prin strangulare, sufocare.

 

Pista greşită - Vasile Mădălin Paşcu, arestat nevinovat timp de mai bine de două luni 

Din primul moment pista judiciarişilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava a fost legată de doi tineri care au comis în acea perioadă mai multe furturi din locuinţe, inclusiv la Milişăuţi.

Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, din Reghin, dar aciuat în comunitatea de romi de la Arbore, şi Vasile Vlăduţ Puşcaşu, de 15 ani, din Arbore, au fost audiaţi, iar minorul a declarat că el a fost complice şi l-a acuzat pe Paşcu că ar fi comis efectiv omorul.

Minorul a dat numeroase detalii cu privire la modul în care a fost omorâtă bătrâna, ceea ce i-a convins pe anchetatori că a fost la locul faptei.

Vasile Mădălin Paşcu a fost arestat preventiv pentru omor de pe 25 mai şi până pe 6 august 2014.  Pus în libertate la această dată, Paşcu a rămas inculpat pentru omor tocmai până pe 30 martie 2016. Practic, anchetatorii au vrut să se asigure fără vreun dubiu că acesta nu are legătură cu omorul. Aşa se face că testele ADN au tot fost repetate. Toate expertizele genetice i-au fost însă favorabile lui Vasile Mădălin Paşcu. Nu s-a găsit nici o probă că acesta a fost în casă în ziua crimei.

Pus în libertate, Vasile Mădălin Paşcu, care nu este nici pe departe uşă de biserică, fiind condamnat pentru fapte de furt, încearcă, prin intermediul avocatului său, să obţină despăgubiri pentru perioada în care a fost privat de libertate. 

 

A picat testul la detectorul de minciuni şi a descris în detaliu comiterea faptelor 

După 30 martie 2016, Vasile Vlăduţ Puşcaşu a rămas singurul inculpat din dosar. Anchetatorii au vrut însă să se asigure că totuşi nu a mai existat un al doilea autor, pe care minorul ar dori să-l acopere. Au existat şi dubii că un copil de 15 ani ar putea să comită de unul singur o faptă de o asemenea atrocitate.

Totuşi, indiciile de anchetă adunate l-au făcut pe procurorul de caz să se convingă că Puşcaşu a fost singurul autor al faptei. Ultimul indiciu a fost legat chiar de testul poligraf, pe care tânărul din Arbore l-a picat. De altfel, din informaţiile pe care le avem, acesta a recunoscut comiterea faptei şi a descris firul evenimentelor în detaliu. După cum am mai amintit, anchetatorii au avut încă de la început convingerea că Puşcaşu a participat la faptă, chiar după declaraţiile date iniţial.

 

Inculpatul, care este în libertate, riscă până la 18 ani de închisoare

Vasile Vlăduţ Puşcaşu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei şi tentativă de viol. Inculpatul este în libertate pentru că fapta este deja veche, iar probele nu le-au permis anchetatorilor să poată cere arestarea sa preventivă în lunile de după comiterea tâlhăriei urmată de moartea victimei. 

Procesul va începe la Tribunalul Suceava.

Conform Codului Penal, tâlhăria care a avut ca urmare moartea victimei se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 18 ani. Având în vedere modul în care a fost comisă fapta, pedeapsa pentru tânărul din Arbore, dacă va fi găsit vinovat, ar trebui să se apropie de maximul prevăzut de Codul Penal.

 

Un dublu asasinat comis tot la Milişăuţi a rămas neelucidat. Suspecţii au fost tot din Arbore

Dacă în cazul femeii de 70 de ani, judiciariştii au avut de la început un cerc de suspecţi şi au reuşit în cele din urmă să finalizeze ancheta, un alt omor de la Milişăuţi, o dublă crimă, comisă în 2005, a rămas şi astăzi nerezolvată. Între cele două fapte sunt o serie de similitudini, atât legate de cruzime cât şi de suspecţi.

În dimineaţa zilei de 20 mai 2005, soţii Gheorghe şi Elena Hreniuc, ambii în vârstă de 70 de ani, au fost găsiţi decedaţi în propria casă de către o nepoată. În locuinţă fusese un adevărat măcel. Bătrânii aveau leziuni înfiorătoare, iar pereţii erau stropiţi cu sânge. Loviturile fatale au fost aplicate cu picioarele de la mai multe scaune găsite de autori în casă. Din casă, criminalii au plecat cu mai multe bunuri şi o mică sumă de bani.

Judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava au avut un numeros cerc de suspecţi, care însă s-a învârtit cel mai mult în jurul unor indivizi de etnie romă din comuna Arbore, cunoscuţi ca hoţi din locuinţe.

La un moment dat anchetatorii au fost foarte aproape de a pune sub acuzare doi romi din Arbore, însă nu au putut dovedi cu probe că aceştia sunt autorii. Omorul a rămas cu AN (autori necunoscuţi), însă dosarul nu este încă închis. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un minor de 15 ani a siluit, supus la chinuri groaznice şi omorât o bătrână de 70 de ani.
 Vizualizări articol: 8479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un minor de 15 ani a siluit, supus la chinuri groaznice şi omorât o bătrână de 70 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei