Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mar 2017 - Anul XXII, nr. 58 (6474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Răspuns la protest

Primarul comunei Șcheia promite măsuri care să-i protejeze pe localnici împotriva furturilor comise de romi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma revoltei de duminică la prânz, când peste 100 de locuitori ai comunei Șcheia s-au adunat la primărie pentru a discuta cu autorităţile despre problema infracţiunilor comise de romi în localitatea lor, conducerea primăriei a decis să ia unele măsuri prin care speră să-i poată proteja pe oameni. Localnicii sunt revoltaţi şi se plâng că cele mai multe furturi şi spargeri comise în comună în ultimii ani au rămas nerezolvate, chiar dacă de multe ori autorii sunt cunoscuţi. În faţa noianului de infracţiuni petrecute sub ochii localnicilor, de cele mai multe ori poliţiştii au ridicat neputincioşi din umeri, iar dosarele nerezolvate s-au adunat pe mesele acestora. În faţa acestei lipse de reacţii a autorităţilor, cele câteva familii de romi care comit zi şi noapte infracţiuni împotriva locuitorilor comunei îşi fac în continuare de cap.

 

Mai mulţi poliţişti, jandarmi în patrulare şi camere de supraveghere în comună

Întâlnirea locuitorilor nemulţumiţi cu primarul şi şeful de post i-a făcut pe cei din conducerea primăriei să gândească câteva măsuri care vor veni în sprijinul reducerii infracţionalităţii în localitate. Primarul Vasile Andriciuc crede că aceste măsuri vor da roade şi va depune o adresă oficială la Prefectură, unde speră că vor găsi sprijin.

”Fenomenul cu care ne confruntăm astăzi este unul vechi şi binecunoscut în comună. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această stare de lucruri şi primăria trebuie să ia măsuri urgente. Astăzi (n.r. ieri) redactăm o adresă oficială către Prefectura Suceava, în care vom cere să ne ajute în organizarea unor măsuri urgente. Ne gândim întâi ca cei din Ministerul Afacerilor Interne să ne sprijine în menţinerea unui număr de nouă poliţişti în schema de organizare şi funcţionare a Postului de Poliţie Șcheia. Unii dintre aceştia au plecat, iar locurile au rămas vacante, funcţionând astăzi cu doar cinci cadre de poliţie în întreaga comună. În al doilea rând vom solicita patrule de jandarmi care să patruleze pe timp de noapte, mai ales în zonele în care infracţionalitatea a atins cote alarmante. Ne-am gândit de asemenea să prindem în buget achiziţionarea şi montarea unor camere de supraveghere în comună. Am luat legătura cu un specialist, care va face un proiect pentru montarea acestor camere de supraveghere în punctele vulnerabile din comună. Vom monitoriza zone întregi cu locuinţe ale oamenilor, locuri de parcare, accesul spre zonele de câmp, de unde se fură recoltele oamenilor, şi încercăm astfel să-i prindem asupra faptului pe infractori”, ne-a transmis primarul Vasile Andriciuc.

 

Romii care comit infracţiuni riscă să rămână fără ajutorul social din partea primăriei

Un mare număr de infracţiuni, unele chiar comise cu violenţă, s-au produs în ultimii ani în comuna Șcheia. Cei păgubiţi şi nu numai ei cred că vinovate pentru aceste necazuri sunt câteva dintre familiile de romi aşezate în partea de sus a satului. Oamenii se plâng că cei care provin din familii precum Bozomală, Râpă, Ferariu sau Cuţitariu comit spargeri şi furturi, fiind în permanenţă cu ochii pe casele oamenilor din vecinătate. Ei profită în orice moment de lipsa de la domiciliu a locatarilor, de o maşină lăsată în stradă pentru câteva minute sau de un călător aflat singur pe drum, pentru a acţiona. Mulţi dintre ei au depăşit deja graniţele comunei şi au comis furturi şi tâlhării pe teritoriul municipiului Suceava. Primarul Vasile Andriciuc spune că lucrurile nu pot rămâne aşa pentru cei care comit aceste fapte: ”Comuna are o populaţie de 11.000 de locuitori, din care circa 9,7 %, adică aproximativ 700-800, sunt romi. Cei din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială din Primărie vor face în zilele următoare o inventariere a tuturor cetăţenilor din comună certaţi cu legea, dar care beneficiază de ajutorul social dat de primărie. Cei care vor face în continuare probleme şi vor comite infracţiuni riscă să piardă acesta ajutor social oferit de primărie şi vom fi fermi în aplicarea unor astfel de decizii. Aceşti infractori trebuie să ştie că suntem cu ochii pe ei.”

Locatarii nemulţumiţi au semnat şi ei o petiţie către Administraţia Teritorială de Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean Suceava şi către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi aşteaptă acum sprijinul acestor instituţii pentru rezolvarea problemelor lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul comunei Șcheia promite măsuri care să-i protejeze pe localnici împotriva furturilor comise de romi.
 Vizualizări articol: 5436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Primarul comunei Șcheia promite măsuri care să-i protejeze pe localnici împotriva furturilor comise de romi3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei