Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 dec 2016 - Anul XXI, nr. 296 (6409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Fapte grave

Silvicultori şi un afacerist, reţinuţi pentru doborâri de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un inginer silvic, un pădurar, un afacerist şi încă trei suspecţi au fost ridicaţi pentru audieri, ieri dimineaţă, şi apoi reţinuţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fiind acuzaţi de o afacere ilegală foarte prosperă, cu arbori smulşi intenţionat din rădăcini ca să pară doborâţi de vânt, şi cu defrişări puse apoi pe seama calamităţilor naturale. Acţiunea s-a derulat ieri, poliţiştii din Vatra Dornei, sprijiniţi de colegi de la Serviciul de Ordine Publică şi luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale, efectuând 14 percheziţii domiciliare, în Suceava, Vatra Dornei, Fălticeni şi câteva comune din zona de munte a judeţului.

Poliţiştii au avut în plan punerea în aplicare a nouă mandate de aducere. Şapte suspecţi au fost conduşi la audieri, iar pe numele a şase dintre ei au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Printre cei vizaţi de anchetă, însă de negăsit, pentru că este plecat în străinătate, se află şi Ionuţ Abutnăriţei, şef al Ocolului Silvic Vatra Dornei la data comiterii presupuselor fapte.

 

Arborii erau smulşi din rădăcini cu utilaje, după ploi şi furtuni

Modul de operare era cunoscut organelor de cercetare penală, mai ales că în vară Garda Forestieră Suceava descoperise două cazuri de acest gen, în zona Vatra Dornei. Inspectorii au constatat la vremea respectivă două cazuri de doborâre a arborilor cu utilaje cu troliu folosind cabluri, copacii fiind smulşi din rădăcini astfel încât să pară doborâţi de fenomene naturale. Tăierile se făceau după ploi însoţite de vânt, pentru a se putea da o justificare dezastrului din fondul forestier. Astfel, lemn tăiat ilegal ajungea pe piaţa neagră, în timp ce în hârtii totul era în regulă, au explicat anchetatorii.

 

Foarte multe infracţiuni pentru care se fac cercetări în acest dosar

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: „Percheziţiile au vizat asigurarea de material probator într-un dosar penal privind tăieri ilegale de arbori şi furt de arbori, fapte desfăşurate în mod repetat şi coordonat pe parcursul anului 2016, cu complicitatea unor lucrători şi administratori de societăţi comerciale având ca profil debitarea şi prelucrarea materialului lemnos şi cu implicarea unor lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei”.

El a arătat că în dosar se fac şi cercetări pentru infracţiuni din afara celor silvice. Este vorba de falsuri, uzuri de fals, abuz în serviciu, influenţarea declaraţiilor şi mărturie mincinoasă.

 

Şase suspecţii vizaţi de anchetă au ajuns în arestul IPJ Suceava 

Ancheta este coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. Printre cei ridicaţi pentru audieri se numără Mirel Bulugheană, administratorul unei firme din Vatra Dornei, despre care există date că era lider al grupării, tăierile ilegale de lemn fiind valorificate prin societatea sa, Ionuţ Zoiţa, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, cu domiciliul în comuna Slatina, şi Nicuşor Monor, inginer silvic în cadrul aceluiaşi ocol, domiciliat în Ipoteşti. În afara celor trei, au mai fost introduşi în arestul IPJ Suceava şi Mihai Danea, din Vatra Dornei, Viorel Gurău, tot din Vatra Dornei, şi Răzvan Prelipceanu, din Dorna Arini. Primii doi erau colaboratori ai lui Mirel Bulugheană, iar ultimul, un intermediar în tăierile ilegale, susţin anchetatorii.

Toţi cei şase amintiţi mai sus au fost introduşi în arestul IPJ Suceava, în baza ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore.

Poliţiştii mai fac cercetări în acest dosar faţă de două persoane care nu au fost găsite la domicilii. „Vedeta” care a lipsit este Ionuţ Abutnăriţei, şef al Ocolului Silvic Vatra Dornei la data comiterii presupuselor fapte.

 

Poliţiştii au ridicat sume importante de bani şi trei maşini de teren

În urma percheziţiilor de ieri, au fost ridicate trei maşini de teren, cu o valoare de piaţă de peste 100.000 de euro, importante sume de bani în lei şi valută, totalizând peste 250.000 de lei. De asemenea, au fost ridicate carnete de marcare, avize de însoţire, acte de punere în valoare, titluri de proprietate, toate considerate bunuri cu valoare probatorie.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor la săvârşirea de infracţiuni.

Surse judiciare au precizat că valoarea prejudiciului este greu de aflat acum şi aceasta se va calcula doar în urma inventarierii făcute în teren, datele trecute în hârtii neavând nici o legătură cu realitatea.

Procurorul de caz urmează să decidă astăzi ce măsuri va lua în continuare faţă de suspecţi, fiind de aşteptat ca cel puţin o parte dintre ei să fie înaintaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Toţi inculpaţii şi suspecţii din acest dosar penal se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultori şi un afacerist, reţinuţi pentru doborâri de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale.
 Vizualizări articol: 10807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Silvicultori şi un afacerist, reţinuţi pentru doborâri de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei