Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 dec 2016 - Anul XXI, nr. 283 (6396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentinţă judecători

Soţii Ivaş, cuplul de ţepari cu termopane, condamnaţi la patru ani de închisoare cu executare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi soţi care au fost în ultimii ani coşmarul a zeci de suceveni, oameni de bună credinţă, care au plătit sume mari pentru tâmplărie din PVC, în baza unor contracte care nu au mai fost onorate niciodată, au fost condamnaţi zilele trecute la pedepse de închisoare cu executare. Radu Alexa Ivaş a primit trei ani de închisoare, în timp ce soţia sa a fost condamnată la un an de închisoare, ambele în regim de detenţie. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, cu precizarea foarte importantă că vizează doar o parte din fapte, multe alte înşelăciuni fiind în faza de anchetă, la poliţişti şi procurori.

Soţii Ivaş au posibilitatea să facă apel, sentinţele nefiind încă definitive.

 

Multe victime au renunţat la plângeri

Afaceristul Radu Alexe Ivaş şi soţia sa, Mihaela Ivaş, au fost trimişi în judecată pentru fapte de înşelăciune comise în 2013, în zona Câmpulung Moldovenesc, fiind vorba de contracte neonorate privind montarea de tâmplărie din PVC şi sume încasate în contul avansului, pe care păgubiţii nu le-au mai recuperat. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au identificat în acest dosar şapte părţi vătămate, cu precizarea că iniţial numărul acestora a fost mai mare, dar o parte şi-au retras ulterior plângerile.

„Inculpaţii au indus în eroare persoanele vătămate, cu prilejul încheierii şi derulării unor contracte privind efectuarea unor lucrări de montare geamuri termopan, subsecvente achiziţionării acestora şi plăţii unor sume de bani în avans, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste, cauzându-le acestora pagube financiare însemnate”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Țepele erau date cu contract şi cu facturi

Reţeta înşelăciunilor a fost simplă. Țepele au fost date cu contract şi cu facturi, fără vreo jenă. Cei doi au deschis magazine şi au promovat oferte cu termopane la preţuri sub cel al pieţei. Clienţii primeau oferte avantajoase, Ivaş mergea la domiciliile lor, făcea măsurători, încheia un contract şi le cerea sume mari în avans. De multe ori clienţii au plătit în avans tariful întreg al lucrării şi materialelor, chiar şi sume de ordinul miilor de euro. După ce puneau mâna pe bani, soţii Ivaş începeau să amâne onorarea contractelor de pe o zi pe alta, până când închideau punctul de lucru şi nu mai răspundeau la telefoane. Un amănunt important este şi că în contracte erau stipulate termene de onorare foarte lungi, ilegale, de ordinul a 12 sau 24 de luni.

 

Cum s-a ajuns la pedepsele pentru cei doi soţi

Prin decizia Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, Mihaela Ivaş a primit câte şase luni de închisoare pentru fiecare faptă. Condamnările au fost contopite, femeia primind un an de închisoare.

Radu Alexe Ivaş a primit condamnări de câte şapte luni de închisoare pentru faptele de înşelăciune. Judecătorii au constatat că aceste pedepse sunt concurente cu infracţiunile pentru care acesta a fost deja condamnat, într-un dosar de evaziune fiscală. Pedepsele au fost contopite, iar inculpatul a primit pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de o treime din celelalte pedepse. Din aceste contopiri a rezultat pedeapsa de trei ani de închisoare, în regim de detenţie.

Judecătorii au admis şi acţiunile civile ale părţilor vătămate. Cei doi inculpaţi au fost obligaţi să achite, în solidar, sume între 1.600 şi 5.000 de lei. Cum vor putea să şi recupereze efectiv aceste sume păgubiţii rămâne de văzut, în condiţiile în care soţii Ivaş au scăpat de mult de orice bun pe numele lor.

 

Bătrâni cu banii luaţi şi lăsaţi fără geamuri la casă

Radu Alexe Ivaş a fost condamnat la un an de închisoare în mai 2014 pentru evaziune fiscală şi sustragere de sub sechestru. Înainte de a fi închis pentru evaziune fiscală, dar şi ulterior, pe numele firmei sale de termopane s-au adunat zeci de reclamaţii de la suceveni care au dat sume în avans pentru lucrări, iar apoi s-au trezit că sunt duşi cu vorba de la o săptămână la alta. În perioada în care Radu Ivaş a fost închis, afacerea a fost preluată de soţia sa. Înşelăciunile au fost comise prin mai multe firme. Radu Alexe Ivaş a schimbat des numele societăţilor şi s-a ascuns în spatele unor administratori împuterniciţi.

După înşelăciunile de la Câmpulung Moldovenesc, Radu Alexe Ivaş şi-a deschis un alt magazin în municipiul Suceava, pe bulevardul George Enescu. La scurt timp, deşi era deja trimis în judecată, au apărut noi reclamaţii. Scenariul a fost acelaşi: oameni care au plătit sume mari în avans, însă nu au mai văzut nici termopane şi nici banii înapoi.

Cel mai revoltător este cazul a doi bătrâni trecuţi de vârsta de 80 de ani, care au achitat în jur de 1.500 de euro în avans pentru schimbarea geamurilor şi uşilor de la un apartament din centrul Sucevei. Vechea tâmplărie le-a fost dată jos de la mijlocul lunii august 2015, iar cei doi vârstnici ajunseseră să stea în prag de iarnă, în casă, fără geamuri. În cele din urmă, s-au împrumutat şi au plătit alte termopane, la o altă firmă.

La sediul din George Enescu al firmei lui Ivaş se adunau, la finele anului trecut, zilnic, oameni disperaţi, care îl implorau pe afacerist să le dea măcar banii înapoi. Cei mai mulţi nu au mai văzut nici un leu înapoi. Punctul de lucru al societăţii a fost la un moment dat sigilat de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, care înregistraseră şi ei numeroase plângeri.

Aceste reclamaţii de înşelăciune mai recente, comise în municipiul Suceava, au ajuns sub formă de plângeri penale la Poliţia municipiului Suceava. Este de aşteptat ca şi aceste reclamaţii să se finalizeze cu încă un dosar penal trimis în instanţă, pe numele soţilor Ivaş. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soţii Ivaş, cuplul de ţepari cu termopane, condamnaţi la patru ani de închisoare cu executare.
 Vizualizări articol: 7119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Soţii Ivaş, cuplul de ţepari cu termopane, condamnaţi la patru ani de închisoare cu executare4.356

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei