Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2016 - Anul XXI, nr. 271 (6384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri mai ferme

Număr foarte mare de suceveni care au stat minimum 24 de ore în arestul Poliţiei Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foarte des, aproape zilnic, presa locală din Suceava a scris în ultima perioadă despre inculpaţi care au ajuns în arest, în baza ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore. Şoferi băuţi, fără permis sau care au părăsit locul accidentului, bărbaţi care au încălcat ordinele de protecţie de care beneficiau soţiile sau fostele lor soţii, autorii unor fapte cu violenţă au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în ultimele luni, în baza ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore. Este o măsură restrictivă care se ia prealabil arestării preventive pentru 30 de zile şi pentru care nu este nevoie ca inculpatul să fie înaintat în faţa instanţei de judecată.

 

223 de ordonanţe de reţinere în primele 10 luni ale anului

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat că, în primele zece luni ale acestui an, 223 de inculpaţi au ajuns în arestul poliţiei judeţene, doar în cadrul dosarelor instrumentate de poliţiştii IPJ, sub coordonarea procurorilor. Printre cei 223 nu se numără şi cei reţinuţi şi arestaţi ulterior de judecători, în urma anchetelor altor structuri, DIICOT sau DNA.

Numărul este semnificativ mai mare decât în anii trecuţi şi face parte dintr-o strategie a poliţiei, privind tratarea cu mai multă fermitate a celor care comit infracţiuni ce prezintă pericol pentru ordinea publică.

 

Şoferii pericol public au „paturi rezervate” la IPJ Suceava

Se remarcă faptul că foarte mulţi şoferi, de ordinul zecilor, au ajuns în arestul Poliţiei Judeţene în acest an, în baza ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore. Ulterior, în cazurile foarte grave, o parte au şi fost arestaţi preventiv. 

Diferenţa faţă de anii anteriori este că s-au luat măsuri de reţinere şi pentru şoferi care nu au provocat tragedii. Şoferi care au condus băuţi şi fără permis ori care au părăsit locul accidentului, unii dintre ei şi cu pedepse cu suspendare în spate, au ajuns în arest.

Ultimul exemplu este de acum două zile, când un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Fălticeni, a fost reţinut 24 de ore şi pus apoi sub control judiciar, după ce a provocat un accident soldat cu pagube materiale. Mai exact, a intrat cu BMW-ul pe care îl conducea într-un gard. Tânărul era băut, nu avea permis de conducere şi mai avea la activ o condamnare, neprivativă de libertate, tot pentru conducere fără permis, din perioada în care era minor. Argumente suficiente în sprijinul constatării că şoferul este un pericol public.

 

Premieră: un fotbalist şi soţi agresivi, după gratii  

Pe lângă autori de furturi, tâlhării şi fapte de loviri, care au ajuns în arest pentru perioade mai lungi sau mai scurte, în premieră, în acest an s-au luat măsuri restrictive, de reţinere, pentru bărbaţi care au încălcat ordinele de protecţie de care beneficiau soţiile sau fostele soţii şi copiii lor. Imediat ce au încălcat interdicţia de a se apropia de cei care au obţinut ordinele de protecţie, inculpaţii au fost reţinuţi. Trei cazuri de acest gen s-au înregistrat doar în ultimele două luni.

O altă premieră în 2016 a fost reţinerea unui fotbalist din Liga a V-a, de la Bucovina Şerbăuţi, care a agresat un arbitru în timpul unui meci de fotbal.

În 2016 s-au înregistrat şi mai multe cazuri de minori care au comis furturi în serie sau tâlhării şi care, după ce au fost expertizaţi psihiatric, au ajuns după gratii.  

„Poliţiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia că nu tolerează comportamente de tip antisocial de natură a induce sentimentul de insecuritate civică şi vor da dovadă de fermitate maximă în aplicarea legii, astfel încât cetăţenii să perceapă comunitatea suceveană ca fiind una sigură şi civilizată”, a transmis comisarul Ionuţ Epureanu.

 

De ce sunt importante ordonanţele de reţinere

Pe lângă faptul că un „sejur” de 24 de ore în arest nu este o experienţă prea plăcută pentru o persoană care nu a mai avut probleme anterioare de natură penală, aceste ordonanţe de reţinere sunt importante şi din alt punct de vedere. La expirarea lor, dacă procurorul nu consideră că se impune solicitarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile, se ia de regulă măsura controlului judiciar. Aceasta impune automat mai multe obligaţii şi restricţii clare, iar dacă inculpatul încalcă una dintre ele este deja foarte aproape de arestul preventiv. În acest fel, inculpatul are deja „sabia deasupra capului”, iar posibilitatea de a recidiva este mai scăzută.

 

Noul şef al IPJ pune accent pe reţineri în cazul şoferilor inconştienţi şi al autorilor de furturi în serie, chiar dacă sunt minori  

Referitor la numărul mare de ordonanţe de reţinere emise în ultima perioadă de timp, comisarul-şef Dorel Aicoboae, împuternicit la comanda IPJ Suceava, a declarat că se va acţiona deosebit de ferm şi în continuare, iar problemele pe linie rutieră vor avea în continuare prioritate. Asta şi în condiţiile în care judeţul Suceava este pe un nedorit loc I la nivel naţional la număr de decedaţi în accidente. Comisarul-şef a subliniat că din punctul său de vedere alcoolul la volan şi părăsirea locului accidentului sunt infracţiuni care impun imediat o măsură restrictivă cât mai fermă, prima fiind ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore.

De asemenea, comisarul-şef a subliniat că poliţiştii trebuie să lucreze cât mai eficient pentru ca cei care comit furturi repetate să fie probaţi şi să ajungă după gratii. Asta chiar dacă sunt minori. Exemple recente au arătat că dosare bine lucrate de judiciariştii poliţiei, cu minori care au fost expertizaţi psihiatric şi aveau discernământ, au avut succes în instanţă, unde judecătorii au admis propunerile de arestare făcute de procurori. Asta în condiţiile în care în trecutul recent minorii erau lăsaţi în libertate chiar dacă erau probaţi în multe fapte de furt, pentru că au răspundere penală limitată, iar arestarea lor părea că se obţine foarte greu.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Număr foarte mare de suceveni care au stat minimum 24 de ore în arestul Poliţiei Suceava.
 Vizualizări articol: 4470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Număr foarte mare de suceveni care au stat minimum 24 de ore în arestul Poliţiei Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei