Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2016 - Anul XXI, nr. 255 (6368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Maladie” necruţătoare

88 de oameni au murit în accidente rutiere în judeţ, în acest an. Suceava este lider detaşat la tragedii rutiere în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe şoselele din judeţul Suceava au decedat în accidente rutiere, de la începutul acestui an, 88 de oameni. O cifră şocant de mare, care plasează Suceava pe un nedorit loc I în rândul judeţelor în care au murit cei mai mulţi oameni în accidente. Din păcate, nu este primul an în care Suceava este judeţul în care mor cei mai mulţi oameni în accidente, iar ce atrage atenţia în mod deosebit este că următorul judeţ ca număr de decedaţi este Prahova, cu 64 de morţi în accidente de la începutul anului. O diferență foarte mare, așadar, între Suceava și următorul județ din acest clasament negru.Statistica face referire la perioada 1 ianuarie-26 octombrie, iar o analiză mai profundă arată şi cauzele acestei stări de fapt care ar trebui să însemne un important semnal de alarmă pentru toţi cei care suntem participanţi la traficul din Suceava.

 

Extrem de mulţi morţi în rândul pietonilor, al bicicliştilor şi al mopediştilor

Comisarul-şef Sorin Ursachi, împuternicit la comanda Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, a realizat împreună cu colegii o analiză detaliată care a cuprins fiecare accident mortal petrecut în primele nouă luni ale lui 2016.

În nouă luni au fost 73 de accidente mortale, soldate cu 77 de decedaţi.

Prima cauză a accidentelor mortale a fost viteza excesivă sau neadaptată în curbe de către conducătorii auto: 20 de accidente, cu 22 de morţi. Imediat, pe locul doi, vin accidentele din cauza indisciplinei pietonale. În primele nouă luni s-au înregistrat 18 accidente mortale provocate de pietoni. Alţi 16 oameni care au murit în accidente se deplasau pe biciclete ori pe mopede şi motociclete. Se remarcă aşadar numărul extrem de mare de decedaţi din rândul pietonilor ori al celor care se deplasau cu vehicule pe două roţi.

 

Bătrânii şi copiii reprezintă majoritatea victimelor

Sorin Ursachi a analizat şi profilul victimelor din accidentele de acest gen: „La pietoni decedaţi, de exemplu, 14 din cei 18 aveau în jur de 60 de ani ori mult peste această vârstă, iar restul erau copii. Multe victime din aceste categorii de vârste sunt şi printre cei care se deplasau cu vehicule pe două roţi. Din păcate, constatăm tot mai des că sunt mulţi suceveni care tratează cu superficialitate deplasarea pe un drum şi nu conştientizează pericolele la care se expun atunci când trec strada în grabă ori se deplasează noaptea pe marginea unui drum fără nici un element reflectorizant”, a declarat comisarul-şef Sorin Ursachi.

 

Accidentele între două maşini nu sunt atât de frecvente

Analizele poliţiei rutiere arată că 74% dintre accidentele mortale au avut loc în mediul rural. Tinerii sub 25 de ani şi persoanele de peste 60 de ani reprezintă două treimi dintre victimele în accidente.

O altă analiză interesantă arată că, din 219 accidente grave petrecute în primele nouă luni ale acestui an în judeţul Suceava, în 142 a fost implicat un singur vehicul, şi în doar 73 de cazuri au fost accidente cu două autovehicule implicate. Asta demonstrează că în judeţul Suceava accidentele între cel puţin două autovehicule nu sunt majoritare. Mult mai numeroase sunt accidentele cu pietoni, vehicule pe două roţi, ori cu autoturisme care ies în decor şi lovesc podeţe sau copaci. Toate acestea sunt particularităţi ale judeţului Suceava, care nu se regăsesc în judeţele care au reţele de drumuri mult mai dezvoltate şi unde accidentele sunt mai puţine însă, cel mai adesea, mai grave.

 

Foarte mulţi kilometri de drum în raport cu numărul de poliţişti

Numărul mare de decedaţi în accidente se explică într-o măsură şi prin faptul că judeţul Suceava are cea mai întinsă reţea de drumuri naţionale. În total, pe raza judeţului sunt în jur de 3.000 de kilometri de drum, de la şosele naţionale şi până la uliţe comunale sau străzi în oraşe şi municipii. Reţeaua foarte întinsă de drumuri nu are cum fi acoperită fizic de către poliţiştii rutieri. În zilele în care s-au organizat acţiuni de control cu mulţi poliţişti, în unele cazuri şi cu efective aduse din alte judeţe, rezultatele s-au văzut. Pe lângă faptul că s-au dat sute de amenzi pentru abateri grave, în acele zile nu s-au înregistrat accidente cu consecinţe grave. Problema este că astfel de razii de mare amploare nu pot fi organizate prea des, din cauza deficitului de personal.

 

Lipsa educaţiei rutiere şi a educaţiei în general

Comisarul-şef Sorin Ursachi a subliniat că observă în traficul din Suceava, aproape zilnic, mostre de lipsă cruntă de educaţie rutieră şi de educaţie în general. Oameni care îşi duc bovinele spre casă pe mijlocul drumului, oameni care abia se ţin pe picioare din cauza consumului de alcool dar circulă pe biciclete, pietoni care traversează strada fără a se uita dacă vine vreo maşină ori care traversează pe lângă trecerile de pietoni.

„Ce m-a frapat foarte mult a fost cazul unei mame din oraşul Liteni, care a traversat strada, de mână cu copilul, la aproximativ 10 metri de o trecere de pietoni. Când am atenţionat-o că e riscant ceea ce face şi există riscul ca fiul ei să facă mai târziu la fel, a reacţionat vehement, fiind deranjată că am trimis-o să traverseze pe locul marcat. Din păcate, fără o educaţie rutieră minimă în familie, celelalte eforturi sunt aproape în zadar”, a tras o concluzie corectă ofiţerul de poliţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 88 de oameni au murit în accidente rutiere în judeţ, în acest an. Suceava este lider detaşat la tragedii rutiere în România.
 Vizualizări articol: 7637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
88 de oameni au murit în accidente rutiere în judeţ, în acest an. Suceava este lider detaşat la tragedii rutiere în România4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei