Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2016 - Anul XXI, nr. 252 (6365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii infirmate

Suceveanul săltat pentru o tâlhărie din 1999 în Austria, eliberat şi trimis acasă după două luni şi jumătate de arest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean săltat în vara acestui an de poliţişti în baza unui mandat european de arestare, sub acuzaţia că i-a tâlhărit pe membrii unei familii din Austria, faptă comisă tocmai în 1999, a fost eliberat de autorităţile austriece pe 4 octombrie, după aproximativ două luni şi jumătate de detenţie. Mihai Cristi Jitariu (fost Baba) s-a întors acasă şi are toate motivele să se plângă că a fost victima unui sistem judiciar care mai întâi l-a trimis după gratii, iar abia apoi a început să analizeze dacă este sau nu vinovat. Aşa cum se întâmplă în cazul tuturor mandatelor europene de arestare, judecătorii români nu fac decât să îndeplinească o formalitate şi să extrădeze persoana acuzată, fără a solicita probatoriu sau date suplimentare ale anchetei.

 

Ridicat şi trimis în cătuşe în Austria, pentru o tâlhărie de acum mai bine de 15 ani

La mijlocul lunii iunie a acestui an, Mihai Cristi Jitariu a fost ridicat dintr-o sală de forţă de pe strada Universităţii din municipiul Suceava, de către poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale. Acestuia i s-a comunicat că Biroul Naţional SIRENE Austria a introdus o semnalare, în baza unui mandat european de arestare emis pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie.

Arestarea s-a făcut la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a pus în aplicare solicitarea autorităţilor judiciare austriece.

Datele din mandat erau că suceveanul a fost pus sub acuzare sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie, constând în aceea că în cursul anului 1999 ar fi sustras, prin violenţă, de la o familie domiciliată în localitatea Puchberg – Austria, suma de 2.000 de euro. Fapta a fost comisă în casa victimelor.

În baza acordurilor de extrădare, suceveanul a ajuns în cătuşe în Austria. Din data de 21 iulie 2016, acesta s-a aflat în detenţie în Austria, sub forma arestului preventiv.

Din informaţiile pe care le avem, la acea tâlhărie a participat într-adevăr un sucevean, care a şi fost condamnat la opt ani de închisoare, pedeapsă deja executată acum mulţi ani de zile. Aşa au ajuns anchetatorii austrieci şi la  Mihai Cristi Jitariu, care a declarat încă de la început nu are nici o legătură cu acea faptă. Cert este că în data de 4 octombrie, Jitariu a primit ordonanţă de eliberare din arestul austriac şi i s-a permis să revină acasă. Motivele exacte ale eliberării urmează a-i fi comunicate în scris suceveanului. Acesta spune că probele papilare care existau la dosar au fost comparate cu ale sale şi a rezultat că nu a participat la comiterea faptei

 

Despăgubiri pentru fiecare zi de închisoare şi pentru concediu 

Prin avocatul care îl reprezintă în Austria, suceveanul s-a interesat deja despre cum poate fi despăgubit. I s-a comunicat că poate primi între 25 şi 30 de euro pentru fiecare zi de detenţie. Statul austriac despăgubea fiecare zi de detenţie cu 100 de euro pe zi, însă sumele au fost modificate de ceva vreme, sub pretextul crizei economice. Dacă va accepta despăgubirile oferite de statul austriac, suceveanul va primii bani în timp scurt.

Suceveanul speră să mai fie despăgubit şi pentru concediul pe care îl plătise şi în care urma să plece, însă nu a mai apucat după ce a fost ridicat în  baza mandatului european.

 

Alte cazuri de suceveni arestaţi în baza unor mandate europene şi apoi eliberaţi

Acum câţiva ani de zile, Dănuţ Chideuciuc, din satul Călineşti Enache, comuna Dărmăneşti, a petrecut 8 luni de zile în arest, în Grecia, sub acuzaţia că ar fi capul unei reţele de hoţi de utilaje. Omul a susţinut din primul moment că nu are nici o legătură cu furturile de utilaje, însă nimeni nu l-a ascultat. Abia după opt luni de zile de arest Curtea de Apel Salonic l-a declarat nevinovat, fiind pus imediat în libertate. Și atunci a fost vorba tot de un mandat european de arestare.

Un alt sucevean, Vasile Bodaş, din Vicovu de Sus, a fost reţinut şi arestat pe data de 1 decembrie 2007, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit un mandat european de arestare pe numele său, emis de Procuratura oraşului german Stade.

În acel mandat se arăta că Bodaş este căutat de nemţi pentru furtul mai multor calculatoare dintr-o şcoală din Germania.

După cinci zile de arest, tânărul a fost lăsat să plece. Procuratura din Stade - Germania a trimis o adresă în care scria negru pe alb că mandatul european de arestare emis pe numele lui Bodaş a fost revocat. Nemţii au motivat că mandatul fusese retras de mai multă vreme, însă, dintr-o greşeală, au uitat să informeze şi autorităţile române. În finalul adresei, autorităţile germane au trecut şi o serie de scuze.

Într-un alt caz, botoşăneanul Marius Murariu a fost săltat de poliţişti pe data de 23 mai 2011 şi a stat patru luni în spatele gratiilor într-o celulă din Lille, pentru mai multe jafuri pe care le-ar fi comis în 2003 pe teritoriul statului francez.
El a fost condamnat la doi ani de închisoare şi eliberat după 110 zile de detenţie, după ce probele ADN au demonstrat că este nevinovat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul săltat pentru o tâlhărie din 1999 în Austria, eliberat şi trimis acasă după două luni şi jumătate de arest.
 Vizualizări articol: 7366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suceveanul săltat pentru o tâlhărie din 1999 în Austria, eliberat şi trimis acasă după două luni şi jumătate de arest5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei