Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2016 - Anul XXI, nr. 247 (6360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ripostă

Spitalul de Urgenţă Suceava şi Spitalul ”Sfânta Maria” din Iaşi au cerut anchetarea morţii micuţului Matias Urcaciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moartea la numai 8 luni a copilului Matias Urcaciu, din Falcău, este cercetată de Poliţia Suceava, după ce două dintre spitalele la care a fost copilul au cerut anchetă. Este vorba despre Spitalul Clinic pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi şi Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, care şi-au transmis solicitările către Poliţia Vicovu de Sus, pe raza de competenţă a căreia este domiciliul familiei.

Managerul Spitalului ”Sfânta Maria”, dr. Radu Terinte, ne-a declarat ieri că ancheta este impusă de lege având în vedere că decesul copilului a fost înregistrat în spitalul pe care îl conduce, la mai puţin de 24 de ore de la internare. ”Copilul a făcut stop cardio-respirator în elicopterul cu care era adus la noi. Resuscitarea începută în elicopter a continuat la noi, în ATI, dar fără rezultat. Conform legii, am anunţat Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei”, a spus managerul de la ”Sfânta Maria”.

Spitalul de Urgenţă Suceava a solicitat efectuarea unei anchete pentru a se clarifica mai repede situaţia, deoarece consideră că medicii de aici au făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a salva viaţa copilului şi este nedrept să fie puşi la zid şi acuzaţi de incompetenţă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat că printre aspectele care se cer investigate se numără traumatismul cranio-cerebral din antecedente, provocat de o cădere a copilului de pe scară, declarat de mamă la internare, precum şi traseul urmat de copil de la primul medic care l-a consultat până a ajuns la Iaşi. De asemenea, examenul necropsic va arăta şi dacă formaţiunea depistată în zona cardio-pulmonară la radiografia toracică efectuată în UPU la Suceava ar fi putut avea un rol în alterarea stării de sănătate a bebeluşului.

Directorul IML Iaşi, prof. dr. Diana Iliescu Bulgaru, ne-a declarat că rezultatele preliminare ale necropsiei efectuate ieri vor fi transmise în cel mai scurt timp Poliţiei Vicovu de Sus. Rezultatul complet va fi trimis în aproximativ trei săptămâni.

 

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ne-a declarat că în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, la solicitarea unităţii medicale unde s-a produs decesul. ”Dacă pe parcursul cercetărilor se vor dovedi şi alte lucruri, cercetările vor fi extinse”, a precizat Epureanu.

În paralel cu ancheta penală se derulează şi o anchetă administrativă, efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a solicitat Spitalului Municipal Rădăuţi toate documentele medicale din acest caz, iar medicului de familie din Falcău, Octavian Dascăl, o notă explicativă. ”Au apărut în spaţiul public unele informaţii că mama şi copilul au fost internaţi în spitalul din Rădăuţi anterior datei de 17 octombrie şi am cerut verificarea”, a spus dr. Zorescu. Din evidenţele medicale reiese că singura înregistrare a copilului Matias Urcaciu este cea din data de 17 octombrie a.c., din Compartimentul de Primiri Urgenţe, de unde a fost trimis la Suceava, şi că nu a fost niciodată internat în acest spital. Prin urmare, la Rădăuţi nu există decât fişa din Urgenţe.

“DSP face o anchetă administrativă în acest caz. În ceea ce priveşte conduita profesională, dacă vom considera că va fi cazul, vom solicita şi opinia Colegiului Medicilor Suceava, singurul organism care poate emite o opinie dacă s-a făcut tot posibilul din punct de vedere profesional pentru salvarea vieţii copilului”, a precizat dr. Zorescu.

În ceea ce-l priveşte pe medicul de familie Octavian Dascăl, acesta ne-a spus că Otilia Urcaciu s-a prezentat cu copilul la el la cabinet în dimineaţa zilei de 14 octombrie, în jurul orei 9.00. ”A venit deoarece copilul a făcut febră toată noaptea, 39,1 grade Celsius, şi pentru refuzul alimentaţiei. Alte semne nu prezenta, dar am atenţionat-o şi i-am recomandat insistent ca dacă febra persistă să meargă la cel mai apropiat spital, la Rădăuţi. Pe la amiază m-a sunat şi mi-a spus că băieţelul se simte tot rău şi i-am spus să plece imediat la un specialist pediatru. Ceea ce a şi făcut. A primit un tratament pe care l-a urmat”, ne-a declarat dr. Dascăl. Medicul a refuzat să dezvăluie numele medicului pediatru în al cărui cabinet din Rădăuţi a fost Otilia Urcaciu cu fiul ei. ”Este decizia mamei dacă îi face public numele. Pe mine mama nu m-a mai sunat, nu mi-a mai spus nimic, aşa că am considerat că este pe mâini bune”, a mai afirmat medicul din Falcău. 

În acest caz s-a autosesizat, ieri, și Colegiul Medicilor Suceava. Secretarul general, dr. Irina Badrajan, a afirmat că până în prezent familia nu a făcut nici o sesizare, dar cazul va fi analizat de Comisia de Jurisdicție a Colegiului Medicilor.

 

Opinia publică vrea vinovaţi

Un copil de 8 luni a murit, în ziua de 18 octombrie, la puţin mai mult de 24 de ore după ce a ajuns în stare foarte gravă, cu suspiciune de meningită, la spitalele din Rădăuţi, Suceava şi ”Sfânta Maria” din Iaşi. La primele semne că băieţelul se simte rău, în data de 14 octombrie, mama s-a dus cu el la medicul de familie. Acesta i-a recomandat spitalul/un specialist pediatru. Mama a făcut ce i s-a spus. Pediatrul a pus diagnostic de rino-faringită şi a prescris antibiotice. Mama a administrat copilului tratamentul recomandat. După trei zile de aparentă ameliorare, copilul intră în convulsii, cu febră aproape 40 de grade. Ajunge la Urgenţe la Rădăuţi. Primeşte tratament anticonvulsiv şi este transferat la Suceava, cu suspiciune de meningită. Este consultat, investigat, primeşte tratament specific, este resuscitat şi salvat după un stop cardio-respirator, apoi transferat cu elicopterul la Iaşi, la cererea familiei. Un al doilea stop cardio-respirator, în elicopter, îi este fatal. Medicii nu-l mai pot resuscita. În Terapie Intensivă la Iaşi este declarat decesul. Mama acuză medicii din Suceava de incompetenţă. Medicii dau explicaţii, dar nu-i ascultă nimeni. Opinia publică vrea vinovaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă Suceava şi Spitalul ”Sfânta Maria” din Iaşi au cerut anchetarea morţii micuţului Matias Urcaciu.
 Vizualizări articol: 6205 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Spitalul de Urgenţă Suceava şi Spitalul ”Sfânta Maria” din Iaşi au cerut anchetarea morţii micuţului Matias Urcaciu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei