Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 sep 2016 - Anul XXI, nr. 223 (6336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stenograme

Halucinant: Directoarea Şcolii Plopeni a scris teza de 10 a fiului primarului din Salcea în toaletă, de frica secretarei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Stenogramele din dosarul primarului Ilie Lungu şi al celor doi profesori de la Plopeni implicaţi în frauda de la Evaluarea Naţională a fiului edilului din Salcea sunt de-a dreptul halucinante. Discuţiile înregistrate arată că profesorii erau perfect conştienţi de ceea ce au făcut şi cum încercau să se acopere de anchetatori şi de eventualele urmări penale. Înregistrările au fost realizate de Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, acolo unde s-au susţinut examenele la limba română şi la matematică. Huţu a făcut parte din „cooperativa” care s-a ocupat de această fraudă, dar în final a realizat că lucrurile sunt destul de grave, motiv pentru care a decis să colaboreze cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. La dosar există mai multe înregistrări ambientale în care Cătălin Huţu vorbeşte atât cu Nicoleta Zettel, directoarea suspendată de la Şcoala Gimnazială Plopeni, cât şi cu profesorul de matematică Mihai Gîză de la aceeaşi şcoală.

 

Unde a fost schimbată lucrarea la limba română

Din declaraţiile date de Cătălin Huţu în faţa anchetatorilor rezultă că Nicoleta Zettel a încercat să fie cât mai prudentă, pentru a nu atrage bănuielile altor persoane. Interesant este şi unde s-a schimbat lucrarea, pentru că până acum s-a acreditat ideea că totul s-ar fi petrecut la Botoşani. Fals, şi asta pentru că schimbul a avut loc în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, înainte ca tezele să fie predate în vederea transportării lor la centrul de corectare de la Botoşani.

„În timp ce ne aflam la rând, poliţista s-a îndepărtat şi s-a dus să vorbească cu nişte colegi, moment în care Zettel Nicoleta mi-a spus că a scris lucrarea lui Lungu Ilie (n.a. - se referea la teza fiului primarului) în toaleta centrului de examen de la Plopeni, spunându-mi că a încercat tot timpul să se ferească de secretara Curcă, care este mai curioasă din fire. La scurt timp, Zettel Nicoleta mi-a dat rapid o carte în care se afla teza scrisă pe numele elevului Lungu Ştefan. Eu imediat am băgat cartea în geantă, unde se afla şi plicul cu lucrări, am mers apoi în toaleta Liceului Nr. 2, una din internat cred. Nu ştiu dacă m-a observat poliţista. Apoi am scos rapid lucrarea din carte, am rupt sigiliul în care se aflau lucrările, am scos teza reală a elevului Lungu, pe care am introdus-o în geantă, şi am introdus lucrarea contrafăcută în plicul cu celelalte lucrări. Am sigilat înapoi plicul şi l-am ştampilat cu ştampila pe care o aveam asupra mea. Ulterior, m-am dus din nou la rând, unde doamna Zettel îmi ţinea rândul, iar mai apoi am predat lucrările”, este declaraţia lui Cătălin Huţu.

După ce a predat lucrările, ex-directorul Şcolii Gimnaziale Salcea a părăsit sediul IŞJ Suceava, iar în cartierul Burdujeni a rupt teza reală şi a aruncat-o la un coş de gunoi.

 

Tezele fiului primarului din Salcea, ştampilate diferit

Pentru a putea identifica lucrarea lui Ioan Ştefan Lungu, directorul de la acea vreme al Şcolii Gimnaziale Salcea s-a folosit de un truc. Mai exact, teza a fost ştampilată într-o manieră diferită pentru a putea fi extrasă şi înlocuită. Metoda a fost utilizată atât la teza de la limba română, cât şi la cea de matematică.

Dacă teza la limba română a fost înlocuită în sediul IŞJ Suceava, la matematică a fost schimbată metoda, deoarece prima a fost considerată prea riscantă.

Prin intermediul Nicoletei Zettel, care a aflat şi subiectele de la matematică, profesorul de specialitate Mihai Gîză a scris teza pentru fiul primarului din Salcea. Teza ar fi fost scrisă la locuinţa din Plopeni a femeii de serviciu Mariana Raţă. În comparaţie cu colega sa, Mihai Gîză s-a dovedit mai precaut şi a făcut o teză care să nu ridice prea multe semne de întrebare prin nota care urma să fie dată, ştiind că la simularea din luna februarie elevul Ioan Ştefan Lungu primise nota 2,75.

Cu lucrarea falsă pusă într-un plic, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni s-a prezentat la Salcea, unde s-a întâlnit în curte cu Cătălin Huţu, căruia i-a dat plicul. Într-un alt moment de neatenţie, teza reală a fost înlocuită şi apoi lucrările de la acest centru de examinare şi-au continuat traseul normal.

 

Regretele lui Cătălin Huţu

Chiar dacă a participat la toată mascarada, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea a început să dea înapoi, de teama eventualelor consecinţe. În urma unor discuţii pe care le-a avut cu soţia sa, Cătălin Huţu a decis să meargă la DNA şi să povestească totul. Prima tentativă avea să fie una eşuată şi asta pentru că a ajuns în jurul orei 16.00 şi nu a mai găsit pe nimeni.

Ulterior, Huţu a sunat-o pe Nicoleta Zettel şi cei doi s-au întâlnit în parcarea hotelului Bucovina.

„I-am spus că lucrurile sunt foarte complicate şi dacă nu va fi un semnal pozitiv din partea primarului Lungu Ilie în sensul că poate aplana ancheta prin conexiunile sale politice, eu voi spune tot dacă se va ajunge la mine. Zettel a încercat să mă liniştească, că va fi bine, că şi ea stă cu grijă. Mi-a mai spus că va încerca să ia legătura cu primarul Lungu Ilie pentru a vedea cum stau treburile”, a mai povestit Cătălin Huţu.

Interesant este că pentru implicarea în această „ecuaţie”, lui Cătălin Huţu i s-a promis, prin intermediul profesorului Mihai Gîză, suma de 400 de lei, dar şi postul de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava pentru soţia directorului de la Salcea. De asemenea, Cătălin Huţu spera că prin acest ajutor dat primarului din Salcea îşi putea prelungi mandatul de director care îi expira în vară.

 

Zettel: „S-o-ncercat la nivel foarte înalt ... deci foarte, foarte înalt şi nu s-o putut face nimic”

În discuţiile ambientale purtate între Cătălin Huţu şi Nicoleta Zettel se poate deduce lesne că directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni ştia exact ce făcuse şi care ar putea fi consecinţele. Întrebată de Huţu dacă a schimbat scrisul, Zettel îi răspunde „logic”. Totuşi, Nicoleta Zettel redă şi o discuţie pe care a avut-o cu Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni, în care avea o încredere extrem de ridicată.

„Înc-o zis (n.a. - femeia de serviciu Raţă): ce proast-aţi fost că nu m-aţi lăsat pe mine să scriu şi nu se mai găsea niciodată. Deci nu ai treabă tu cu ea, garantez sută la sută. Nici Gîză n-o să recunoască niciodată nimic”, este mesajul Nicoletei Zettel, care îi mai spune colegului Cătălin Huţu: „deci, dacă toţi mergem pe aceeaşi linie, nu au ce să ne facă ... toţi pe aceeaşi linie”.

Directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni de la vremea comiterii fraudei nu a uitat nici de primarul Ilie Lungu, despre care afirmă că „şi-a stricat imaginea”, dar cel mai important acum „e să nu ne pierdem libertatea”.

Nicoleta Zettel a vorbit şi despre încercarea de a muşamaliza totul, dar spune că totul a eşuat din cauza presei: „Nu s-a putut stopa, c-o luat amploare presa ... deci s-o-ncercat la nivel foarte înalt ... deci foarte, foarte înalt şi nu s-o putut face nimic ... pentru că deja s-o dus ... ştii tu .. deja era .. în primă fază, deci când am venit eu şi mi-o zis, o stopat totul, deci totul, dup-aia a venit al doilea val”.

Nicoleta Zettel a arătat că ştie ce o paşte în cazul în care buba se sparge. „Ştii care-i faza ... că ... dacă prinde tot grupul, e grup infracţional, e mult mai naşpa, e una să fie unul, una să fie doi, dar deja dacă-s mai mult de doi ... belea. Deci asta-i beleaua ... că dacă-i unu, doi, ştii care pata noi avem statutul ăsta... îmi spunea cineva şi iei cu suspendare clar, dar dacă intri la grup e mult mai naşpa”, i-a transmis profesoara de română colegului ei de la Şcoala Gimnazială Salcea.

Totuşi, Nicoleta Zettel şi-a exprimat încrederea că nu se va întâmpla nimic, având următoarea logică: „dacă nu recunoaşte nimeni nimic n-are cum să prindă pe cineva ... doar pe baza a ce? Adică poate să prindă o chestie dintr-un puzzle, dar nu leagă toată povestea”.

 

Mihai Gîză: „Chiar dacă mă bagă ... mă ţine acolo 24 de ore, eu nu recunosc scrisul meu”

Şi discuţiile purtate între profesorul de matematică Mihai Gîză cu ex-directorul Şcolii Gimnaziale Salcea sunt destul de elocvente.

Discuţia se axează printre altele şi pe faptul că teza la limba română a fost realizată perfect, iar nota 10 a atras multe semne de întrebare.

Huţu: „Dacă nu era, deci, dacă nu era nota aia de 10....

Gîză: ... păi, aici a fost toată chestia ...

Huţu: ... nu cred că bătea la ochi ...

Gîză: Un 7, un 8, băi, ei ... al dracului ...

Huţu: Nu pot să-mi dau seama cum Nicoleta n-o reuşit să-şi ...

Gîză: ... ea a mai făcut chestii de tipul ăsta ... şi Doamne fereşte dacă transpiră!

Gîză: ... şi ea a mers cu ideea că ... eu o bănui de mai mult, de mult ştiu eu chestia asta ... dar nu ştiu cum am intrat eu în sistemul ăsta, fără ... ea a vrut să facă perfect, na ... să fie ea ..., ştii, ea vrea să fie cea mai mare, na, cum sunt femeile, în general. Ele vor să fie primele ... şi uite, uite că a greşit aicea ... amu, ea spune că n-o ştiut, dar, după război, ce să mai spună?

Gîză: adică, tu nu ... na, eu mi-am dat seama, dar, şi eu .... uite, uite, dacă vreţi să mă credeţi eu am făcut lucrarea lui de 7 ... nevastă-mea o spus: hai băi, fă-i, dă-i un punct în plus”.

Dascălul mai spune că în cazul celorlalţi copii notele de la simulare băteau cumva cu cele de la Evaluarea Naţională, mai puţin în cazul fiului primarului din Salcea, care a ajuns brusc de la note mediocre la 10, respectiv 8.

În plus, profesorul de matematică Mihai Gîză a repetat de mai multe ori că nu va recunoaşte scrisul la care a schimbat câte ceva.

„Chiar dacă mă bagă ... mă ţine acolo 24 de ore, eu nu recunosc scrisul meu... asta îi ... şi ... sincer vorbind ... îţi spun eu ... o bag pe Mocanu, o bag pe Mocanu dacă mă întreabă. Zic, domnule, ea a fost în şcoală ... tot timpul ... mi-o studiat scrisul ... acum eram duşmanul ei ... ea m-o frecat tot timpul”, suna planul lui Mihai Gîză.

Profesorul de matematică de la Şcoala Gimnazială Plopeni se mai interesează dacă femeia de serviciu Mariana Raţă este de încredere, având în vedere că a scris teza în casa ei, iar aceasta a dus plicul la Salcea pentru a fi schimbat, iar răspunsul lui Cătălin Huţu este concludent: „Se poate, se poate, că e şi fricoasă, dar e şi cu doamna (n.a. - Nicoleta Zettel)”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Halucinant: Directoarea Şcolii Plopeni a scris teza de 10 a fiului primarului din Salcea în toaletă, de frica secretarei.
 Vizualizări articol: 17515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 13 voturi
Halucinant: Directoarea Şcolii Plopeni a scris teza de 10 a fiului primarului din Salcea în toaletă, de frica secretarei4.7513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Realitati dureroase trimis de
(23 sep 2016, 11:58:04
Am citit articolul si nu vad nicaieri sa se scrie ca de acest incident se fac vinovate o multime de institutii care timp de 8 ani s-au facut ca nu vad nimic din cele sesizate- politia care nu a luat nicio masura in momentul in care a fost sesizata cu privire la telefoanele de amenintare pe care le primea directorul in miez de noapte, faptul ca a intrat beat dupa alegerile din 2012 in scoala amenintand ccadrele didactice si directorul, prefectura care de ochii lumii l-a dat in judecata pe primar care in mod abuziv ii luase dreptul de semnatura, fara a lua nicio masura coergitiva impotriva sa, tribunalul care i-a dat NUP, ISJ-ul care pentru a pastra o relatie buna cu fratele de la Suceava nu a facut nimic lasandu-l pe director sa se bata singur pentru oamenii scolii ale caror salarii erau in acceptiunea primarului de Salcea ,prea mari si tergiversand voit plata in zilele de salariu, Curtea de Conturi care a acceptat strambele bagate de primar spunand ca pentru gardul scolii nu a avut alocari bugetare ( desi primarul a fost cel care a spus ~dar de ce sa facem gardul pe bucati, il facem in intregime~in conditiile in care directorul spusese ca nu are bani suficienti) sanctionandu-l cu 3000 de lei, de parca isi facuse gard acasa s.a.m.d.
Gresit spus in articol ca directorul a facut-o pentru a fi sigur ca ramane pe post. In conditii de normalitate si corectitudine ar fi fost singurul care ar fi putut lua examenul.
Nu este scuzabil ceea ce facut directorul, dar ce solutii avea - cetatenii orasului Salcea l-au ales din nou in acesta primavara desi se stie cate tinichele are de coada atarnate primarul-pamanturi luate cu japca, oameni fortati sa faca schimburi neavantajoase, casa prefacuta in fiecare mandat, apartamente in oras ( dupa spusele unora), scoala sa nu primea decat firmituri de fonduri sau primea daca primarul si contabilul aveau interese.
2.   Realitati dureroase trimis de
(23 sep 2016, 12:20:10
Spuneam firmituri de fonduri... Uitati-va cum arata Scoala Plopeni si cum arata Scoala Salcea- prima izolata, cu teren de sport modern cu gresie si faianta peste tot si...intrati in cea de a doua - curata, dar nu atat de moderna. Terenul de sport este cu iarba, iar scoala veche a fost facuta de primarie pe dinafara ca sa dea bine, in timp ce in interior erau transee de soareci si cadea tavanul. Directorul satul sa mai astepte o sala de sport care nu mai venea a renovat interiorul din finantarea per elev facand conditii normale.
Directorul nu a luat decizia de capul lui sa faca aceste fapte. Profesorul Giza si primarul au incercat si pe la alte porti sa aranjeze examenul, dar au fost refuzati. Si directorul l-a refuzat in prima faza, mai mult a anuntat pe cineva avizat in rezolvarea unor astfel de probleme, dar oamenii plecau in concediu si atunci si-a zis ca poate asta il va face pe primar sa privesca altfel aceasta scoala. Nu cred ca l-au convis cu cativa lei - cine il cunoaste stie nu a pretins niciodata nimic, traieste din salariu, nu se sparge in figuri, iar cu nevasta~sa, iar spun ca in conditii de normalitate ar fi putut lua concursul de director fara aranjamente politice.
Multi ii spuneau directorului ca daca ar fi purtat fusta ar fi avut sanse mai mari...poate! Cert este ca s-a ajuns in aceasta situatie. Informatiile dupa cum par vin din partea avocatei lui Lungu care vrea sa minimalizeze vina acestuia.
Judeacati-l voi pe director, voi inspectori sefi de comisii de examene nationale si de bac care umblati cu agenda plina de semne si biletele, voi directori de scoli care plecati in pelerinaje cate doua saptamani lasand scoala in grija te miri ciu, voi directori care nu veniti la scoala inainte de ora 10, voi care titularizati pe bani .....judecati-l!
3.   VINOVAT trimis de
(23 sep 2016, 20:03:34
VINOVAT!
4.   Halucinant e felul lor de a trai trimis de
(23 sep 2016, 21:05:16
E nostim si burlesc cum stapanii vremii si-o dau la gioale. La origine raman niste smenari, care oricate functii "importante" au acaparat si care sant menite sa apere cetateanul , raman niste rechini inculti, hulpavi , dar mai ales niste neiubitori de tara. ASTIA CARE NE CONDUC NU ISI IUBESC TARA.. Ala micu A lu’lungu , desi era o nulitate era menit sa parvina "frumos elegant cat de cat" in administratie. Asa e si taticu, asa e si unchiu, asa e si cam tot anturajul lor. Niste smenari cu relatii foarte sus puse la bucale, incepand de la servicii si alte institutii de forta. Daca ala micu a masluit un examen, ma intreb cate licitatii in care erau in joc milioane de euro , bani ce depasesc imaginatia unui om simplu, cu acte "legale", a manarit "gospodarul" urbei. Clanul asta al lungilor o duce bine merci in sv, si isi urmareste planul rudimentar de a jumuli cetateanul si cam tot ce misca si respira. De ce vor sa mai "jumulesca" inca 50 de milioane de euro de la cetatean, pentru a "pune pe picioare" sistemul muribund si centralizat de incalzire ?
5.   Comentariu trimis de
(23 sep 2016, 22:26:27
E usor sa arunci cu noroi in altii pentru a acoperi mizeria ta.
De ce tb sa dai vina pe altii pentru a devia de la subiect?
De ce sa jignesti oameni buni pentru a apara vinovatii?
De ce sa vrei sa conduci daca nu esti dorit?
De ce copilul tau sa jigneasca si sa acuze oameni care iau atitudine impotriva coruptiei?
De ce sa fii impotriva celor cu care lucrezi?
De ce sa te crezi superior?
Oare pt ca esti un pic bolnav....
6.   ORICINE POATE GRESI trimis de
(24 sep 2016, 13:11:30
Cred ca toti gresim la un anumit moment dat. Este de apreciat atunci cand recunoastem ca am gresit.
Totusi recompensa promisa d-lui Hutu este revoltatoare.
Nu poti promite unui om un post de dr adjunct pt sotia sa stiind ca nimeni nu o vrea.
7.   FRICA SAU CURAJ trimis de
(24 sep 2016, 14:01:30
Dl Hutu si-a tradat colegii ca sa-si sa-si scape pielea.
Tradarea e tradare, daca e la sfatul nevestei e cu atat mai rusinoasa.
Nevasta dorea neaparat sa fie director. Deci nevasta a dictat si a nenorocit.
Mi-e mila de d-nul Hutu!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei