Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2016 - Anul XXI, nr. 199 (6312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Caz nerezolvat

Criminalul unei bătrâne ucise acum mai bine de doi ani, liber şi astăzi: un minor care ar fi fost complice, singurul suspect

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai complicat caz de omor din ultimii ani din judeţul Suceava a rămas neelucidat după mai bine de doi ani de când o bătrână a fost ucisă în mod groaznic, după ce a fost siluită, curentată cu un electroşoc şi bătută. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care coordonează ancheta în acest caz, au avut iniţial doi inculpaţi în acest dosar. Suspectul principal de omor a fost însă declarat nevinovat, după ce toate mijloacele de anchetă l-au dezincriminat, în timp ce al doilea, un minor de 15 ani la data comiterii faptei, a rămas inculpat, însă nu pentru omor. Acesta din urmă este un personaj cheie în acest dosar, în ciuda vârstei fragede minorul dând foarte multe declaraţii contradictorii, care i-au dus în eroare pe anchetatori şi care au băgat după gratii un nevinovat. Foarte probabil, declaraţiile minorului au scopul de a-l ascunde pe adevăratul autor.

 

Crimă în scop de jaf, comisă de un maniac sexual

Pe data de 22 mai 2014, Garofina Moţoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Milişăuţi, a fost găsită moartă în propria casă, cu multiple leziuni prin agresiune şi cu indicii că a fost şi agresată sexual, înainte de a fi ucisă. Din casă se furase suma de 600 de lei, iar când a fost găsită femeia era deja moartă de mai multe zile. Autorul sau autorii au folosit inclusiv un electroşoc, pe corpul femeii fiind găsite urmele acţiunii curentului electric. Cauza morţii a fost asfixia mecanică prin ştrangulare.

Ancheta a fost preluată de ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Din primul moment pista anchetatorilor a fost legată de mai mulţi tineri de etnie romă din Arbore care au comis în acea perioadă mai multe furturi din locuinţe.

În primă fază, ancheta părea una facilă. 

Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, din Reghin, dar aciuat în comunitatea de romi de la Arbore, şi Vasile Vlăduţ P., de 15 ani, din Arbore, au fost audiaţi, iar minorul a fost cel care a recunoscut comiterea faptei. Vasile Vlăduţ P. a declarat că el a fost complice şi l-a acuzat pe Paşcu că ar fi comis efectiv omorul. Vasile Mădălin Paşcu a fost pus sub acuzare pentru omor şi arestat preventiv.

 

Pista pe care au mers anchetatorii s-a dovedit a fi eronată

Această pistă s-a dovedit o mare eroare, pe care anchetatorii şi-au asumat-o în cele din urmă.

Vasile Mădălin Paşcu a fost arestat preventiv pentru omor de pe 25 mai şi până pe 6 august 2014. A fost ziua în care minorul şi-a schimbat radical declaraţiile date iniţial. Chiar dacă a fost pus în libertate, Paşcu a rămas inculpat pentru omor până în luna martie a acestui an. Practic, anchetatorii au vrut să se asigure fără vreun dubiu că acesta nu are legătură cu omorul. Aşa se face că testele ADN au tot fost repetate. Toate expertizele genetice i-au fost însă favorabile lui Vasile Mădălin Paşcu, care a trecut în mai multe rânduri şi de testul poligraf. Nu s-a găsit nici o probă că acesta a fost în casă în ziua crimei.

Pe 30 martie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus clasarea cauzei în ceea ce-l priveşte pe Vasile Mădălin Paşcu. Această clasare a venit însă târziu, după ce avocatul care l-a reprezentant pe Paşcu a făcut foarte multe demersuri şi plângeri împotriva procurorului de caz.

 

Declaraţiile şocante ale minorului, care nu s-au confirmat decât parţial

Foarte interesant în acest caz este cum a reuşit minorul în vârstă de 15 ani, care provine dintr-o familie de romi din Arbore cu un renume foarte prost, să-l bage după gratii pe Vasile Mădălin Paşcu.

Procurorul de caz a încercat să explice în ordonanţa de clasare cum s-a întâmplat. 

Un prim moment cheie al anchetei a fost pe 20 mai 2014, când cadavrul bătrânei nu fusese încă descoperit. În acea zi, un echipaj de la Secţia de Poliţie Burdujeni a depistat trei tineri suspecţi de furturi. Doi dintre ei erau Vasile Mădălin Paşcu şi minorul Vasile Vlăduţ P.. Asupra lor au fost găsite, printre altele, o lanternă cu sistem electroşoc şi o cagulă. Luaţi la întrebări, cei trei au recunoscut comiterea câtorva furturi, iar după descoperirea cadavrului bătrânei omorâte la Milişăuţi, au fost întrebaţi şi despre acest caz.

Pe parcursul audierilor, minorul a început să ofere detalii legate de fapta comisă asupra femeii. A povestit cu lux de amănunte cum Vasile Mădălin Paşcu i-a propus să meargă cu el la Milişăuţi, unde ştia o bătrână care locuia singură şi avea bani mulţi în casă. El a relatat ulterior cum au fost surprinşi în casă de bătrâna care venea din grădină şi ce a urmat.

„L-am văzut pe Paşcu cum a început să o lovească pe bătrână cu palmele şi mai apoi cu un leaţ în zona feţei şi a corpului, strigându-i <curvo, dă-mi banii>!..., am cotrobăit prin cele două camere, n-am găsit nimic şi am revenit în hol. Aici, Paşcu era peste bătrână, am observat că era culcată la pământ, pe spate, fusta îi era ridicată, iar în acel moment Paşcu se încheia la nasturii de la pantaloni; după aceasta Paşcu a început să o electrocuteze pe bătrână în zona abdomenului, direct pe piele, strigând să-i dea banii. Paşcu mi-a dat 200 de lei, mi-a spus că a luat 600 de lei”, este o parte din declaraţia dată de minor în faţa procurorului de caz şi a ofiţerilor de la Investigaţii Criminale.Minorul a fost condus în teren, la locul faptei, unde a oferit detalii care i-au convins pe anchetatori că a fost în ziua crimei în casă. De asemenea, inculpatul minor a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, din care a rezultat că are discernământ prezent şi capacitate psihică de analiză şi sinteză.

 

Minorul a declarat că a comis singur omorul. Varianta nu este plauzibilă

Anchetatorii s-au convins că minorul de 15 ani a fost la locul faptei, a participat la aceasta, însă partea de poveste legată de Paşcu nu s-a confirmat.

Pe 6 august 2014, când a fost reaudiat în calitate de inculpat pentru omor, minorul şi-a schimbat în totalitate declaraţiile.

A oferit din nou aceleaşi detalii, numai că de această dată a declarat că el a fost cel care a lovit bătrâna de nenumărate ori şi că a fost singur în casa acesteia. El a declarat că nu a vrut să o omoare pe bătrână, ci doar să întreţină relaţii sexuale cu ea.

Procurorul de caz şi judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava nu cred această variantă. Au motive serioase să creadă că crima a fost comisă de un alt individ, un copil de 15 ani neputând să acţioneze singur într-un mod atât de violent. Autor pe care minorul, foarte probabil, vrea să-l protejeze. Speculaţii despre cine ar fi acesta sunt, şi le ştiu şi anchetatorii, însă sunt detalii pe care nu le putem face publice.

 

Suspectul minor este inculpat pentru tâlhărie calificată şi tentativă la infracţiunea de viol

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a comunicat, oficial, ieri, că după ce principalul suspect a fost declarat nevinovat pentru infracţiunile de omor şi viol, s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar penal în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul minor, însă doar pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi tentativă la infracţiunea de viol. Aşadar, pentru că ar fi participat la tâlhărirea bătrânei şi ar fi încercat să o violeze, însă nu şi pentru omor. Cel mai grav este că în acest moment nimeni nu se află după gratii pentru cumplita faptă de omor comisă acum mai bine de doi ani de zile.

„În cauză cercetările continuă pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. În mod clar, minorul este un personaj cheie în acest dosar, iar faptul că acesta a reuşit să încurce atât de mult ancheta nu este deloc o bilă albă pentru cei care se ocupă de caz.

 

Se vor cere despăgubiri pentru suspectul de omor declarat nevinovat

Tânărul arestat preventiv şi apoi declarat nevinovat în dosarul de omor, Vasile Mădălin Paşcu, se află în Penitenciarul Botoşani, însă pentru fapte de furt. Acesta este departe de a fi „uşă de biserică”, însă în cazul faptei de omor nu există nici o probă împotriva sa. În faţa legii el este nevinovat.

Avocatul care l-a reprezentat şi a reuşit să dovedească nevinovăţia lui Paşcu, Tudor Sălăgean, se va îndrepta cu acţiuni în instanţă pentru a solicita despăgubiri pentru perioada în care suspectul a fost ţinut după gratii nevinovat (mai bine de două luni de zile), dar şi pentru că urmărirea penală împotriva sa a fost menţinută până pe 30 martie 2016, nejustificat de mult din punctul de vedere al apărării. 

Avocatul va ajunge inclusiv la CEDO, pentru despăgubiri, dacă va fi cazul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criminalul unei bătrâne ucise acum mai bine de doi ani, liber şi astăzi: un minor care ar fi fost complice, singurul suspect.
 Vizualizări articol: 1965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criminalul unei bătrâne ucise acum mai bine de doi ani, liber şi astăzi: un minor care ar fi fost complice, singurul suspect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Morcovi acrişori cu nuci Este un preparat rafinat, dulce-acrişor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funţie de preferinţele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se... Citeşte