Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 aug 2016 - Anul XXI, nr. 190 (6303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Zi de sărbătoare

Credincioşii s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor la Mănăstirea Hagigadar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de credincioşi din ţară au participat, duminică, la Hramul Mănăstirii Hagigadar, important loc de pelerinaj pentru membrii comunităţii armene din România şi nu numai.

Procesiunea de la Mănăstirea Hagigadar a început înainte de ora 10.00, PS Episcop Datev Hagopian fiind întâmpinat de preoţii armeni (printre care şi Azad Mandalian, singurul preot armean din Suceava), la baza Dealului lui Bulai, unde s-au adunat credincioşii pentru a primi binecuvântarea înaltului ierarh.

Imediat a urmat liturghia arhierească în limba armeană, oficiată de Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România, alături de un sobor de preoţi.

Sfânta Liturghie a avut loc în incinta mănăstirii, pelerinii care au rămas afară rugându-se în curtea lăcaşului.

Loc de pelerinaj de sute de ani al întregii comunităţi armene din România, dar şi din întreaga lume, la Mănăstirea Hagigadar, sau "biserica împlinirii dorinţelor" aşa cum este cunoscută, credincioşii, îndeosebi femeile, înconjoară în genunchi biserica mănăstirii pentru a le fi ascultate rugile şi pentru a le fi iertate păcatele.

De asemenea, şi în acest an dealul mănăstirii a fost urcat în genunchi, iar după intrarea pe poarta mănăstirii, credincioşii au înconjurat biserica de trei ori şi s-au rugat cu capetele plecate pe zidurile clădirii.

Printre cei care au venit la Suceava pentru Praznicul Adormirii Maicii Domului s-au aflat Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România (UAR), prefectul judeţului – Constantin Harasim, autorităţi locale şi judeţene.

 

„Adormirea Maicii Domului este de fapt înălţarea sa la cer alături de fiul său iubit”

Sfânta Liturghie a durat circa două ore, încheindu-se cu împărtăşirea credincioşilor şi cuvântul de învăţătură al Înalt Preasfinţitului Episcop Datev Hagopian.

“Biserica noastră Sfântă şi Apostolică are peste an cinci mari sărbători împărăteşti, una dintre acestea este Marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului. Ne spune sfânta tradiţie transmisă nouă că după ce Maica Domnului a încetat din viaţă unul dintre apostoli a dorit să vină şi să vadă trupul celei care i-a dat viaţă învăţătorului lor. Dar când a fost deschis sicriul acesta era gol. Aşa am aflat şi ne-am convins cu toţii că Adormirea Maicii Domului este de fapt înălţarea sa la cer alături de fiul său iubit. Pe pământ nu a rămas nimic din trupul său, decât dragostea şi iubirea faţă de oameni”, a arătat Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian.

Acesta le-a transmis credincioşilor că Născătoarea lui Hristos este maica tuturor celor care cred în Dumnezeu, arătând că mama pe care o au în ceruri nu o vor pierde niciodată.

„Privind spre chipul Născătoarei de Dumnezeu putem afirma că într-adevăr este chipul unei mame sfinte, prea dragi. A fost chipul femeii care a trăit pentru Dumnezeu, prin Dumnezeu şi pentru fiul său. Dacă noi nu am crede şi nu am nădăjdui că toate mamele din lume sunt sfinte, sunt curate, sunt iubite, s-ar da peste cap toată rânduiala lumii”, a spus înaltul ierarh.

Acesta le-a transmis credincioşilor că trebuie să înveţe din iubirea pe care Sfânta Născătoare de Dumnezeu a arătat-o oamenilor dăruind un fiu pentru bucuria şi pentru mântuirea omenirii.

„Să nu uităm că Sfânta Născătoare de Dumnezeu este iubita noastră mijlocitoare către fiul său, mijlocitoarea rugilor noastre”, a mai spus Hagopian rugându-se alături de enoriaşi pentru pace, pentru buna iubire şi buna înţelegere, pentru bunăstare, fericire.

După Liturghie, potrivit rânduielii Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, au fost sfinţiţi strugurii care apoi au fost oferiţi credincioşilor.

 

Sfinţirea trapezei din curtea mănăstirii şi agapa tradiţională

Tot duminică, în curtea Mănăstirii Hagigadar a avut loc inaugurarea oficială cu binecuvântare arhierească a clădirii care adăpostește trapeza mănăstirii, precum și camerele pregătite pentru oaspeți, credincioși și ierarhi.

La final, pelerinii au participat la agapa tradițională, cu bucate care au fost pregătite şi sfinţite în ajunul praznicului, nelipsind tradiţionala supă de urechiuşe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credincioşii s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor la Mănăstirea Hagigadar.
 Vizualizări articol: 2242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Credincioşii s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor la Mănăstirea Hagigadar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei