Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2016 - Anul XXI, nr. 183 (6296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Activitate sezonieră

Sute de culegători de hribi şi afine au împânzit zona de munte a judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de culegători de hribi şi afine se află în această perioadă în zona de munte a judeţului Suceava, unde lucrează sezonier pentru mai multe firme care au câştigat licitaţiile privind prestarea de astfel de activităţi. Familii întregi din comuna Crucișor, județul Satu Mare, orașul Ulmeni, județul Maramureș, comuna Zabra – Bistriţa-Năsăud, oraşul Borşa – Maramureş, se află în această perioadă pe raza judeţului Suceava, cei mai mulţi pe întinsa suprafaţă a comunei Cârlibaba, la limita cu Maramureşul.

Aceştia sunt cazaţi în corturi, căsuţe din lemn pentru locuire temporară, în clădiri ale unor cantoane silvice şi rulote, fiind campaţi în zonele Rotunda, Lacul Lala şi Şesuri.

Familiile sunt în majoritate de etnie romă, însă nu numai, şi prestează munca de culegători de la debutul verii şi până la mijlocul lunii septembrie.

 

Ce au constatat poliţiştii

Zilele trecute, Poliţiştii de la Secţia Rurală Iacobeni şi cei de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava s-au deplasat la Cârlibaba pentru a inventaria aceste grupuri numeroase de persoane. Oamenii nu au creat probleme, însă fiind vorba de grupuri mari de persoane pot apărea oricând conflicte şi fapte de natură penală.

Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: “Persoanele au fost consiliate cu privire la riscurile pe care le atrage faptul că au sume de bani asupra lor şi li s-a cerut să nu intre în conflicte cu localnicii. Din investigaţiile efectuate s-a stabilit că s-au deplasat benevol pentru această activitate, își aleg persoanele cărora le comercializează fructele de pădure, în funcție de prețul oferit, și nu sunt obligate să presteze această activitate. De asemenea, au fost verificate cele în jur de 30 de autoturisme ale acestora, fără a fi descoperite abateri majore”.

 

Un an bun pentru hribi şi mai puţin rodnic pentru afine. Activitatea aduce bani frumoşi

Primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciu, ne-a declarat că aceşti culegători vin în fiecare an în localitate, deja de câteva zeci de ani. De câţiva ani activitatea a devenit una mult mai organizată, existând firme care au câştigat licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Suceava şi alte ocoale silvice private.

„Oamenii sunt organizaţi în tabere şi câştigă destul de bine. Din ce ştiu, o familie, părinţi şi copii, poate câştiga 500-600 de lei pe zi. Nu au făcut niciodată probleme, zonele în careau campat sunt în afara celor locuite de oamenii din Cârlibaba şi fiecare îşi vede de treaba lui”, a explicat primarul.

El a arătat că acest an este bun pentru hribi, însă nu la fel de bun şi pentru afine, din cauza unui îngheţ din primăvară.

Direcţia Silvică Suceava a organizat, pe 22 iunie, o licitaţie pentru cesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor comestibile din flora spontană a fondului forestier de stat şi a fructelor de pădure.

120 de tone de fructe de pădure şi 130 de tone de ciuperci au fost vândute la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de culegători de hribi şi afine au împânzit zona de munte a judeţului.
 Vizualizări articol: 10719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de culegători de hribi şi afine au împânzit zona de munte a judeţului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei