Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iul 2016 - Anul XXI, nr. 169 (6282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cercetări

Teza de la evaluarea naţională a fiului primarului din Salcea, subiect de anchetă la DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fiul primarului din Salcea este în centrul unui imens scandal după ce la Serviciul Teritorial Suceava al DNA a ajuns o sesizare prin care se reclama faptul că lucrarea la limba română a fost înlocuită, iar prin această manevră frauduloasă nota acordată de cei din comisia de evaluare a fost 10 curat. După câte se pare scrisul de pe lucrare nu-i aparţine elevului Ioan Ştefan Lungu, ci unei alte persoane, aspect care trebuie lămurit de anchetatori. Trebuie spus că testul de la evaluarea naţională a fost susţinut de fiul primarului Ilie Lungu la centrul din Salcea, alături de alţi 61 de elevi, iar comisia de examinare a fost din Botoşani.

Existenţa unei astfel de anchete a fost confirmată de oficiali din Ministerul Educaţiei, care au precizat că aceasta vizează mai multe nereguli care au avut loc la examenul de evaluare de la Școala Gimnazială Salcea, dar și pe profesorii din Botoșani care au făcut parte din comisia de examinare a lucrărilor. Ancheta a plecat după ce un profesor din comisia de supraveghere ar fi semnalat că fiul primarului din Salcea a luat o notă mult prea mare faţă de cunoştinţele pe care le-ar avea.

Reprezentanţii şcolii din Salcea spun că Ioan Ştefan Lungu nu a fost un elev care s-a remarcat prin rezultatele sale la învăţătură, ci mai curând unul de mijloc, ale cărui medii „nu au fost niciodată mari”.

Cât priveşte diferenţa mare dintre mediile adolescentului din timpul gimnaziului şi notele fabuloase de la evaluarea naţională, Inspectoratul Şcolar Suceava a direcţionat ancheta către Ministerul Educaţiei. Mai exact, fiul primarului din Salcea a primit 10 pentru lucrarea la Limba română de la evaluarea naţională, iar în cei patru ani de şcoală nu a depăşit limita mediilor 6-7.

 

Camere de supraveghere care nu au stocat imaginile

Suspiciunile ridicate până în prezent par a se concretiza. Potrivit unor surse, scrisul de pe lucrarea la limba română nu i-ar aparţine lui Ioan Ştefan Lungu. Interesant este că la centrul de examinare de la școala din Salcea există camere de supraveghere, dar, surpriză, imaginile nu au fost înregistrate. „Camerele doar filmau, dar imaginile nu au fost stocate pe calculator”, ne-a explicat un anchetator. „Reprezentanții firmei care se ocupă de calculatoare ne-au spus că a fost vorba despre o defecțiune tehnică cauzată, cel mai probabil, de o cădere de tensiune”, au explicat persoanele din conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea.

Pentru că există suspiciuni de fraudă, ancheta se va extinde asupra tuturor elevilor care au dat evaluarea naţională la Salcea. În sala în care a dat examen Ioan Ștefan Lungu erau 16 elevi, iar în Centrul de Examinare de la Școala Salcea se aflau 62 de elevi de la școlile din Salcea, Plopeni, Văratec și Prelipca.

 

O ştampilă unică, posibila cheie a fraudei

Conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea susţine că cei doi supraveghetori din sala de examen au întocmit la finalul probei o notă de relaţie, o declaraţie practic, prin care au spus că testarea s-a desfăşurat fără incidente. „După concurs nimeni nu ne-a adus la cunoştinţă nimic, cum că ar fi vreo problemă. Cât despre numărul de pagini scrise de elevul Lungu la proba de limba română, potrivit borderoului semnat la finalul probei, acesta a scris 3 sau 4 pagini”, au explicat reprezentanţii şcolii din Salcea.

După toate probabilităţile, dacă la mijloc a fost ceva necurat, frauda s-a produs la Botoşani. Acest lucru putea fi favorizat de o nouă prevedere intrată în vigoare din acest an. Mai exact, toate lucrările de la evaluarea națională au fost imprimate cu o ștampilă unică, nu cu cea a școlii în care s-a dat examenul. Aceeași ștampilă o aveau și profesorii de la centrele de examinare care sunt din alte județe, respectiv Botoşani în cazul de faţă.

 

A obţinut cea mai mare medie dintre elevii din Prelipca

În urma examenului de la evaluarea naţională, Ioan Ştefan Lungu a fost notat cu 10 la Limba română şi 8,25 la Matematică. Astfel, a rezultat o medie de 9,12, cea mai mare în cazul elevilor de clasa a VIII-a din Prelipca. Interesant este că media cu care fiul primarului din Salcea a terminat cei 4 ani de gimnaziu a fost 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.

Media sa de admitere în liceu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale.

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele anchetei procurorilor DNA şi care vor fi consecinţele, nu doar în plan penal, ci şi la nivel educaţional.

În ceea ce-l priveşte pe primarul din Salcea, Ilie Lungu, acesta a declarat pentru Evenimentul Zilei că „nu ştiu ce s-a întâmplat”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teza de la evaluarea naţională a fiului primarului din Salcea, subiect de anchetă la DNA.
 Vizualizări articol: 9293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Teza de la evaluarea naţională a fiului primarului din Salcea, subiect de anchetă la DNA3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce prostie trimis de
(21 iul 2016, 22:30:30
Eu cred ca baiatul a luat nota pe bune, fara nici un fel de aranjamentsi vin in sprijinul afirmatiei cu urmatoarele argumente:
- gena e buna (tatal, un unchi sunt primari de cateva mandate, alti unchi directori, mama este o femeie inteligenta)
- exista o discrepanta intre notele pe care le primesti in timpul anilor de studiu de la un profesor care nu te agreeaza si nota pe care o obtii la examen de la o comisie care nu cunoaste elevul si isi face datoria in mod obiectiv ( am patit si eu lucrul asta, cu toate ca am intrat primul pe liceu la admitere in clasa a 9 a si am avut cea mai mare medie la romana, in liceu dl profesor nu punea mai mult de 7 sau 8 ca, mde, dumnealui era Dumnezeu...)
- luati in calcul si un posibil denunt calomnios al unor ofticati pe care nimic nu-i multumeste niciodata si se hranesc din delatiune si facerea de rau...
Mult succes, tinere Lungu, sper ca nu m-am inselat, nu te cunosc, sper sa nu fie nimic adevarat si sa mergi pe drumul tau in viata !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei