Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 iul 2016 - Anul XXI, nr. 153 (6266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

După gratii

Bărbatul acuzat de incendierea a trei maşini, la Rădăuţi, a fost arestat preventiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bărbatul în vârstă de 40 de ani, din municipiul Rădăuţi, reţinut de joi seară pentru două fapte recente de incendiere a unor autoturisme şi urmărit penal din luna septembrie a anului trecut în cazul unei a treia fapte de incendiere, păgubit fiind un ofiţer de poliţie, a fost arestat preventiv, ieri, pentru 30 de zile, de Judecătoria Rădăuţi.

Suspectul, Florin Nicolaică, a fost pus sub acuzare pentru cele două infracţiuni de distrugere recente, însă procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au subliniat că la baza propunerii de arestare preventivă a stat şi dosarul privind incendierea maşinii poliţistului, faptă din luna septembrie 2015.

 

Istoricul unor incendieri repetate la Rădăuţi

În noaptea de 23 spre 24 iunie a.c., un autoturism marca Mercedes Benz, parcat pe strada Dimitrie Dan din municipiul Rădăuţi, în faţa casei proprietarului, Todirel V., a luat foc violent, din interiorul maşinii. Pompierii au găsit un incendiu deja extins, maşina fiind distrusă în proporţie de aproximativ 80%. În acest caz pagubele au fost evaluate la suma de 13.500 de lei. 

În noaptea de 26 spre 27 iunie, tot în Rădăuţi şi tot pe strada Dimitrie Dan, a mai luat foc o maşină, un Opel Corsa. Autoturismul era folosit de localnicul Ioan P. Pompierii nu au mai putut salva maşina, care a ars în proporţie de 80%.

Modul de acţiune a fost identic: un geam lateral a fost spart, iar în interior a fost aruncat un material inflamabil. În acest caz prejudiciul a fost evaluat la  aproximativ 1.500 de euro.

Din datele de anchetă rezultă că Florin Nicolaică se afla în conflict cu ambii posesori ai maşinilor. Pe unul chiar l-a reclamat la poliţie că i-ar datora o sumă de bani şi refuză să o returneze.

Nicolaică este suspect principal şi a fost pus sub urmărire penală şi pentru incendierea unui BMW, pe 6 septembrie 2015, proprietatea unui ofiţer de poliţie judiciară din municipiul Rădăuţi, între timp pensionat. Şi atunci modul de acţiune a fost acelaşi: un geam lateral spart şi un incendiu provocat în interior. El a fost pus sub acuzare pe 25 septembrie, însă, foarte surprinzător la acea vreme, a petrecut doar 24 de ore în arest. Atunci, deşi fapta de care este acuzat este foarte gravă, procurorii au considerat că probatoriul nu este completat suficient pentru a se putea solicita arestarea preventivă a acestuia. 

 

Argumentele procurorilor

Acum, în noile condiţii, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au subliniat în faţa judecătorilor şi fapta din septembrie 2015.

“La baza propunerii de arestare preventivă a stat și faptul că inculpatul a săvârşit faptele în condiţiile în care anterior s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa prin ordonanţa din 25.09.2015, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, pentru comiterea unei alte infracţiuni de <Distrugere>, constând în aceea că în seara zilei de 06.09.2015, în jurul orei 22:50, a incendiat autoturismul marca BMW aparţinând persoanei vătămate P.D., ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei municipiului Rădăuţi, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.000 de euro”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

 

Antecedentele lui Florin Nicolaică

Dacă în cazurile de distrugere prin incendiere bărbatul este deocamdată suspect şi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, acesta a fost deja condamnat definitiv în dosare mai vechi. El a ispăşit până în vara anului trecut o condamnare pentru ultraj, după ce i-a aplicat un pumn în plină figură unui poliţist, care încerca să-l imobilizeze. Poliţistul era coleg la Biroul Judiciar al Poliţiei municipiului Rădăuţi cu cel căruia i s-a incendiat maşina în septembrie 2015.

Verdictul final în acest dosar a fost 1 an şi 3 luni de închisoare cu executare pentru Florin Nicolaică.

Acesta are un cazier bogat pentru fapte cu violenţă, comise încă din anii 1990. Cea mai mare condamnare pe care a avut-o a fost la 5 ani de închisoare. 

 

Avocat: “În opinia apărării nu există probe şi nici măcar indicii care să conducă la luarea unei măsuri atât de aspre”

Avocatul Tudor Sălăgean, care l-a reprezentat pe Florin Nicolaică ieri în faţa judecătorilor, ne-a prezentat şi punctul de vedere al inculpatului. Nicolaică nu a recunoscut faptele care îi sunt imputate şi se declară nevinovat.

“În opinia apărării nu există probe şi nici măcar indicii care să conducă la luarea unei măsuri atât de aspre, de arestare preventivă. Clientul meu a fost interceptat, percheziţionat, dar cu toate acestea la dosar nu există probe concludente împotriva sa. Declaraţiile martorilor nu sunt concludente, atâta timp cât aceştia sunt în relaţii de duşmănie cu clientul meu”, a declarat avocatul Tudor Sălăgean.

Acesta este de părere că decizia de arestare preventivă este una pripită, luată şi pe fondul presiunii mediatice şi a faptului că au fost incendiate mai multe maşini la Rădăuţi şi trebuie să existe un autor după gratii.

Decizia de arestare preventivă va fi contestată de avocat la instanţa superioară, Tribunalul Suceava.

Avocatul a mai arătat că a recuzat procurorul de caz, deoarece doamna procuror este căsătorită cu un poliţist. Cererea de recuzare a fost însă respinsă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bărbatul acuzat de incendierea a trei maşini, la Rădăuţi, a fost arestat preventiv.
 Vizualizări articol: 5557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bărbatul acuzat de incendierea a trei maşini, la Rădăuţi, a fost arestat preventiv5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei