Cu 6 zile înainte de alegeri

Andriciuc i-a cerut prefectului să-l suspende din funcția de primar de Șcheia



Primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc, i-a solicitat, ieri, prefectului de Suceava, Constantin Harasim, să-l suspende din funcția de primar al comunei Șcheia
Primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc, i-a solicitat, ieri, prefectului de Suceava, Constantin Harasim, să-l suspende din funcția de primar al comunei Șcheia

Primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc, i-a solicitat, ieri, prefectului de Suceava, Constantin Harasim, să-l suspende din funcția de primar al comunei Șcheia, după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 mai 2016. Andriciuc l-a informat pe prefect că nu a făcut contestație la măsura dispusă de procurori.
Prefectul a pregătit de ieri ordinul de suspendare a mandatului de primar al lui Andriciuc și pe cel de transfer al atribuțiilor primarului către viceprimarul Ioan Cojuc și a transmis o adresă către DNA prin care solicită să i se comunice oficial că ordonanța privind luarea măsurilor față de primarul Andriciuc a rămas definitivă.
Până ieri, la sfârșitul programului de la prefectură, răspunsul DNA nu a ajuns.
De asemenea, suspendată din funcție va fi și secretara Primăriei Șcheia, Luminița Râșca, iar atribuțiile acesteia vor fi delegate către doi funcționari din primărie.
Măsura controlului judiciar și suspendarea mandatului de primar nu-l împiedică pe Vasile Andriciuc să candideze din nou pentru fotoliul de primar al comunei Șcheia. În cazul în care va fi ales și nu intervine nici o altă modificare în situația lui juridică, mandatul câștigat îi va fi validat, iar prefectul va trebui să emită un nou ordin de suspendare pentru restul perioadei de control judiciar în care Vasile Andriciuc are interdicție de a desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta.
Andriciuc este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și două infracțiuni de fals intelectual.
Luminița Râșca, secretară a Primăriei comunei Șcheia, este acuzată de DNA de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, două infracțiuni de fals intelectual, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la infracțiunea de luare de mită, dare de mită.
Pentru aceste infracțiuni, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 mai 2016.
Între obligațiile impuse prin controlul judiciar figurează aceea de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta.
În dosarul Andriciuc&co se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane
Alături de primar și secretară, în acest dosar este inculpat și un ofițer de poliție, Constantin Cucerca, de la Poliția Municipiului Suceava – Biroul de Investigații Criminale.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, fiecare dintre cei trei inculpați trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Poliția Municipiul Suceava, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; să nu se apropie de anumite persoane menționate în ordonanțele de control judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nici o cale; să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
În prezenta cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Recomandări

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională

Băut și fără permis de conducere, a fost reținut după ce a depășit pe linie continuă mașinile de pompieri venite la accidentul prietenului său

Beat și fără permis, a depășit pe linia continuă, în timp ce gonea spre accidentul în care fusese implicat prietenul său, și el băut
Beat și fără permis, a depășit pe linia continuă, în timp ce gonea spre accidentul în care fusese implicat prietenul său, și el băut

Băut și fără permis de conducere, a fost reținut după ce a depășit pe linie continuă mașinile de pompieri venite la accidentul prietenului său