Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mai 2016 - Anul XXI, nr. 124 (6237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În afara legii

Un individ ocupă abuziv terenul primăriei la Moldoviţa, blocând extinderea Mocăniţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dezvoltarea unui proiect turistic, care aduce mii de turişti la Moldoviţa în fiecare an, este blocată de câteva luni de zile de un om de afaceri, care este proprietarul unui depozit de lemn din vecinătatea depoului Căi Ferate Forestiere (CFF). Acesta s-a opus în mod sistematic oricărei încercări a lui Georg Hocevar, proprietarul Mocăniţei, de a extinde calea ferată îngustă spre Gara Moldoviţa, în urma unui contract de închiriere a gării încheiat de acesta cu Căile Ferate Române.

 

Atitudinea sfidătoare a omului de afaceri durează de aproape un an de zile

Cei direct implicaţi în acest conflict de la Moldoviţa spun că încercarea lui Alin Boşutar, proprietarul depozitului de lemn din vecinătatea Depoului CFF, de a pune mâna pe curtea depoului, pentru a-şi lărgi intrarea în depozit, durează de mai mult timp. Primele încercări, povesteşte Georg Hocevar, de a ocupa abuziv terenul pe care era construită calea ferată datează de la începutul lunii iulie a anului trecut, când omul de afaceri Alin Boşutar a descărcat câteva maşini cu piatră peste calea ferată. Conflictul s-a mai domolit după ce acesta a fost săltat de poliţişti, într-un dosar de contrabandă cu ţigări, la jumătatea lunii iulie, însă a izbucnit din nou în această primăvară.

Intenţia lui Georg Hocevar de a prelungi calea ferată îngustă până în Gara CFR Moldoviţa, pentru o mai bună organizare a transportului turistic, s-a lovit de rezistenţa omului de afaceri, care s-a opus cu regularitate. Problemele au reapărut în luna martie a acestui an, când Hocevar a început construcţia unei noi linii înguste, din depoul actual spre Gara CFR din Moldoviţa. Acest demers al proprietarului trenuleţului de munte a apărut după o creştere constantă a numărului turiştilor atraşi anual de Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa şi din dorinţa de a organiza un transport civilizat, cu plecare din gara dotată cu casă de bilete, birou de mişcare şi toalete publice. Totul părea posibil.

După negocieri cu reprezentanţii CFR, Georg Hocevar a reuşit să închirieze Gara CFR Moldoviţa începând cu data de 1 aprilie 2016. Lucrările de prelungire a şinelor de cale ferată îngustă spre gara CFR au început în primele zile ale lunii martie. Pe 10 martie lucrările au fost blocate prin demontarea pe timpul nopţii a căii ferate nou construite. Georg Hocevar ne-a povestit: „Când am început să reconstruim macazul spre linia CFR, vecinul nostru ne-a răsturnat peste noapte primele şine întinse. Când a văzut că nu oprim construcția, a depozitat demonstrativ o stivă de lemne pe terenul public, proprietate a Consiliului Local Moldoviţa, pentru a împiedica lucrările. A depozitat sute de metri cubi de lemn pe linia noastră de cale normală, care merge spre Gara CFR Moldoviţa, iar gardul din beton şi bolţari construit de el are aproape 3 metri înălţime. După ce am depus o adresă la primărie, în care am arătat că nu putem continua lucrarea, am primit ameninţări din partea familiei Boşutar, fiind acuzat că am făcut un plan mafiot împreună cu primarul, pentru a-i crea greutăţi fiului lor, care are deja un dosar penal. Au fost ameninţări indirecte şi faţă de angajaţii mei, dar asta nu ne va opri în demersul pe care îl facem pentru extinderea liniei şi schimbarea condiţiilor de îmbarcare, pentru un turism civilizat.”

 

Conducerea Primăriei Moldoviţa a înaintat o plângere penală pe numele celui care sfidează pe toată lumea

În urma sesizărilor făcute de proprietarul Mocăniţei, Georg Hocevar, Primăria Moldoviţa i-a trimis pe 26 aprilie 2016 o somaţie omului de afaceri Alin Boşutar, în care i se punea în vedere să elibereze terenul proprietate a primăriei, să demoleze gardul din bolţari din zona căii ferate şi să elibereze calea ferată normală, blocată cu stive de lemne. Întrucât nu a fost respectat termenul de 5 zile, primăria a făcut pe numele omului de afaceri o plângere penală, având drept scop rezolvarea situaţiei şi eliberarea terenului. Plângerea a fost depusă pe 17 mai 2016 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, patronul a fost sancţionat contravenţional cu suma de 50.000 de lei în cursul lunii mai, pentru ocuparea abuzivă a terenului primăriei.

Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, ne-a relatat: ”Este singurul obiectiv care ar putea ajuta mult dezvoltarea turismul în Moldoviţa şi o iniţiativă benefică pentru întreg judeţul. Numărul celor care au vizitat Moldoviţa pentru a se bucura de frumosul traseu al mocăniţei e în permanentă creştere, anul trecut peste 15.000 de turişti ajungând în zonă. Vrem să-i primim cu o gară renovată, cu case de bilete şi toalete curate şi trebuie să finalizăm acest proiect. Nu înţeleg cum poate un cetăţean din Moldoviţa să blocheze un obiectiv atât de important pentru întreaga comunitate. Gara este deja închiriată, se plătesc chirii, terenul aparţine primăriei, calea ferată este a CFR-ului, stăm cu toţii şi ne uităm cum un singur om încearcă să-şi facă singur legea. Sper ca organele abilitate în acest scop să-şi facă datoria şi să auzim curând şuieratul mocăniţei în Gara Moldoviţa.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un individ ocupă abuziv terenul primăriei la Moldoviţa, blocând extinderea Mocăniţei.
 Vizualizări articol: 10147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Un individ ocupă abuziv terenul primăriei la Moldoviţa, blocând extinderea Mocăniţei4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Concluzie?? trimis de
(28 mai 2016, 13:31:06
Pana la urma merge mocanita sau venim de pomana la Moldovita ca daca intalnesc vre-o 2 ca maniacul mai bine stau in Suceava ca sunt destui si pa cilaughing. Maniacule dar esti bolovan rau bre!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei