Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2016 - Anul XXI, nr. 94 (6207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosarul Ganea

O relaţie cu o fată îndrăgostită la 12 ani, egal doi ani şi jumătate de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Tudor Filip Ganea, fiul cunoscutului colecţionar Constantin Sergiu Ganea, este la un pas de a ajunge după gratii în dosarul în care este judecat pentru infracţiunea de act sexual cu un minor în formă continuată, sub acuzaţia că a făcut sex timp de aproximativ 6 luni de zile cu o minoră care nu împlinise nici măcar 13 ani. Tudor Filip Ganea a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce tatăl său, acuzat că a încercat să o convingă cu sume mari de bani pe mama fetei să dea declaraţii mincinoase, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 2 luni de închisoare, suspendată cu un termen de încercare de 4 ani şi 2 luni. Pedepsele au fost stabilite de Judecătoria Suceava, la finele lunii septembrie a anului trecut. Abia în această săptămână, la mai bine de 6 luni de atunci, Judecătoria Suceava a transmis părţilor din dosar şi motivarea stabilirii acestor pedepse. Motivarea a venit extrem de târziu, spre disperarea membrilor familiei fetei care este parte vătămată în acest dosar. În aceste condiţii, cu motivarea dată, în scurt timp va începe şi ultima fază a procesului, la Curtea de Apel Suceava. Magistraţii de la instanţa superioară se vor pronunţa definitiv dacă pedepsele amintite mai sus rămân definitive ori dacă vor da o altă soluţie.

 

Pasiunea pentru antichităţi a tatălui, punctul de la care a pornit relaţia 

În motivarea judecătorilor este detaliat modul în care s-a ajuns ca cei doi inculpaţi Ganea să fie trimişi în judecată şi condamnaţi. Povestea este una care şochează de la un capăt la altul.

Tudor Filip Ganea avea 34 de ani în anul 2012, când a început o relaţie cu minora în vârstă de 12 ani, ce provine dintr-o familie care locuieşte în zona centrală a municipiului Suceava. Cei doi s-au cunoscut în următorul context: Constantin Sergiu Ganea, colecţionar de numismatică şi antichităţi, s-a cunoscut cu membrii familiei fetei, de la care a achiziţionat în mai multe rânduri monede şi alte obiecte de colecţie. În acest context, la un moment dat, Tudor Ganea a cunoscut-o, în zona Pieţei Mari, pe minora cu care avea să înceapă o relaţie.

 

Fata a vrut o relaţie cu Ganea, iar acesta nu a refuzat oferta

Cei doi şi-au dat numerele de telefon, iar fata l-a contactat, propunându-i să se întâlnească. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au stabilit că Ganea nu a respins din start relaţia, cum era normal, ci treptat chiar a încurajat-o. În cadrul anchetei s-a stabilit că cei doi au consumat acte sexuale repetate, în perioada mai-octombrie 2012. Fata, care a declarat şi ulterior că era îndrăgostită de Ganea şi spera să aibă un copil cu el, nu a spus nimic celor de acasă şi probabil că relaţia ar fi continuat destul timp. Pe 3 octombrie 2012 însă, o întâlnire amoroasă s-a terminat prost, după ce Ganea a cumpărat o sticlă de votcă şi una de vin, pe care le-a consumat cu fata, înainte de actul sexual. Pe fondul consumului exagerat de alcool, fetei i s-a făcut rău, devenind inconştientă. Panicat şi dându-şi seama că părinţii fetei sunt deja alarmaţi, Tudor Ganea a urcat-o în autoturismul său şi a lăsat-o în faţa porţii casei fetei. Mama tinerei a fost martoră la moment, însă Ganea nu a stat prea mult de vorbă cu ea. I-a spus femeii că a găsit-o pe fată beată în parc şi a adus-o acasă. La scurt timp, minora a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, iar cazul a fost sesizat Poliţiei municipiului Suceava.

 

Fata era încurajată să consume alcool

În ciuda declaraţiilor date de părinţii fetei, minora a recunoscut în faţa anchetatorilor că nu a fost violată, iar partidele de sex s-au consumat repetat, cu voia ei, de 2-3 ori pe săptămână, în apartamentul lui Tudor Ganea. În aceste condiţii inculpatul a fost pus sub acuzare pentru act sexual cu un minor în formă continuată. Circumstanţele agravante sunt însă multiple: vârsta foarte fragedă a fetei, relaţiile repetate, dar şi faptul că a fost încurajată să consume alcool în mai multe rânduri.

 

A acceptat să-i satisfacă plăcerile sexuale pentru a continua relaţia

Pe parcursul anchetei, Ganea a negat majoritatea acuzaţiilor. El a declarat că a fost asaltat de minoră cu telefoane şi propuneri indecente şi că s-a întâlnit cu ea doar pentru a o convinge că nu este bine că s-a îndrăgostit de el. Ganea a mai declarat că fata i-a spus că are vârsta de 16 ani. De cealaltă parte, minora a recunoscut şi ea că i-a spus lui Ganea că are 14 ani şi nu 12 ani şi 11 luni, cât avea în realitate la momentul respectiv

Consiliată de un psiholog, fata a declarat că a acceptat să facă sex şi să fie supusă la perversiuni pentru că era îndrăgostită şi credea că aşa îl va convinge pe Ganea să continue relaţia.

 

Mesajele fetei către Ganea

Anchetatorii au la dosar şi multiple mesaje tip SMS, prin care fata îşi mărturisea dragostea faţă de Tudor Ganea şi dădea de înţeles că ar putea chiar să-l scape de acuzaţii: “te iubesc, dacă nu te iubeam nu umblam după tine”, „te scap şi pe tine şi pe mine şi cu asta basta” sau „trebuia să mă ţii în seara aia la tine”, sunt câteva din mesajele schimbate de fată cu Ganea, după ce cazul a ieşit la iveală.

 

Argumentele lui Tudor Ganea, demontate de judecători

Judecătorii care au analizat rechizitoriul procurorilor au reţinut că inculpatul putea să realizeze uşor că tânăra nu avea 16 ani, arătând că acesta cunoştea foarte bine că era elevă de gimnaziu şi nu la liceu. Declaraţia sa cum că fata l-a sufocat cu insistenţele sale nu a putut fi luată în seamă, judecătorul arătând că acesta, în situaţia dată, trebuia să îi sesizeze imediat pe părinţi despre comportamentul minorei, mai ales că îi cunoştea, nu să o invite la discuţii într-un apartament. Cât despre actele sexuale, acestea sunt confirmate atât medico-fata a fost în nenumărate rânduri în apartamentul unei rude de-a lui Tudor Ganea. Inculpatul a refuzat testarea la poligraf, dar şi o confruntare directă cu minora care a descris cu lux de amănunte detalii legate de Tudor Ganea, cum s-au consumat relaţii sexuale şi unde au avut loc.

 

Mama minorei a primit bani şi o maşină pentru „ruşinea fetei”

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, şi tatăl lui Tudor Ganea, Constantin Sergiu Ganea, a ajuns inculpat în dosar. Acesta s-a deplasat la un notar public, unde a efectuat un înscris notarial, prin care i-a dat 6.000 de euro mamei minorei. Suma era, chipurile, un împrumut pe care Ganea îl restituia prin notar. Mama tinerei a mai primit spre folosinţă şi un autoturism Suzuki Vitara. Anchetatorii au arătat că aceste foloase aveau rolul să le facă pe femeie şi pe fiica acesteia să-şi schimbe declaraţiile date în faţa organelor de urmărire penală, în sensul de a-l disculpa pe Tudor Ganea. Fata urma să declare că a făcut sex în mod repetat cu alţi bărbaţi, pe care nu îi cunoaşte. Mama acesteia nu a acceptat însă acest troc până la capăt, astfel că, atunci când Constantin Sergiu Ganea i-a mai oferit 2.000 de euro, a anunţat Poliţia şi s-a organizat un flagrant.

Mama minorei a declarat în faţa judecătorilor că a luat sumele de bani şi maşina, considerând că acestea i se cuvin pentru „ruşinea fetei”, nicidecum pentru a-şi schimba declaraţiile.

 

Argumentele judecătorului

Aşa a ajuns Constantin Sergiu Ganea inculpat şi trimis în judecată pentru infracţiunile de încercare de a determina mărturia mincinoasă şi fals în declaraţii, ultima legată de declaraţia nereală dată în faţa notarului, cum că ar fi restituit un împrumut. În cazul lui Constantin Sergiu Ganea, magistraţii Judecătoriei Suceava au stabilit că faptele nu impun obligatoriu o condamnare după gratii, astfel că pedeapsa rezultată de 1 an şi 2 luni de închisoare a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 2 luni.

Referitor la Tudor Ganea s-a stabilit că o pedeapsă cu închisoarea este o măsură de constrângere, dar şi un mijloc de reeducare eficient, răspunzând dezideratelor înscrise în legea penală.

 

Banii şi maşina ar urma să fie confiscate

Judecătoria Suceava a mai dispus confiscarea sumelor de 6.000 de euro şi 2.000 de euro, consemnate într-un cont bancar, şi a autoturismului Suzuki Vitara, indisponibilizat deocamdată în poligonul de la Mihoveni al Jandarmeriei.

În condiţiile în care sentinţa Judecătoriei Suceava nu este definitivă, inculpaţii se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie. Cea mai importantă miză la instanţa de apel va fi cu siguranţă legată de încercarea apărătorilor lui Tudor Ganea de a obţine o pedeapsă mai blândă, eventual cu suspendare.

De precizat şi că minora nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O relaţie cu o fată îndrăgostită la 12 ani, egal doi ani şi jumătate de închisoare.
 Vizualizări articol: 11457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 13 voturi
O relaţie cu o fată îndrăgostită la 12 ani, egal doi ani şi jumătate de închisoare3.4513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei