Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2016 - Anul XXI, nr. 81 (6194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eroare judiciară

Un tânăr care a fost arestat preventiv pentru omor, declarat nevinovat după aproape doi ani de anchetă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principalul suspect dintr-un caz de omor petrecut tocmai în mai 2014 a fost absolvit de acuzaţii la finele săptămânii trecute, după ce a fost inculpat în dosar timp de aproape doi ani şi după ce a petrecut şi mai bine de două luni de zile în arest preventiv pentru fapta care, a rezultat acum fără dubiu, nu a comis-o.

Pe 30 martie a.c., Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus clasarea cauzei faţă de Vasile Mădălin Paşcu, după ce procurorul de caz a epuizat toate mijloacele de probă la care a apelat pentru a se convinge dacă Paşcu are sau nu vreo legătură cu fapta de omor.

Tudor Sălăgean, avocatul suspectului închis nevinovat, aşteaptă motivarea procurorului şi pregăteşte acţiunea de solicitare de despăgubiri pentru clientul său.

 

O crimă oribilă, în scop de jaf

Pe 22 mai 2014, Garofina Moţoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Milişăuţi, a fost găsită moartă în propria casă, cu multiple leziuni produse prin agresiune şi cu indicii că a fost şi agresată sexual înainte de a fi ucisă. Femeia locuia singurăşi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 600 de lei.

Femeie era moartă de cinci zile atunci când a fost găsită, ceea ce a făcut ancheta şi mai anevoioasă. Din primul moment pista anchetatorilor a fost legată de doi tineri care au comis în acea perioadă mai multe furturi din locuinţe, o parte dintre acestea la Milişăuţi.

Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, şi la Vasile Vlăduţ P., de 15 ani, au fost audiaţi, iar minorul a fost cel care a recunoscut comiterea faptei.  Vasile Vlăduţ P. a declarat că el a fost complice şi l-a acuzat pe Paşcu că ar fi comis efectiv omorul.

 

Paşcu a ieşit sincer la poligraf, iar trei expertize genetice i-au fost favorabile

În aceste condiţii, în baza unor indicii pe care procurorul de caz le-a avut, Vasile Mădălin Paşcu a fost pus sub acuzare pentru infracţiunea de „omor”. La propunerea procurorului de caz, judecătorii au dispus arestarea sa preventivă. Din primul moment, Paşcu a negat că el ar fi autorul crimei şi a declarat că nu a intrat în casa femeii ucise.

Vasile Mădălin Paşcu a fost arestat preventiv, la solicitarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe 25 mai. Mandatul de arestare preventivă i-a fost prelungit de două ori. Pe 6 august 2014, chiar procurorul a solicitat înlocuirea stării de arest preventiv cu cea a controlului judiciar, tocmai din cauza lipsei indiciilor clare de comitere a faptei. Tribunalul Suceava a admis propunerea, ba, mai mult, a dispus ca suspectul să fie cercetat în stare de libertate, fără nici o măsură restrictivă. Această cerere atipică tocmai din partea procurorului a venit în condiţiile în care minorul de 15 ani şi-a schimbat declaraţiile. Pentru anchetatori marile semne de întrebare au venit în momentul în care Paşcu a ieşit sincer la testele poligraf. Ba mai mult, ulterior, trei expertize genetice nu au adus rezultate relevante care să îl incrimineze.

 

Instanţa a constatat în două rânduri că perioada de urmărire penală se prelungeşte prea mult

Pus în libertate la începutul lui august 2014,Vasile Mădălin Paşcu a rămas principalul suspect de omor, urmărirea penală împotriva sa fiind continuată. Timpul a trecut, însă în dosar nu au apărut elemente noi. Paşcu nu a fost nici trimis în judecată şi nici absolvit de vină.

Avocatul lui Paşcu, Tudor Sălăgean, a contestat de două ori durata prea îndelungată a procesului penal, iar de fiecare dată i s-a dat dreptate. Iniţial, pe 8 iulie 2015, judecătorii au stabilit ca organul de urmărire penală – Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava - să soluţioneze urmărirea penală în termen de şase luni de zile. Termenul a expirat pe data de 8 ianuarie 2016, dar Vasile Mădălin Paşcu a rămas tot suspect şi urmărit penal în acest caz de omor. A urmat o nouă contestaţie, a doua oară instanţa stabilind ca ancheta să fie finalizată în termen de trei luni de zile. În acest termen de trei luni de zile a venit şi ordonanţa din 30 martie 2016, prin care s-a dispus clasarea cauzei în ceea ce-l priveşte pe Vasile Mădălin Paşcu. Procurorul a mai aşteptat o ultimă expertiză genetică, care să lămurească cert dacă Paşcu a fost sau nu în ziua crimei în acea casă. Nici acest ultim rezultat nu l-a incriminat cu nimic pe Paşcu, care a fost a fost absolvit de acuzaţii.

 

Urmează procesul pentru despăgubiri

Inculpatul, prin avocatul Tudor Sălăgean, a făcut o sesizare către Inspecţia Judiciară, în care l-a acuzat pe procurorul de caz că a tergiversat nepermis durata urmăririi penale, dosarul având perioade de stagnare inadmisibil de mari. Inspecţia Judiciară a decis că nu se impune însă sancţionarea procurorului de caz, decizie care a fost atacată de avocatul Sălăgean la Curtea de Apel Bucureşti.

Prioritar în acest moment pentru avocat este să demareze o acţiune în instanţă pentru ca Paşcu să fie despăgubit pentru perioada în care a fost arestat preventiv fără a fi vinovat, dar şi pentru faptul că a fost inculpat o perioadă atât de îndelungată, în condiţiile în care, este de părere avocatul Sălăgean, realitatea procesuală a indicat clar, de foarte multă vreme, că nu este vinovat.

„Vasile Mădălin Paşcu a fost găsit vinovat şi condamnat ca hoţ, însă nu este şi criminal. Vom solicita despăgubiri pentru perioada în care a fost arestat preventiv nevinovat şi pentru perioada în care a fost urmărit penal nejustificat, după ce probatoriul a indicat clar că nu el este autorul faptei. Ne vom adresa mai întâi instanţelor de judecată româneşti, iar apoi, dacă va fi cazul, vom cere despăgubiri la CEDO”, a declarat avocatul Tudor Sălăgean.

Vasile Mădălin Paşcu se află în momentul de faţă după gratii, pentru fapte de furt.

 

Un minor, singurul suspect rămas în acest dosar

După ce Vasile Mădălin Paşcu a fost declarat nevinovat, singurul suspect din dosar a rămas minorul Vasile Vlăduţ P., din Arbore. Acesta provine dintr-o familie în care mulţi dintre membri au antecedente penale şi cert este că a participat la furturi alături de Paşcu. Cât despre omor, foarte probabil au fost doi autori, ceea ce înseamnă că alături de minor ar mai fi acţionat cineva. Sunt aspecte extrem de importante, pe care procurorul de caz şi poliţiştii judiciarişti trebuie să le lămurească, pentru ca autorii unei fapte atât de oribile să nu rămână în libertate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tânăr care a fost arestat preventiv pentru omor, declarat nevinovat după aproape doi ani de anchetă.
 Vizualizări articol: 5887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Un tânăr care a fost arestat preventiv pentru omor, declarat nevinovat după aproape doi ani de anchetă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Totusi cine e vinovatul ? trimis de
( 6 apr 2016, 17:48:22
Ar fi timpul sa fie descoperit adevaratul vinovat . Minorul daca se presupune ca stie cine e autorul crimei , ar trebui sa fie determinat sa declare tot adevarul . Nu concep ca in anul 2016 sa nu fie metode de aflare a adevarului . Ma refer la metode stiintifice nici decum de constrangere .
2.   Comentariu! trimis de
( 6 apr 2016, 20:55:57
Cred ca trebuie introdusa tortura altfel nu vad cum vor reusi procurori sal bage la puscarie pe un criminal sau ne apucam de omorat criminali, si devenim si noi criminali dar suntem scuzati

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Menemen (scrob turcesc cu legume) Dacă vă place scrobul din ouă proaspete sau omletele umplute cu tot felul de bunătăți, probabil vă va cuceri această rețetă foarte simplă, dar care vă garantează un preparat consistent și absolut delicios.Avem nevoie de:3-4 ouă, o roșie, 2 cepe mari... Citeşte