Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2016 - Anul XXI, nr. 20 (6133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Poduri de gheaţă

Râurile din judeţ, monitorizate din cauza pericolului de inundaţii ce pot apărea după încălzirea vremii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Temperaturile scăzute din ultimul timp au dus la formarea podurilor de gheaţă pe râurile din judeţul Suceava. Chiar dacă, în afara unei situaţii mai grave apărute pe pârâul Neagra la Broşteni, la această oră nu au fost semnalate blocaje importante care pot crea inundaţii, încălzirea preconizată de meteorologi pentru zilele următoare poate produce ruperea acestor poduri de gheaţă şi crearea blocajelor care duc la ieşirea apei din albie, provocând inundaţii. De aceea Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava va supraveghea în permanenţă cursurile de apă prin intermediul observatorilor din reţelele Staţiilor Hidrologice Suceava şi Vatra Dornei.

Principalele aglomerări de gheaţă s-au format pe râurile din zona de munte a judeţului, unde temperaturile au fost mai scăzute. Cele mai afectate cursuri sunt cele ale râurilor Bistriţa şi Dorna, dar şi ale afluenţilor acestora. Pe râul Bistriţa grosimea gheţii atinge 10-15 centimetri şi pe majoritatea tronsoanelor râului s-a format gheaţă la mal, excepţie făcând zona din amonte de Şesuri – Cârlibaba, unde podul de gheaţă atinge lungimea de 12 km. Pârâul Cârlibaba, unul dintre afluenţii Bistriţei, are format un pod de gheaţă cu grosime de 16-18 cm, pe o lungime de 23 km. Afectat de gheţuri este şi cursul râului Dorna, pe care podurile de gheaţă cu o grosime de 10 centimetri s-au format de la izvoare şi până la confluenţa cu râul Bistriţa, unde sunt semnalate mai multe aglomerări de gheţuri cu grosimi de 15-12 cm.

Podurile de gheaţă au creat probleme şi pe afluenţii Bistriţei. Un pod de gheaţă cu lungimea de 35 de km s-a format pe râul Neagra, iar o aglomerare de gheţuri lungă de 400 de metri, produsă în apropierea oraşului Broşteni, a necesitat intervenţia unui utilaj duminică la prânz, pentru spargerea podului de gheaţă şi îndepărtarea pericolului de inundaţii. Afectate sunt şi cursurile de apă precum cel al râului Moldova, unde podul de gheaţă din zona Breaza-Câmpulung Moldovenesc atinge o lungime de 20 de km, grosimea gheţii fiind de 20-40 de cm. Râurile Moldoviţa, Suceava şi Siret au formate poduri de gheaţă pe lungimi de zeci de kilometri, la fel ca şi râurile Putna, Suceviţa, Solca, Soloneţ, Râşca şi Şomuzul Mare, râul Humor fiind îngheţat în totalitate pe o lungime de 20 de km.

Toate aceste cursuri de apă sunt atent monitorizate în această perioadă de încălzire a vremii, pentru a preîntâmpina producerea unor inundaţii prin blocarea gheţurilor în albie. Astfel de probleme au mai existat în această lună, când dezgheţul produs după sărbătoarea Bobotezei a dus la blocarea albiei râului Bistriţa, rezultând inundarea unor gospodării la Iacobeni şi ruperea unei punţi pietonale la Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Râurile din judeţ, monitorizate din cauza pericolului de inundaţii ce pot apărea după încălzirea vremii.
 Vizualizări articol: 1599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Râurile din judeţ, monitorizate din cauza pericolului de inundaţii ce pot apărea după încălzirea vremii4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciulama ca la mama Pentru cine ar vrea un pui cu smântână, dar se ferește de mâncarea prea grasă, această variantă de ciulama delicioasă, al cărei sos este doar puțin ”păcălit” cu smântână, este o opțiune de luat în... Citeşte