Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2016 - Anul XXI, nr. 8 (6121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Rădăuţi

Sistemul de termoficare centralizat a adus un bonus de peste 1,5 milioane de lei pentru Servicii Comunale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul de termoficare centralizat din municipiul Rădăuţi, administrat de SC Servicii Comunale SA, pare a fi singurul profitabil din judeţ. Din cele 6.200 de apartamente din oraş, 5.000 sunt racordate la sistemul centralizat, iar costul gigacaloriei este, astăzi, 260 de lei cu TVA. Din această sumă, potrivit directorului societăţii care administrează centrala pe gaz metan şi reţelele de transport/distribuţie energie termică, Nistor Tătar, 210 lei sunt costurile de producţie, iar 50 de lei costă transportul şi distribuţia, respectiv 18%. Spre comparaţie, la Suceava costurile de transport-distribuţie sunt mai mari decât cele de producţie. La Rădăuţi, energia termică pentru populaţie este subvenţionată de Consiliul Local, astfel că rădăuţenii plătesc gigacaloria cu 180 de lei cu TVA.

Sistemul de termoficare din Rădăuţi a fost construit prin programul ”Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iar centrala de cogenerare, la fel ca şi celelalte construite în oraşele judeţului prin acest program, produce şi energie electrică, pe care o livrează în sistemul energetic naţional.

În luna noiembrie a anului trecut, Servicii Comunale Rădăuţi a vândut energie electrică în valoare de 434.578 lei, iar în decembrie, de 765.339 lei. Pentru producerea de energie electrică în sistem de înaltă eficienţă, S.C. Rădăuţi a primit un bonus de 560.432 lei în luna noiembrie şi de 890.733 lei în decembrie.

 

La maximum trei luni de întârziere la plată datornicii sunt acţionaţi în instanţă

Altfel spus,  societatea care are ca unic acţionar Consiliul Local Rădăuţi nu are griji financiare în ceea ce priveşte termoficarea, cu atât mai mult cu cât personalul care deserveşte centrala şi punctele termice nu depăşeşte 35 de oameni. ”Toate reţelele au fost schimbate, până în subsolul blocurilor. Apa caldă este furnizată în Rădăuţi non-stop, reviziile anuale le facem din mers, nu este nevoie să sistăm furnizarea acestui serviciu. Sistemul este complet automatizat, avem 20 de oameni care lucrează la centrală şi 15 la punctele termice. Câte un angajat pe schimb face rondul cu bicicleta la toate punctele termice”, ne-a declarat directorul Tătar.

Mai trebuie spus că municipiul Rădăuţi este singurul partener din programul ”Utilităţi şi mediu” care şi-a achitat permanent ratele aferente proiectului, din bugetul propriu.

În ceea ce priveşte restanţierii la plată, recuperarea banilor se face exclusiv prin acţiuni în instanţă. ”Când n-a plătit două, trei luni, a ajuns la 500-600 de lei datorie, îl dau în instanţă. Nu aştept să ajungă la sume pe care nu le va putea achita niciodată. De regulă, când primesc somaţia de plată vin şi achită”, a mai spus Nistor Tătar.

Restanţele la plata energiei termice consumate sunt, potrivit directorului Tătar, de circa 6 milioane de lei. Procentul cazurilor sociale dintre cei care nu şi-au achitat facturile ar fi de maximum 20. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistemul de termoficare centralizat a adus un bonus de peste 1,5 milioane de lei pentru Servicii Comunale.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sistemul de termoficare centralizat a adus un bonus de peste 1,5 milioane de lei pentru Servicii Comunale3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sărățele rapide din aluat congelat Dacă ne dorim ceva numai bun de ronțăit, dar nu avem nici prea multe ingrediente la îndemână, nici inspirație culinară și nici chef de stat cu orele prin bucătărie, atunci varianta ideală poate fi această rețetă de sărățele. Durează mai... Citeşte