Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 ian 2016 - Anul XXI, nr. 7 (6120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

O luptă împotriva renunţării

Terapia prin muncă, dans, cântec, un colac de salvare pentru cei aproape 50 de beneficiari ai Centrului de Recuperare de la Mitocu Dragomirnei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei aproape 50 de beneficiari ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, sunt ajutaţi să se opună pasivităţii, renunţării sau inacţiunii de lungă durată prin terapia prin muncă, dans, cântec, numită de specialişti psihoterapie ocupaţională. Aşa cum ne-au spus şi reprezentanţii centrului de recuperare, nu se poate vorbi despre recuperarea şi reabilitarea bolnavilor de la Mitocu Dragomirnei fără a vorbi de terapie ocupaţională şi ergoterapie (terapie care utilizează activitatea în vederea readaptării persoanelor cu handicap fizic şi mintal).

Asistentul medical principal Laura Bocăneţ, din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, ne-a spus că scopul terapiilor ocupaţionale este cel de a le stârni beneficiarilor interesul, curajul şi încrederea în forţele proprii. „Încercăm să le stimulăm capacităţile creatoare, aptitudinale, cât şi dezvoltarea unor deprinderi noi. Beneficiarii de la CRRN Mitocu Dragomirnei sunt învăţaţi să îşi menţină interesul şi să aprecieze rezultatul muncii lor. În acest sens, anul trecut a fost construită o seră unde au fost cultivate roşii, iar grădina de legume a oferit o paletă largă de sortimente de legume. Toate legumele au crescut şi s-au dezvoltat sub atenta îngrijire a beneficiarilor. Toamna s-a făcut bilanţul, iar cămara găzduieşte acum zarzavaturi şi murături, suc de roşii din legumele culese din grădina şi sera centrului. Cu alte cuvinte, psihoterapia ocupaţională îi ajută pe beneficiari să nu renunţe aşa uşor, să aibă o activitate pe o perioadă mai lungă, să îşi ocupe mintea cu ceva”, a explicat Laura Bocăneţ.

 

Activităţi pentru recuperarea persoanelor cu handicap

Unele persoane cu handicap internate la CRRN Mitocu Dragomirnei fac progrese în fiecare zi, vizibile atât pentru personalul centrului, cât şi pentru familie. „Un miracol în fiecare zi”, ne-a spus Laura Bocăneţ, care a dat câteva exemple de persoane care au reuşit să facă progrese... mici, pentru cei care-i cunosc puţin, dar enorm de mari pentru familia care îi ştia cum i-a adus în centru şi vede cum se comportă după o perioadă de terapie. Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului spun că „recuperarea bolnavului reprezintă etapa finală sau mai degrabă rezultatul unui proces mult mai complicat, deşi, uneori, ni se pare simplu”.

Poate de aceea personalul Centrului de Recuperare de la Mitoc a încurajat iniţiativele care contribuie la schimbarea mentalităţii cetăţenilor şi prevenirea marginalizării persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens, CRRN Mitocu Dragomirnei a organizat o serie de acţiuni: excursii la mănăstiri şi diverse obiective turistice din zonă, spectacole şi vizite la cinematograf, acţiuni în care au fost implicate comunitatea şi biserica, pentru a încuraja o viaţă activă pentru beneficiari. „Vrem să continuăm şi în anul 2016 cu astfel de activităţi şi sperăm ca familiile beneficiarilor, comunitatea, instituţiile publice să se implice cât mai mult. Dacă în 2015 am avut un caz de reinserţie socială finalizat cu succes, în 2016 ne dorim mai multe astfel de cazuri”, a completat Laura Bocăneţ.

 

Centrul de recuperare de la Mitocu Dragomirnei, de nouă ani în slujba persoanelor cu dizabilităţi

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei are o capacitate de 49 de locuri, distribuite în două clădiri (39 la CRRN şi zece în Locuinţe Maxim Protejate - LMP). Unitatea a fost înfiinţată printr-un  proiectului PHARE şi a început să funcţioneze pe 15 octombrie 2007. Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică asigură persoanelor adulte cu handicap neuropsihic găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, socializare/resocializare şi reinserţie socio-familială, pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor.

La CRRN Mitocu Dragomirnei, după cum ne-a explicat asistentul medical principal Laura Bocăneţ, când vorbim de reabilitare vorbim despre totalitatea intervenţiilor medicale, psihoterapice şi de suport social ce se aplică integrat, continuu/discontinuu, dar diferenţiat, în raport cu etapa de evoluţie, gravitatea şi tipul de tulburare, având drept scop, în primul rând, prevenirea bolii şi apoi susţinerea eforturilor persoanei cu dizabilităţi psihice în complexul proces al recuperării, oferind acesteia posibilitatea de a munci, de a trăi în comunitate, de a se bucura de o viaţă socială într-un ritm propriu, dar realist, într-o atmosferă de respect, suport, încredere şi speranţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terapia prin muncă, dans, cântec, un colac de salvare pentru cei aproape 50 de beneficiari ai Centrului de Recuperare de la Mitocu Dragomirnei.
 Vizualizări articol: 1482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terapia prin muncă, dans, cântec, un colac de salvare pentru cei aproape 50 de beneficiari ai Centrului de Recuperare de la Mitocu Dragomirnei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi gratinați ( rețetă franceză autentică) Cartofii gratinați sau franțuzești, denumire sub care pot fi regăsiți în restaurante, se pregătesc pe la noi adesea și acasă, dar după cu totul alte rețete decât cea originală. Acasă la el, în bucătăriile din Franța, acest fel de... Citeşte