Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2015 - Anul XX, nr. 260 (6072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Respectarea proiectului de restaurare

Frontonul faţadei Muzeului de Istorie a fost împodobit cu vulturul bicefal al monarhiei habsburgice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe frontonul faţadei Muzeului de Istorie din municipiul Suceava a fost reamplasată, cu două zile în urmă, stema imperială a monarhiei habsburgice.

Vulturul bicefal, care marca vizibil clădirea Căpităniei Districtuale (Kreisamt), construită în anul 1898, şi-a reluat locul după o absenţă de 35 de ani, perioadă în care stema imperială, sculptată în gresie, a fost înlocuită cu stema Moldovei, modelată dintr-un amestec de ghips şi ciment.

 

Clădirea este monument istoric de categorie valorică B şi face parte din patrimoniul arhitectural al oraşului

Imobilul centenar, cu două niveluri (parter şi etaj), proiectat şi construit în stil neoclasic de antreprenorul Julius Bochner, dat în folosinţă în anii 1902-1903, se află într-un amplu proces de reabilitare, consolidare şi restaurare pentru a fi transformat într-o clădire modernă care să răspundă din plin necesităţilor funcţionale ale Muzeului Bucovinei.

Clădirea, care a servit ca sediu al Căpităniei Districtuale în Ducatul Bucovinei, în care a funcţionat apoi, în perioada interbelică, Prefectura Suceava, iar mai târziu a devenit instituţie muzeală, este monument istoric de categorie valorică B şi face parte din patrimoniul arhitectural al oraşului.

Reabilitarea şi modernizarea clădirii au necesitat o serie de modificări structurale, dar fiind vorba de o clădire istorică nu puteau fi modificate faţada şi elementele decorative exterioare.

 

Există avizul Comisiei zonale a Monumentelor Istorice, iar restaurarea presupune aducerea faţadei clădirii la starea iniţială”

Aşa cum spune directorul Muzeului Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, „există avizul Comisiei zonale a Monumentelor Istorice, iar restaurarea presupune aducerea faţadei clădirii la starea iniţială”.

„În acest context - precizează el - stema imperială fiind cea originală trebuia repusă, mai ales că ea exista fragmentată în podul clădirii”.

Potrivit avizului (nr. 137/ZP/din 12 august 2015/L 422/2001) „documentaţia prevede amplasarea a două fragmente din stemă în golul de pe frontonul de pe faţada spre str. Ştefan cel Mare, loc unde se găseşte cel de-al treilea fragment, ceea ce ar duce la întregirea piesei şi completarea aspectului iniţial (reconstituit) al faţadei principale a clădirii”.

Ca urmare „lucrările se vor realiza conform soluţiei de montaj supuse avizării...” cu „respectarea proiectului de restaurare avizat iniţial în ceea ce priveşte modul de realizare a finisajelor exterioare, culoarea şi textura tencuielilor şi vopsitoriilor, culoarea tâmplăriei exterioare, culoarea şi textura învelitorii şi accesoriilor...”

 

Stema Ducatului Bucovinei, stema monarhiei habsburgice şi bustul din bronz al Împăratului Franz Joseph

Şi dacă istoricul imobil al vechii Primării a Sucevei (Palatul Administrativ, în care-şi au sediul Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava) păstrează pe frontonul principal stema Ducatului Bucovinei, instituţia muzeală suceveană va fi împodobită de acum înainte cu stema imperială a monarhiei habsburgice, readucând totodată din depozit, în expoziţia permanentă, bustul din bronz al Împăratului Franz Joseph, care a fost amplasat până în anul 1918 în parcul central al oraşului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frontonul faţadei Muzeului de Istorie a fost împodobit cu vulturul bicefal al monarhiei habsburgice.
 Vizualizări articol: 3780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 13 voturi
Frontonul faţadei Muzeului de Istorie a fost împodobit cu vulturul bicefal al monarhiei habsburgice3.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei