Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 oct 2015 - Anul XX, nr. 245 (6057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Expediţie

Un sucevean încearcă să cucerească un vârf de peste 6.000 de metri din Himalaya, neatins încă de om

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean, Sebastian Paulenco, încearcă să cucerească unul dintre vârfurile de peste 6.000 de metri din munţii Himalaya, care până în momentul de faţă nu a mai fost atins de nici un om. La 34 de ani, Sebastian Paulenco a plecat în această expediţie în Himalaya împreună cu unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din România, Constantin Lăcătuşu, precum şi cu un alt alpinist din Bucureşti, Cristian Gruia, aceasta fiind o expediţie 100% românească.

Cei trei se află deja în Nepal, iar în cursul zilei de luni au pornit să cucerească vârful Tsartse, din masivul Mukut Himal, în nordul Nepalului, în apropiere de graniţa cu Tibetul. Vârful Tsartse este singurul din acest masiv cu acelaşi nume rămas necucerit până în momentul de faţă de vreun alpinist, fiind înconjurat în totalitate de versanţi stâncoşi, ceea ce face escaladarea lui extrem de dificilă. Până în momentul de faţă, pentru cucerirea acestui vârf au fost organizate expediţii cu alpinişti din Germania, Franţa, SUA, Japonia, Australia şi România, Constantin Lăcătuşu fiind la a patra încercare de acest fel. Tsartse are 6.343 de metri înălţime, iar Sebastian Paulenco este la cea de-a doua încercare de a cuceri acest vârf. Alături de Constantin Lăcătuşu, Cristian Gruia şi de un alt alpinist, Viorel Amzăroiu, suceveanul a mai încercat să cucerească acest vârf în primăvara anului trecut, însă vremea potrivnică i-a făcut să se întoarcă. Deşi reuşiseră să ajungă la altitudinea de 6.000 de metri, alpiniştii au fost nevoiţi să renunţe la escaladarea distanţei până în vârf după ce le-au îngheţat picioarele.

Discret şi fără a-şi populariza expediţiile pe care le-a făcut până în prezent în Himalaya, Sebastian Paulenco are deja în palmares un vârf de peste 6.000 de metri din aceşti munţi. În 2013, tot împreună cu cei doi alpinişti cu care a plecat şi acum în expediţie, Sebastian Paulenco a reuşit să atingă vârful Island, de 6.189 de metri, fiind „primul bucovinean” care a escaladat un munte de peste 6.000 de metri, aşa cum singur a precizat.

Trebuie spus că cel care conduce expediţia pe vârful Tsartse, Constantin Lăcătuşu, este primul român care a atins vârful Everest, în anul 1995. Tot el este singurul român care a reuşit să urce pe cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele.

 

Expediţia din Nepal are şi caracter umanitar

Înainte de a porni să cucerească vârful Tsartse alpiniştii români s-au oprit în localitatea Jethal din Nepal, acolo unde va fi construită o şcoală nouă din fondurile strânse în cadrul campaniei „We Love Nepal”, iniţiată de Constantin Lăcătuşu după cutremurul din 25 aprilie 2015, care a devastat această ţară. De altfel, Constantin Lăcătuşu a ţinut să-i mulţumească personal suceveanului Sebastian Paulenco pentru sprijinul acordat în cadrul campaniei, remarcând faptul că Asociaţia Himalaya Suceava, condusă de Paulenco, a fost prima care a făcut donaţii pentru construcţia acestei şcoli.

„Primul donator pentru proiectul umanitar din Nepal, reconstrucţia unei şcoli, este Asociaţia Himalaya Suceava, condusă de prietenul meu Sebi Paulenco. S-a oferit singur să ajute doar când a auzit de aceasta iniţiativă. Nu l-am rugat eu. A simţit că nu poate sta deoparte, că cei de acolo merită implicarea noastră. Am fost împreună în Nepal în 2013 şi 2014, a văzut cu ochii lui şi a înţeles despre ce este vorba. Mulţumim, Sebi, pentru nobleţea ta sufleteasca”, a spus Constantin Lăcătuşu. La şcoala care va fi reconstruită din fondurile donate în cadrul acestei campanii vor învăţa copii din trei sate ale comunei Jethal. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean încearcă să cucerească un vârf de peste 6.000 de metri din Himalaya, neatins încă de om.
 Vizualizări articol: 3118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Un sucevean încearcă să cucerească un vârf de peste 6.000 de metri din Himalaya, neatins încă de om5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei