Un sucevean, Sebastian Paulenco, încearcă să cucerească unul dintre vârfurile de peste 6.000 de metri din munții Himalaya, care până în momentul de față nu a mai fost atins de nici un om. La 34 de ani, Sebastian Paulenco a plecat în această expediție în Himalaya împreună cu unul dintre cei mai experimentați alpiniști din România, Constantin Lăcătușu, precum și cu un alt alpinist din București, Cristian Gruia, aceasta fiind o expediție 100% românească.
Cei trei se află deja în Nepal, iar în cursul zilei de luni au pornit să cucerească vârful Tsartse, din masivul Mukut Himal, în nordul Nepalului, în apropiere de granița cu Tibetul. Vârful Tsartse este singurul din acest masiv cu același nume rămas necucerit până în momentul de față de vreun alpinist, fiind înconjurat în totalitate de versanți stâncoși, ceea ce face escaladarea lui extrem de dificilă. Până în momentul de față, pentru cucerirea acestui vârf au fost organizate expediții cu alpiniști din Germania, Franța, SUA, Japonia, Australia și România, Constantin Lăcătușu fiind la a patra încercare de acest fel. Tsartse are 6.343 de metri înălțime, iar Sebastian Paulenco este la cea de-a doua încercare de a cuceri acest vârf. Alături de Constantin Lăcătușu, Cristian Gruia și de un alt alpinist, Viorel Amzăroiu, suceveanul a mai încercat să cucerească acest vârf în primăvara anului trecut, însă vremea potrivnică i-a făcut să se întoarcă. Deși reușiseră să ajungă la altitudinea de 6.000 de metri, alpiniștii au fost nevoiți să renunțe la escaladarea distanței până în vârf după ce le-au înghețat picioarele.
Discret și fără a-și populariza expedițiile pe care le-a făcut până în prezent în Himalaya, Sebastian Paulenco are deja în palmares un vârf de peste 6.000 de metri din acești munți. În 2013, tot împreună cu cei doi alpiniști cu care a plecat și acum în expediție, Sebastian Paulenco a reușit să atingă vârful Island, de 6.189 de metri, fiind „primul bucovinean” care a escaladat un munte de peste 6.000 de metri, așa cum singur a precizat.
Trebuie spus că cel care conduce expediția pe vârful Tsartse, Constantin Lăcătușu, este primul român care a atins vârful Everest, în anul 1995. Tot el este singurul român care a reușit să urce pe cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele.
Expediția din Nepal are și caracter umanitar
Înainte de a porni să cucerească vârful Tsartse alpiniștii români s-au oprit în localitatea Jethal din Nepal, acolo unde va fi construită o școală nouă din fondurile strânse în cadrul campaniei „We Love Nepal”, inițiată de Constantin Lăcătușu după cutremurul din 25 aprilie 2015, care a devastat această țară. De altfel, Constantin Lăcătușu a ținut să-i mulțumească personal suceveanului Sebastian Paulenco pentru sprijinul acordat în cadrul campaniei, remarcând faptul că Asociația Himalaya Suceava, condusă de Paulenco, a fost prima care a făcut donații pentru construcția acestei școli.
„Primul donator pentru proiectul umanitar din Nepal, reconstrucția unei școli, este Asociația Himalaya Suceava, condusă de prietenul meu Sebi Paulenco. S-a oferit singur să ajute doar când a auzit de aceasta inițiativă. Nu l-am rugat eu. A simțit că nu poate sta deoparte, că cei de acolo merită implicarea noastră. Am fost împreună în Nepal în 2013 și 2014, a văzut cu ochii lui și a înțeles despre ce este vorba. Mulțumim, Sebi, pentru noblețea ta sufleteasca”, a spus Constantin Lăcătușu. La școala care va fi reconstruită din fondurile donate în cadrul acestei campanii vor învăța copii din trei sate ale comunei Jethal.