Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 oct 2015 - Anul XX, nr. 244 (6056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Proiect

Reprezentanţii a patru etnii din judeţul Suceava, acţiuni comune pentru cunoaştere reciprocă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii a patru etnii din judeţul Suceava, polonezi, ucraineni, ruşi-lipoveni şi germani, participă la o acţiune comună prin care se doreşte cunoaşterea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice fiecărei comunităţi în parte.

La finele săptămânii trecute gazdele acţiunii care se derulează în cadrul proiectului „Ateliere meşteşugăreşti multietnice” au fost ucrainenii, respectiv ruşii-lipoveni, urmând ca şi celelalte două etnii să-şi primească oaspeţii.

Sâmbătă, 17 octombrie, atelierele au avut loc la Paltinu, acolo unde femeile de etnie ucraineană au împărtăşit din tainele încondeierii ouălor, iar tinerii au urmat pas cu pas etapele pregătirii ouălor. Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Filiala Suceava, Ilie Sauciuc, a realizat o scurtă prezentare a satului, muzeului, şcolii, dar şi date despre istoria localităţii.

Duminica, atelierele s-au desfăşurat în comunitatea ruşilor lipoveni din satul Lipoveni. Aici pictorul Ion Maloş i-a învăţat pe tineri să picteze folosind simboluri culturale ale ruşilor-lipoveni, respectiv înscrisuri slavone.

Alina Valentina Spaine, coordonatoarea proiectului, a declarat: „Originalitatea fiecărei etnii se caracterizează prin potenţialul creator, care îşi găseşte expresia în cultura materială şi spirituală. Un loc aparte în această cultură îl ocupă meşteşugurile populare. Prin aceste activităţi se urmăreşte sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte valorificarea meşteşugurilor etnice, identificarea meşteşugurilor şi confecţionarea lor, realizarea de obiecte hand made pe cale de dispariţie din cauza lipsei de interes a tinerilor de a se implica mai mult şi de a valora patrimoniul cultural al unei etnii. Aceste meşteşuguri pot duce la o cunoaştere mai bună între etnii, precum şi la valorificarea bunurilor finite obţinute în urma atelierelor meşteşugăreşti. Prin activităţile desfăşurate în atelierele meşteşugăreşti, tinerii vor ajunge la înţelegerea, cunoaşterea importanţei transmiterii entităţii culturale, la păstrarea şi conservarea acesteia, dar şi la cultivarea şi valorizarea bagajului cultural pe care îl au etniile ce trăiesc alături de români. Pe lângă toate acestea vor învăţa lucruri noi, vor cunoaşte comunităţi etnice noi şi, de asemenea, vor învăţa să confecţioneze diferite obiecte reprezentative fiecărei comunităţi în parte. Dorim crearea de activităţi în care tinerii să fie responsabilizaţi pentru alegerile pe care le fac şi să obţină feedback în diverse situaţii de comunicare. Marele interes faţă de meşteşugurile populare etnice este motivat nu numai de aprecierea obiectivă a valorilor vitale, estetice şi etice, dar şi din cauza unei crize ecologice legate de pierderea capacităţilor de creaţie, de valorificare a bunurilor materiale, de slăbirea continuităţii între generaţii şi destrămarea patrimoniului tehnico-cultural şi etnic al poporului. De faptul cum vom reveni la valorile etnoculturale depind viitorul şi continuitatea neamului, destinul culturii etnice”. Proiectul ”Ateliere meşteşugăreşti multietnice” a fost iniţiat de Uniunea Polonezilor din România şi finanţat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Următoarele activităţi se vor desfăşura la Soloneţu Nou, la comunitatea poloneză, şi la Suceava, la comunitatea germană. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii a patru etnii din judeţul Suceava, acţiuni comune pentru cunoaştere reciprocă.
 Vizualizări articol: 1878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Reprezentanţii a patru etnii din judeţul Suceava, acţiuni comune pentru cunoaştere reciprocă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei