Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2015 - Anul XX, nr. 227 (6039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Oameni disperaţi

Teroare la Şcheia: Maşini forţate cu ranga, geamuri sparte şi furturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Şcheia, care avea parcate trei maşini în faţa casei sale, s-a trezit, peste noapte, că două dintre ele aveau urme de forţare şi geamuri sparte, iar una a dispărut. Furtul a fost comis în noaptea de duminică spre luni, proprietarul, Vasile Chiriac, făcând descoperirea luni dimineaţă, la ora 7.00. Maşinile avariate erau un Fiat Punto şi un VW Sharan, în timp ce Fordul Sierra dispăruse de la faţa locului. Bărbatul locuieşte pe strada Movilei din Şcheia, într-o zonă de locuinţe noi, aflată în imediata apropiere a caselor numeroasei comunităţi de romi din Şcheia.

Poliţiştii de la Şcheia, care au demarat o anchetă în urma sesizării păgubitului, au găsit autoturismul Ford la aproximativ 300 de metri de locul din care a fost sustras. Acesta era abandonat pe strada Fierăriei, chiar în zona comunităţii de romi.

 

Oameni exasperaţi de hoţi

Vasile Chiriac, proprietarul maşinilor, ne-a vorbit despre coşmarul prin care trece de un an de zile, de când s-a mutat în casa nouă pe care şi-a ridicat-o în Şcheia.

„Am deja şase apeluri la 112, în ultima perioadă de timp, în care am sesizat furturi. Până acum mi s-au sustras bunuri de pe proprietate şi două baterii auto. Am primit un singur răspuns la sesizările de furt, în care mi s-a comunicat că autorii sunt minori, care nu răspund penal pentru faptele lor. Situaţia este foarte delicată, atât eu cât şi celelalte familii care s-au mutat în această zonă având probleme mari cu hoţii”, ne-a declarat Vasile Chiriac.

Bărbatul lăsase peste noapte cele trei maşini în faţa gardului proprietăţii sale, în condiţiile în care în garaj se afla o a patra maşină a sa.

„Au încercat să fure mai întâi maşina mai valoroasă, VW Sharan, însă nu au reuşit să o urnească. Toate maşinile au fost deschise şi au urme de răvăşire în interior. Au căutat bani şi alte bunuri de valoare, însă nu au găsit nimic. Mi-au lăsat în urmă doar geamuri sparte şi alte distrugeri”, a mai punctat Vasile Chiriac.

Autoturismul sustras nu a fost pornit de autori, care se pare că l-au împins până pe strada pe care a fost găsit. Este un indiciu care arată că autorii au fost destul de mulţi şi în nici un caz doar copii de 14 ani, este convins bărbatul.

 

Case înconjurate de ziduri înalte şi monitorizate video, de frica hoţilor

Casa lui Vasile Chiriac este înconjurată de un gard solid şi înalt, iar hoţii sunt avertizaţi că obiectivul este monitorizat video şi se află sub supravegherea unei firme de securitate. De altfel, mai toate casele din zonă sunt încercuite de ziduri înalte din beton, tot de frica hoţilor.

O cameră video de pe casă a surprins siluetele celor care au venit să sustragă bunuri din maşini, fără însă a se putea distinge identitatea persoanelor. Aceste sisteme de securitate şi monitorizare video nu par însă să-i fi speriat prea tare pe hoţi.

 

Coşmarul celor care şi-au făcut case noi în Şcheia

Vasile Chiriac a mărturisit că de acum încolo va trebui să-şi lase maşinile peste noapte în curtea casei sale. „Pot să spun că deja avem frica băgată în noi. Suntem aproximativ zece familii care ne-am mutat în case noi pe această stradă. Nu putem lăsa copiii singuri pe stradă nici un moment, trebuie să îi ducem la şcoală şi să îi aducem doar cu maşina. Nu avem sub nici o formă cum să lăsăm casa nesupravegheată mai multe zile, să plecăm în concediu de exemplu. Şi atunci când sunt la serviciu mă uit din oră în oră pe imaginile video să văd dacă nu am hoţi în jurul casei”, a mărturisit bărbatul.

Referitor la acest caz, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a informat că s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „furt în scop de folosinţă” şi „tentativă la furt calificat”, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorilor.

Sesizări de furturi de acelaşi gen sunt însă cu zecile la Postul de Poliţie comunal Şcheia.

 

O grupare de minori din Şcheia a comis zeci de furturi. Trei nu au răspuns penal pentru faptele lor 

Marea problemă din localitate este legată de câteva familii de romi, care sunt foarte numeroase. În general minorii au fost depistaţi ca autori a zeci de furturi. Aceştia au pătruns inclusiv în case, de unde au sustras tot ce au găsit, dar mai ales au lăsat distrugeri mari în urmă. Nu au lipsit cazurile în care hoţii au smuls cabluri electrice din pereţi ori parchetul de pe jos, provocând pagube de zeci de ori mai mari decât valoarea bunurilor sustrase. 

Anul trecut, în urma unei anchete care s-a întins pe parcursul mai multor luni de zile, poliţiştii au reuşit să pună sub acuzare patru minori de etnie romă din localitate pentru comiterea a zeci de furturi, dar şi tâlhării. Trei dintre autori aveau sub 14 ani, condiţii în care, conform Codului Penal, nu au răspundere penală, în timp ce unul cu vârsta de peste 14 ani a fost arestat preventiv. Între timp acesta a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 ani. Ceilalţi trei minori au rămas însă în libertate, între timp grupul infracţional devenind mai numeros. O parte dintre aceşti minori au comis şi fapte cu violenţă, tâlhării, sustrăgând, în stradă, bunuri ale unor persoane, în general vârstnice. Aceste fapte au fost comise în special în municipiul Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teroare la Şcheia: Maşini forţate cu ranga, geamuri sparte şi furturi.
 Vizualizări articol: 5402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Teroare la Şcheia: Maşini forţate cu ranga, geamuri sparte şi furturi4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Legi proaste! trimis de
(30 sep 2015, 11:38:37
Daca s-ar uni lumea i-ar desfinta pe toti,si aici vreau sa amintesc cazul din hadareni in care tigani au fost linsati, sper sa nu fie cazul sa se ajunga la asa ceva, si politia sa gaseasca o solutie imediat, chiar sa ceara schimbarea codului penal ca derbedei astia sa ajunga la scoala de corectie.
1.1  RE: Legi proaste! trimis de
(30 sep 2015, 21:07:50
Mare parte din vina,cu tiganii astia are primarul,pentru cateva voturi inchide ochii...el are si politia in subordine.Nu stiu cine il mai voteaza ca pentru Scheia nu a facut nimic,la ce buget are comuna Scheia putea sa puna paza la fiecare casa(atatea firme platesc impozite la primarie,sunt orase care nu au bugetul comunei Scheia).In zona de vile nu a fost in stare tica-losul sa traga o canalizare(pana si satucele in varf de munte au canalizare,in Scheia miroase a rahat la tot pasul din cauza foselor improvizare,apa potabila-nu mai vorbesc)..daca nu e sigur ca-i intra 20%din procent in buzunar nu are interes sa demareze lucrarile nici prin fonduri europene.A betonat 3 drumuri cu cumatrul Pastrav la care calitatea lucrarilor nu a fost respectata,inclusiv reteta de beton(s-a turnat un beton mult mai slab)...un drum betonat in Germania are o durata de viata de 40 de ani - la Scheia dupa un an au aparut crapaturi pe zeci de metri,acum sar bucati de beton
Tiganii platesc impozit la primarie mai mult "formal" iar la romani vine Angelica cu ruleta si ii ia la intrebari

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei