Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2015 - Anul XX, nr. 211 (6023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Suceava – Utilităţi şi mediu”

Primăria Câmpulung Moldovenesc a plătit peste 860.000 de euro pentru un proiect de care nu beneficiază

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria din Câmpulung Moldovenesc a fost nevoită să plătească anul acesta o sumă de peste 860.000 de euro pentru un proiect de care nu a beneficiat niciodată, respectiv „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Prin acest proiect, în Câmpulung Moldovenesc a fost construită o centrală de cogenerare, care nu este finalizată. Mai mult, şi în momentul de faţă, patru turbogeneratoare pentru producerea energiei electrice sunt în cutii, nefiind dezambalate niciodată.

Primarul municipiului, Mihăiţă Negură, ne-a declarat ieri că în anul 2015 Primăria Câmpulung Moldovenesc a fost nevoită să facă un efort considerabil din punct de vedere financiar şi să achite suma de 3.805.677,81 lei (aproximativ 860.318 euro) pentru ratele de capital, dobânzile şi accesoriile aferente creditului extern către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de garant, pentru un împrumut contractat pentru realizarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu”. Mihăiţă Negură a arătat că suma achitată pentru cele două titluri executorii aferente obligaţiilor de plată pentru semestrul II din anul 2014 şi semestrul I din 2015 reprezintă aproape 14% din totalul veniturilor municipiului Câmpulung Moldovenesc.

El a subliniat că până la data de 30 septembrie 2015, Primăria Câmpulung Moldovenesc trebuie să achite şi rata a doua aferentă creditului extern în sumă de aproximativ 2,4 milioane de lei, adică 542.888 de euro.

Reamintim că în anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu alte 61 de localităţi din judeţ, printre care şi Câmpulung Moldovenesc, a contractat un împrumut de la Deutsche Bank Londra, în valoare totală de 86,3 milioane euro, pentru realizarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”. Iniţial, valoarea împrumutului pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost de 17.273.000 de euro. Mihăiţă Negură a explicat că ulterior, creditul a fost redus la 13.469.130 de euro, după transferarea acestuia la filiala din Luxemburg a Deutsche Bank, în prezent creditul fiind transferat la Erste Group Bank AG.

 

Primăria Câmpulung Moldovenesc trebuie să plătească peste 14,5 milioane de euro în următorii 15 ani

Mihăiţă Negură a spus că printr-o hotărâre din luna august 2004, Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc a aprobat asocierea, în calitate de membru fondator, cu CJ Suceava, precum şi cu alte consilii locale din judeţul Suceava, în vederea înfiinţării SC Bucovina Ecotermgaz SA.

Astfel, Consiliul Judeţean Suceava a încheiat, împreună cu celelalte primării sucevene, un contract cu SC Bucovina Ecotermgaz SA care avea două componente, una pentru atragerea finanţării şi una pentru implementarea proiectului. „Prima componentă a fost realizată prin contractarea creditului de Consiliul Judeţean Suceava şi unităţile administrativ-teritoriale, în calitate de împrumutaţi, iar pentru a doua componentă s-a delegat către SC Bucovina Ecotermgaz SA realizarea proiectului tehnic, urmărirea termenelor de realizare şi efectuarea studiului de fezabilitate”, a mai precizat primarul din Câmpulung Moldovenesc.

El a adăugat că împrumutul extern pentru Câmpulung Moldovenesc, în sumă de 13.469.130 euro, a fost urmărit şi raportat de Biroul financiar-contabil din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, din care suma de 11.732.398 euro a fost repartizată pentru realizarea componentei de termoficare şi suma de 1.736.732 euro pentru componenta de gaze naturale.

„Menţionăm faptul că, până la această dată, s-a plătit de către Primăria Câmpulung Moldovenesc, din fondurile alocate de Ministerul Finanţelor Publice în perioada 2009-2015, suma de 28.861.781 de lei pentru ratele şi dobânzile aferente componentei de termoficare din creditul contractat”, a afirmat Mihăiţă Negură. El a subliniat că primăria se va afla într-o situaţie financiară extrem de dificilă în perioada 2016-2030, având în vedere că suma care va fi plătită în următorii 15 ani pentru un proiect de care nu beneficiază va fi de nu mai puţin de 14.504.766 de euro, reprezentând rate şi dobânzi aferente creditului extern.                                                                                                                                                     

„Multele memorii înaintate Ministerului de Finanţe Publice, precum şi dezbaterea în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Suceava din primăvara anului 2015, cu referire la problemele financiare care au rezultat din gestionarea dezastruoasă a proiectului <Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava>, nu au avut nici un rezultat”, a mai spus Negură.

El a atras atenţia că dacă acest credit nu este preluat de Ministerul Finanţelor Publice la datoria publică sau printr-o altă formă organizatorică, aşa cum s-a mai întâmplat în situaţii similare cu alte acţiuni, atunci în perioada 2016 - 2030 toate investiţiile aflate în curs de realizare sau derulate cu fonduri europene vor trebui sistate în municipiul Câmpulung Moldovenesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Câmpulung Moldovenesc a plătit peste 860.000 de euro pentru un proiect de care nu beneficiază.
 Vizualizări articol: 2548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria Câmpulung Moldovenesc a plătit peste 860.000 de euro pentru un proiect de care nu beneficiază0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei