Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2015 - Anul XX, nr. 210 (6022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Simplul complicat

”Simplificarea” adeverinţei medicale pentru elevi: de la ”clinic sănătos” la un formular de două pagini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 34.000 de preşcolari şi elevi de clasele pregătitoare, a V-a şi a IX-a trebuie să prezinte, până pe data de 1 octombrie a.c., o adeverinţă medicală cu date privind diverse suferinţe patologice, aviz epidemiologic prin care se atestă dacă au semne de boală transmisibilă şi aviz de vaccinare. Ministerul Sănătăţii a anunţat că din acest an a simplificat procedura de eliberare a adeverinţelor medicale, numai că adeverinţele ”simple”, ale căror formulare au fost transmise medicilor de familie prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava, au nu mai puţin de două pagini. Asta comparativ cu cele anterioare, de dimensiunea a jumătate de pagină de caiet, pe care medicul scria doar ”clinic sănătos”.

În acest an şcolar, adeverinţa medicală cuprinde date despre afecţiuni precum astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză, despre alergii la medicamente ori alimente. Pentru a completa adeverinţa, medicul trebuie să consulte amănunţit copilul şi să-i examineze inclusiv dinţii, ochii, urechile şi aparatul genito-urinar. De asemenea, copilului îi vor fi măsurate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste trei ani).

Secretarul Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, ne-a declarat, ieri, că în noua formulă medicul de familie trebuie să aloce cel puţin jumătate de oră examinării fiecărui copil, căruia trebuie să-i completeze adeverinţa, asta în condiţiile în care activitatea este asimilată de Ministerul Sănătăţii şi Casa Asigurărilor de Sănătate ca ”activitate suport”, de eliberare documente, în contradicţie cu ce scrie exact în acelaşi ordin, ca notă în anexa cu formularistica, ”evaluarea se realizează pe baza examinării clinice şi a antecedentelor personale existente la fişa medicală a copilului”.

 

Dr. Badrajan: ”Cine a făcut acest ordin nu are nici o legătură cu practica medicală”

Implicaţia clasării ca ”activitate suport” este că examinarea copiilor în vederea eliberării adeverinţei medicale nu le este plătită medicilor ca şi consultaţie şi trebuie efectuată suplimentar faţă de cele 20 de consultaţii zilnice decontate de CAS. ”Activitatea de eliberare a documentelor este plătită din banii pe care medicii de familie îi primesc pentru pacienţii pe care îi au în listă, finanţarea per capita. Nu este un serviciu medical, pentru a fi plătită drept consultaţie”, a declarat directorul adjunct al CAS Suceava, Anda Sălăgean.

Ea a mai precizat că toţi copiii care se prezintă la medic după adeverinţe trebuie să le primească, indiferent dacă părinţii sunt sau nu asiguraţi. Orice copil până la 18 ani este asigurat medical în virtutea legii.

De cealaltă parte, medicii de familie sunt profund indignaţi de modul în care responsabilii din minister au impus noul model de adeverinţe pentru anul şcolar 2015-2016. În primul rând, ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial foarte târziu, în data de 4 septembrie a.c.. Apoi, eliberarea adeverinţelor nu este doar ”o simplă eliberare de acte medicale”, deoarece copilul trebuie mai întâi examinat.

”Cine a făcut acest ordin nu are nici o legătură cu practica medicală. Este făcut în pripă, pompieristic. Sunt colegi care au foarte mulţi copii în grupele de vârstă care au nevoie de adeverinţă, aviz epidemiologic şi aviz de vaccinare, plus consultaţiile obişnuite. Când au timpul necesar să consulte atâţia copii, până la 1 octombrie? Nu poţi completa adeverinţa fără să consulţi copilul. Nu am cuvinte să vă spun cât de indignaţi suntem. E bătaie de joc”, a afirmat dr. Irina Badrajan.

 

Pentru copiii înscrişi la grădiniţe cu orar prelungit medicii cer analize bacteriologice şi parazitologice

La toate acestea se adaugă faptul că tipul de formular a fost transmis de DSP medicilor de familie, iar ei trebuie să le listeze şi să le xeroxeze, pe cheltuiala lor, în câte exemplare au nevoie. În plus, medicii mai au de eliberat adeverinţe medicale pentru toţi elevii, pentru orele de educaţie fizică.

În ceea ce priveşte analizele solicitate până acum, exudat nazal, faringian şi coproparazitologic, dr. Badrajan a precizat că ”nici un coleg nu dă aviz fără aceste analize pentru copiii care sunt înscrişi la grădiniţe cu orar prelungit”, din cauza existenţei purtătorilor sănătoşi.

După noul ordin al Ministerului Sănătăţii, investigaţii clinice şi paraclinice suplimentare vor fi solicitate de medicul de familie doar în cazul existenţei semnelor şi simptomelor specifice de boală acută/cronică/infecţioasă, dar medicii suceveni spun că nu îşi asumă acest risc.

Ei vor trimite copiii de la aceste grădiniţe să facă analizele, după care vor elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate.

Supărarea medicilor din cauza acestui ordin al M.S. este cu atât mai mare cu cât toată activitatea pare a fi fără finalitate. Adeverinţele medicale se depun la dosarul copilului şi merg la secretariatul şcolilor. ”Cine le vede? Ce medic?”, întreabă retoric dr. Irina Badrajan.

Răspunsul ar fi că, cel puţin în mediul rural, unde există un singur medic în toată comuna, le vede cel care le-a eliberat.

În judeţul Suceava, în acest an şcolar sunt peste 19.400 de preşcolari şi elevi în clasa 0, 7.700 de elevi în clasa a V-a şi 7.100 de elevi în clasa a IX-a. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Simplificarea” adeverinţei medicale pentru elevi: de la ”clinic sănătos” la un formular de două pagini.
 Vizualizări articol: 3478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Simplificarea” adeverinţei medicale pentru elevi: de la ”clinic sănătos” la un formular de două pagini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doctorii din suceava trimis de
(10 sep 2015, 11:37:51
Nu vor sa respecte Legea. pai cum sa zici ca nu isi asuma vreo raspundere. daca legea zice ca nu e obligatoriu sa facvi acele analize, pai nu exista asumare de raspundere din partea doctorului. Nu pre inteleg ce raspundere. E doar intelegere intre ei sa mai faca bani din analizele ce nu trebuiesc facute.
 ☭  ϑ
2.   Pai nu sunt obligatorii trimis de
(10 sep 2015, 11:39:46
„Reamintim tuturor scolilor ca nu este necesara prezentarea analizelor, exudat sau orice alta analiza medicala, la inscriere, ci doar a unei adeverinte medicale pe care parintii o vor primi de la medicul de familie”, a transmis Ministerul Sanatatii la solicitarea HotNews.

De uned si pana unde pot sa isi asume raspundere daca legea zice ca nu sutn obligatorii?
3.   Dar medicii din scoli? trimis de
(10 sep 2015, 17:18:46
De ce nu consulta doctorii din scoala elevii? Ce fac acestia? Si asa vin din an in pasti la servici si daca vin "pleaca repede". Ministerul se lauda cu cabinetele medicale scolare, care sunt dar "lipsesc cu desavarsire".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei