Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2015 - Anul XX, nr. 176 (5988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Legea în România

Şoferul în vârstă de 23 de ani care a accidentat mortal cu o basculantă două femei nu are nici o măsură restrictivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şoferul în vârstă de doar 23 de ani care conducea o autobasculantă şi care a pătruns pe contrasens, provocând un accident rutier în urma căruia a nenorocit o familie, este cercetat în stare de libertate, fără nici o măsură restrictivă, având inclusiv dreptul de a conduce în continuare. Sunt, pentru cei mai mulţi dintre noi, lucruri strigătoare la cer, însă în conformitate cu ceea ce prevăd Codul Rutier şi Codul Penal în vigoare. Prevederi care sunt în momentul de faţă literă de lege, însă care nu înseamnă că în viitor nu ar putea fi perfectate, acolo unde este cazul.  

Vom explica în cele ce urmează de ce şoferul nu a putut fi reţinut nici măcar 24 de ore şi de ce i s-a emis dovadă de circulaţie.

 

S-au trezit în faţă cu o basculantă scăpată de sub control

Reamintim că joi, în jurul orei 11.00, Marius Ionuţ Gora, în vârstă de 23 de ani, din Sălaj, care conducea o basculantă pe E 85, la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, a pătruns cu vehiculul greu pe contrasens, pentru a evita un autoturism din faţa sa, al cărui şofer încetinise pentru a vira dreapta, în parcarea hotelului Sonnenhof, moment în care maşina de mare tonaj a intrat în impact frontal cu un autoturism VW Passat, condus regulamentar din sensul opus de mers de Ana Dirvariu, în vârstă de 27 de ani, din Suceava. În maşină se mai aflau soţul acesteia, Andrei, în vârstă de 31 de ani, pe locul din dreapta, în timp ce pe bancheta din spate erau mama tânărului şi copilul de 1 an şi 8 luni al cuplului. În urma impactului extrem de violent autoturismul a fost proiectat cu o forţă extremă în afara carosabilului.

Ana Dirvariu, tânăra de 27 de ani, şi soacra acesteia au murit la scurt timp după ce au ajuns la spital, din cauza gravelor leziuni suferite în urma impactului. Andrei Dirvariu a scăpat fără leziuni majore, trăind drama de a-şi pierde concomitent mama şi soţia. Copilul în vârstă de 1 an şi 8 luni a suferit un traumatism maxilo-facial, fiind transferat la un spital din Iaşi, în stare stabilă.

 

Pus în dificultate, şoferul basculantei a ales cea mai proastă variantă posibilă

Revenind la tânărul de 23 de ani, acesta a încercat să invoce faptul că şoferul din faţa sa a frânat brusc şi nu a semnalizat în prealabil, cauză din care el a fost nevoit la rândul său să frâneze brusc, moment în care a intrat în derapaj. Cert este însă că tânărul are culpa principală în acest caz, dacă nu chiar totală, pentru că circula fără a păstra o distanţă regulamentară în mers şi neadaptată la condiţiile de drum. Un alt aspect este legat de cum a reacţionat acesta în situaţia limită în care a fost pus, basculanta ajungând pe contrasens, ceea ce, în orice situaţie, însemnă cea mai proastă variantă posibilă.

 

Cum se explică, din punct de vedere legal, faptul că şoferul este liber ca pasărea cerului 

Surse judiciare ne-au explicat că tânărul de 23 de ani, deşi pus sub acuzare pentru infracţiunea de ucidere din culpă, nu putea fi reţinut sau măcar pus sub control judiciar, în condiţiile în care nu a avut nici un fel de circumstanţe agravante (consum de alcool, conducere fără permis, fugă de la locul faptei etc.). Apoi, Codul Rutier prevede că şoferii nu primesc dovadă provizorie de circulaţie, pe perioada anchetei, doar dacă erau băuţi ori au provocat un accident în condiţiile nerespectării legislaţiei la trecerea la nivel cu calea ferată.

În aceste condiţii, şoferului de 23 de ani i s-a reţinut permisul de conducere, însă i s-a emis dovadă de circulaţie, valabilă deocamdată 15 zile. Acesta are dreptul să ceară ulterior ori de câte ori doreşte prelungirea dovezii de circulaţie, de la procurorul de caz. Permisul de conducere îi va fi anulat tânărului doar la finalul anchetei, după o condamnare definitivă, dacă va fi cazul. Abia după condamnare tânărul va primi o interdicţie de a conduce vehicule pe o perioadă de câţiva ani, în funcţie de cum vor aprecia judecătorii.

 

De la 21 de ani, tinerii pot conduce vehicule grele

O altă problemă readusă în actualitate de acest accident în care au murit oameni complet nevinovaţi este legată de vârsta la care un tânăr fără experienţă poate conducere un vehicul greu. După ultima modificare a Codului Rutier, la 21 de ani, un tânăr care obţine categoria necesară şi atestatul de şofer profesionist poate conduce legal un tir, dar şi un autocar de transport persoane. Nu este nevoie nici măcar ca acesta să fi avut anterior permis categoria B.

Despre cât de normale sunt aceste prevederi legale stau mărturie numeroasele accidente provocate în ultima perioadă de cei care conduc vehicule grele.

 

Veniseră de puţin timp acasă, din Italia, pentru a-şi petrece concediul

Ieri, cele două femei moarte în cumplitul accident au fost supuse necropsiei, care a relevat leziuni foarte grave, multiple, incompatibile cu viaţa, mai ales în cazul tinerei care s-a aflat la volan.

Ieri după-amiază, cele două trupuri neînsufleţite au fost depuse în Biserica Sf. Cruce din cartierul Obcini al municipiului Suceava. La această biserică va avea loc şi slujba de înmormântare a celor două, duminică, 2 august.

Ana şi Andrei Dirvariu aveau o casă în satul Sf. Ilie, însă au locuit în ultimii ani mai mult în Italia, unde stătea de altfel şi mama tânărului, a doua victimă a teribilului accident. De regulă aceştia veneau acasă, la Suceava, doar vara, în perioada vacanţelor din Italia. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, cuplul care avea de crescut un copil de nici 2 ani ajungând la Suceava cu câteva zile înainte de tragedie. Un drum scurt, până la Fălticeni, avea să se transforme, într-o fracţiune de secundă, într-o dublă tragedie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şoferul în vârstă de 23 de ani care a accidentat mortal cu o basculantă două femei nu are nici o măsură restrictivă.
 Vizualizări articol: 6871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 12 voturi
Şoferul în vârstă de 23 de ani care a accidentat mortal cu o basculantă două femei nu are nici o măsură restrictivă3.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Driver Road Roman trimis de
( 1 aug 2015, 13:59:26
bai jigodie de doi bani ce esti tu, nu are nimeni nimica cu nimeni poate sa-si castige cate paini vrea el ca nu ne intereseaza, dar sa nu omoare oameni handicapatule ce esti, si ar trebui ca jigodi ca voi sa nu mai conduca niciodata animalule.
1.1  RE: Driver Road Roman trimis de
( 3 aug 2015, 10:42:39
mai bine taci..
Acest articol e scris de o doamna care o vad doar pe jos in oras..si nu cu masina..deci am dubii ca are de a face cu sofatul.. e ca si cum mi.as da parerea despre un doctor..
2 Am fost sofer de camion la 19 ani din prima zi de permis in strainatate ( si fara accidente pana in prezent) dar nenumarate situatii limita..din cauza mea sau a altora..
3 Am mort in familie in accident de masina..
4 poti lua permisul si la 40 de ani ..daca nu esti resposabil ( poti abea B -ul de la 14 ani dar sa nu conduci pt ca nu detii o masina sau nu ai avut posibilitatea.
Sunt soferi care au 40 de ani dar circula doar pe la tara..cand vin in oras viata e alta.
5 Se poate ca cineva sa franeze brusc in fata ta.. tu din camion la inaltime vizibilitate mare..totul decurge normal si brusc franeaza unul ca a vazut hotelul care il cauta si nu realizeaza..
6 daca era in depasirea celui care a virat stanta...cel care a virat era vinovat ptca nu s.a asigurat la schimbarea directiei de sens.
7 hai sa lasam justitia sa.si faaca treaba..nu o doamna ziarista priceputa la toate care sa ridice tensiunea cititorilor prn cuvinte pompoase.. 10% e adevar..restu senzatie..
1.2  RE: Driver Road Roman trimis de
( 3 aug 2015, 14:38:02
Prietene eu nu zic ca nu sunt si soferi profesionist, dar nu putem sa fim de acord cu criminali astia care circula cu viteza mare omorand oameni dupa care da vina pe alti invocand ba ca ia taiat calea ba a franat brusc etc. asti nu au voie sa conduca e un pericol social
2.   Sa fie taiat in doua cu drujba trimis de
( 1 aug 2015, 14:42:57
E un copil nefericit care , fara sa vrea ,a omorat oameni si distrus o familie.
Ce ati vrea??? Sa ii fie taiat capul la ghilotina???? Cine in lumea asta merge la 50m distanta fata de masina din fata???? Daca e adevarat ca a fost cineva care a franat brusc in fata lui , si a virat dreapta fara sa semnalizeze e la fel de vinovat ca si tanarul in cauza, daca nu mai mult.
2.1  RE: Sa fie taiat in doua cu drujba trimis de
( 1 aug 2015, 19:05:09
Cel din fata poate sa franeze brusc oricand. In fata masinii poate aparea oricand ceva ( o groapa, o pisica, un caine sau poate o persoana ) si de aceea cei din spate trebuie sa pastreze o distannta care sa le permita sa opreasca in siguranta daca cel din fata franeaza brusc.
3.   Freeuser trimis de
( 1 aug 2015, 22:00:09
aveti, ati avut vreodata permis? Ati condus in romanica? Eu nu spun ca e nevinovat , spun doar ca nu e criminal cu sange rece ca sa fie asa de "strigator la cer" cu abereaza ziaristul.
3.1  RE: Freeuser trimis de
( 1 aug 2015, 22:59:09
ba cat de prost poti sa fii tot ai gandi logic, cum dracu ziaristul e vinovat ca a omorat criminalu ala doi oameni, bine inteles ca e strigator la cer, cum morti mati de animal ce esti vii pe site si debitezi numai prosti, ducetiva la familia aia acasa sa vedeti ce jale e cum isi plange morti, uitate in ochi lor si spunele ca soferu e nevinovat, f.u.t.u.v.a.morti in gura de criminali ce sunteti voi nu aveti voi sa conduceti masini idiotilor
3.2  RE: Freeuser trimis de
( 2 aug 2015, 01:56:57
Calmeaza-te ca nu a zis nimeni ca ziaristul e vinovat, ai citit comentariul ala la fel de bine cum stii sa scrii. Soferul nu e pericol public, nu a provocat cu intentie nenorocirea astra iar maine nu va iesi iar in strada cu scopul de a mai omori pe cineva. Evident ca ziaristul care a scris articolul asta s-a lasat purtat de val.
3.3  RE: Freeuser trimis de
( 2 aug 2015, 10:07:13
ROMISOLDAN am permis din 1985 si am condus numai în "romanica" dar in faţa dar eu nu stau cu botul în fundul celui din faţă.
4.   VACAROIU trimis de
( 2 aug 2015, 10:42:29
Am impresia ca tu te lasi purtat de val, asta a omorat doi oameni cu intentie sau fara intentie dar a omorat, problema e ca nu are ce cauta la volan un nenorocit ca asta
5.   ... trimis de
( 2 aug 2015, 10:53:28
Presa cauta senzationalul, asa a fost si va fi mereu. Toti sunt a tot stiutori toti conduc masini dar daca le dai cheia la un camion tip tandem sa faca o manevra cu spatele vei vedea ce "profesori" sunt. Nesimtitilor nu cunoasteti ce inseamna cu adevarat viata de sofer asa ca abtinetiva de la comentarii inutile
5.1  RE: ... trimis de
( 2 aug 2015, 13:57:44
Sa vazut cat de profesionisti sunt soferi de care zici tu a bagat in pamant doua femei..asa ca abtinete tu de a face comentarii
6.   Com trimis de
( 2 aug 2015, 14:07:10
Sa va dea d''zeu sa aveti parte de moatea de care avut femeile astea si tot de un sofer fara experienta ca c.a.c.a.t.ul asta de pusti dobitocilor
7.   Marian hasiuc trimis de
( 3 aug 2015, 09:50:19
bai idiotule mai ai frati pe acasa? daca mai ai frati inchidele poarta sa nu mai iasa in lume, si apropo dai lu mata si lu tactu sa manance ca.ca.tu ca a facut un bou ca tine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei