Decizie

Curtea de Apel Suceava a respins definitiv propunerea de arestare preventivă a artistului plastic acuzat de trafic de droguri



Silviu Alexandru Cebuc a scăpat definitiv de celula din arestul poliției județene care i-a fost pregătită de anchetatori. Foto: FaceBook
Silviu Alexandru Cebuc a scăpat definitiv de celula din arestul poliției județene care i-a fost pregătită de anchetatori. Foto: FaceBook

Artistul plastic din Siret reținut în urmă cu aproape o săptămână de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava pentru trafic de droguri de risc și de mare risc și deținere de droguri de risc pentru consumul propriu a scăpat definitiv de celula din arestul poliției județene care i-a fost pregătită de anchetatori.
După ce săptămâna trecută un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a respins propunerea de arestare preventivă făcută de reprezentanții DIICOT pe numele lui Silviu Alexandru Cebuc (26 de ani), pe motiv că procurorii nu au trimis cererea cu cel puțin șase ore înainte de expirarea celor 24 de ore ale ordonanței de reținere a inculpatului, anchetatorii au atacat decizia Tribunalului, iar contestația s-a judecat zilele trecute la Curtea de Apel Suceava.
Judecătorii instanței superioare au admis contestația anchetatorilor, în sensul că propunerea de arestare preventivă trebuia judecată și că în mod eronat judecătorul de la Tribunal a respins cererea procurorilor pentru nerespectarea acelui termen de minim șase ore înaintea expirării ordonanței de reținere.
Cu toate astea, judecătorii Curții de Apel au analizat propunerea de arestare preventivă și au considerat-o neîntemeiată, situație în care Silviu Alexandru Cebuc va fi cercetat în stare de libertate, fără nici o altă măsură preventivă luată față de acesta.
A fost sesizată Curtea Constituțională
În privința acelei prevederi din Codul de procedură penală privind termenul în care procurorii trebuie să trimită cererile de arestare preventivă cu cel puțin șase ore înainte de expirarea ordonanțelor de reținere emise pe numele inculpaților (art. 209, alin. 16), acest termen era privit ca unul de recomandare și nicidecum unul obligatoriu.
De altfel, majoritatea propunerilor de arestare preventivă făcute de unitățile de parchet din județ nu s-au încadrat în acest termen, iar judecătorii au trecut cu vederea acest lucru. Nu o dată, ordonanțele de reținere ale unor inculpați au expirat chiar în timp ce se judeca cererea de arestare preventivă sau chiar înainte.
În cazul inculpatului Cebuc, judecătorul de la Tribunal s-a hotărât însă să respingă propunerea ca neîntemeiată, fără ca nici măcar să mai judece, deși acuzațiile sunt grave, de trafic de droguri.
Procurorii au explicat că tânărul a fost reținut joi 23 iulie, în jurul orei 15.00, iar vineri, 24 iulie, au audiat un martor foarte important, fiindu-le practic imposibil să trimită cererea de arestare preventivă cel târziu la ora 9.00 dimineața, pentru a respecta termenul prevăzut de art. 209, alin 16.
Ca drept dovadă că judecătorii privesc diferit acel termen este și faptul că, la Curtea de Apel, magistratul care a judecat contestația DIICOT a admis-o în privința nerespectării prevederii în discuție.
Din informațiile pe care le deținem, pentru a lămuri dacă acel termen de trimitere a propunerilor de arestare preventivă cu cel puțin șase ore înaintea expirării ordonanței de reținere este unul obligatoriu sau de recomandare, a fost sesizată deja Curtea Constituțională, care urmează să se pronunțe în această chestiune.
Acuzațiile ce i se aduc tânărului din Siret
Silviu Alexandru Cebuc este acuzat de procurori că în februarie 2015 a fost prins cu droguri asupra sa și în bagajele cu care se întorcea de la București, fiind luat de polițiști direct de pe peronul gării Burdujeni, la scurt timp după ce a coborât din tren.
La vremea respectivă a fost prins cu 33,8 grame de ciuperci halucinogene, un drog nou pe piața din Suceava, precum și 49,3 grame de canabis.
Săptămâna aceasta, miercuri, procurorii au făcut și o percheziție la domiciliul tânărului din Siret, și au găsit într-un recipient din plastic 0,1 grame de canabis.
Cebuc a recunoscut acuzațiile, cu precizarea că nu vindea acele droguri, ci le deținea pentru consum propriu.
Tânărul din Siret este autorul unor lucrări impresionante de grafică, picturi pe pereți sau desene pe asfalt cu nisip colorat (art sand), colaborând și cu un designer din București pentru crearea unei colecții cu articole de îmbrăcăminte pentru femei, rolul său fiind de a picta acele haine, o parte dintre ele probate și apreciate deja de nume cunoscute din showbizul românesc.



Recomandări

Hoții care ar fi furat 1,4 milioane de euro din casa unui notar, trimiși în judecată în stare de arest preventiv

Hoții care ar fi furat 1,4 milioane de euro din casa unui notar, trimiși în judecată în stare de arest preventiv
Hoții care ar fi furat 1,4 milioane de euro din casa unui notar, trimiși în judecată în stare de arest preventiv