Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2015 - Anul XX, nr. 176 (5988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Curtea de Apel Suceava a respins definitiv propunerea de arestare preventivă a artistului plastic acuzat de trafic de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic din Siret reţinut în urmă cu aproape o săptămână de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava pentru trafic de droguri de risc şi de mare risc şi deţinere de droguri de risc pentru consumul propriu a scăpat definitiv de celula din arestul poliţiei judeţene care i-a fost pregătită de anchetatori.

După ce săptămâna trecută un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava a respins propunerea de arestare preventivă făcută de reprezentanţii DIICOT pe numele lui Silviu Alexandru Cebuc (26 de ani), pe motiv că procurorii nu au trimis cererea cu cel puţin şase ore înainte de expirarea celor 24 de ore ale ordonanţei de reţinere a inculpatului, anchetatorii au atacat decizia Tribunalului, iar contestaţia s-a judecat zilele trecute la Curtea de Apel Suceava.

Judecătorii instanţei superioare au admis contestaţia anchetatorilor, în sensul că propunerea de arestare preventivă trebuia judecată şi că în mod eronat judecătorul de la Tribunal a respins cererea procurorilor pentru nerespectarea acelui termen de minim şase ore înaintea expirării ordonanţei de reţinere.

Cu toate astea, judecătorii Curţii de Apel au analizat propunerea de arestare preventivă şi au considerat-o neîntemeiată, situaţie în care Silviu Alexandru Cebuc va fi cercetat în stare de libertate, fără nici o altă măsură preventivă luată faţă de acesta.

   

A fost sesizată Curtea Constituţională

În privinţa acelei prevederi din Codul de procedură penală privind termenul în care procurorii trebuie să trimită cererile de arestare preventivă cu cel puţin şase ore înainte de expirarea ordonanţelor de reţinere emise pe numele inculpaţilor (art. 209, alin. 16), acest termen era privit ca unul de recomandare şi nicidecum unul obligatoriu.

De altfel, majoritatea propunerilor de arestare preventivă făcute de unităţile de parchet din judeţ nu s-au încadrat în acest termen, iar judecătorii au trecut cu vederea acest lucru. Nu o dată, ordonanţele de reţinere ale unor inculpaţi au expirat chiar în timp ce se judeca cererea de arestare preventivă sau chiar înainte.

În cazul inculpatului Cebuc, judecătorul de la Tribunal s-a hotărât însă să respingă propunerea ca neîntemeiată, fără ca nici măcar să mai judece, deşi acuzaţiile sunt grave, de trafic de droguri.

Procurorii au explicat că tânărul a fost reţinut joi 23 iulie, în jurul orei 15.00, iar vineri, 24 iulie, au audiat un martor foarte important, fiindu-le practic imposibil să trimită cererea de arestare preventivă cel târziu la ora 9.00 dimineaţa, pentru a respecta termenul prevăzut de art. 209, alin 16.

Ca drept dovadă că judecătorii privesc diferit acel termen este şi faptul că, la Curtea de Apel, magistratul care a judecat contestaţia DIICOT a admis-o în privinţa nerespectării prevederii în discuţie. 

Din informaţiile pe care le deţinem, pentru a lămuri dacă acel termen de trimitere a propunerilor de arestare preventivă cu cel puţin şase ore înaintea expirării ordonanţei de reţinere este unul obligatoriu sau de recomandare, a fost sesizată deja Curtea Constituţională, care urmează să se pronunţe în această chestiune. 

 

Acuzaţiile ce i se aduc tânărului din Siret

Silviu Alexandru Cebuc este acuzat de procurori că în februarie 2015 a fost prins cu droguri asupra sa şi în bagajele cu care se întorcea de la Bucureşti, fiind luat de poliţişti direct de pe peronul gării Burdujeni, la scurt timp după ce a coborât din tren.

La vremea respectivă a fost prins cu 33,8 grame de ciuperci halucinogene, un drog nou pe piaţa din Suceava, precum şi 49,3 grame de canabis.

Săptămâna aceasta, miercuri, procurorii au făcut şi o percheziţie la domiciliul tânărului din Siret, şi au găsit într-un recipient din plastic 0,1 grame de canabis.

Cebuc a recunoscut acuzaţiile, cu precizarea că nu vindea acele droguri, ci le deţinea pentru consum propriu.

Tânărul din Siret este autorul unor lucrări impresionante de grafică, picturi pe pereţi sau desene pe asfalt cu nisip colorat (art sand), colaborând şi cu un designer din Bucureşti pentru crearea unei colecţii cu articole de îmbrăcăminte pentru femei, rolul său fiind de a picta acele haine, o parte dintre ele probate şi apreciate deja de nume cunoscute din showbizul românesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea de Apel Suceava a respins definitiv propunerea de arestare preventivă a artistului plastic acuzat de trafic de droguri.
 Vizualizări articol: 2463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curtea de Apel Suceava a respins definitiv propunerea de arestare preventivă a artistului plastic acuzat de trafic de droguri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei