Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2015 - Anul XX, nr. 175 (5987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Proiect în derulare

Lucrările din cadrul proiectului de consolidare, reabilitare şi valorificare durabilă a ansamblului monumental Biserica Sf. Simion - Turnul Roşu sunt în plină desfăşurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările din cadrul proiectului cu genericul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română Sf. Simion, înaintează vertiginos.

 

Lucrările s-au realizat până acum în proporţie de circa 40%

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri în incinta şantierului, pr. paroh Constantin Ciupu a declarat că lucrările circumscrise proiectului aflat în derulare s-au realizat până acum în proporţie de aproximativ 40%.

Detaliat, la Biserica monument Sf. Simion s-a făcut pregătirea infrastructurii pentru executarea sistemului de încălzire în pardoseală, iar la Turnul clopotniţă (Turnul Roşu), care va avea belvedere asupra părţii de sud-est a oraşului, s-au efectuat ample lucrări de curăţare, injectare, consolidare a eşafodajului pentru clopote, s-a cămăşuit extrabolta şi s-au refăcut elemente de zidărie.

Referitor la sistemul de încălzire pr. paroh Constantin Ciupu a precizat că s-au forat şase puţuri care vor capta căldura geotermală, care va fi transferată către biserică, dar şi către punctul info, construcţie care va avea o încăpere-birou, o cameră pentru ghid, o cameră tehnică pentru centrală, precum şi un loc de reculegere.

Muzeul, care va fi amenajat cu contribuţia beneficiarului (Parohia Ortodoxă Română Sf. Simion) va pune în valoare o serie de obiecte de cult, etalând totodată fotografii de arhivă şi diverse obiecte legate de istoricul bisericii, a turnului clopotniţă, a zonei Zamca şi a comunităţii armene din Suceava.

 

„Ceea ce facem ca şi contribuţie propriu-zisă trebuie dublat de atitudine şi efort susţinut...”

Cu privire la stadiul lucrărilor de la punctul info, pr. paroh Constantin Ciupu a menţionat faptul că s-au realizat până acum fundaţia, elevaţia şi structura de rezistenţă a clădirii.

Prin proiectul care se derulează în incinta vechiului cimitir armenesc s-a realizat un zid care desparte cimitirul de perimetrul în care se află biserica şi turnul clopotniţă, zid care parţial constituie sprijin pentru punctul info, iar pe altă porţiune va fi suport pentru un lapidarium, în care vor fi valorificate lespezi ale mormintelor istorice armeneşti. 

Pr. paroh Constantin Ciupu s-a referit şi la monumentul care va fi ridicat pe locul în care au fost depuse osemintele care au fost dezgropate cu prilejul efectuării lucrărilor din şantier, oseminte reînhumate prin oficierea slujbei de pomenire în prezenţa PS Datev Hagopian, Episcopul Eparhiei Armene din România. Mormântul comun va fi marcat cu o cruce specific armenească (hacikar), care va fi achiziţionată din Armenia şi va constitui o donaţie a credincioşilor români şi armeni.

„Ceea ce facem ca şi contribuţie propriu-zisă trebuie dublat de atitudine şi efort susţinut pentru ca omul să dea valoare şi viaţă folosind totodată toate aceste zidiri pentru progresul moral şi social”, a spus în încheiere pr. paroh Constantin Ciupu.

 

Proiectul are o valoare totală de 6.434.683,72 lei, din care 1.447.284,38 lei reprezintă contribuţia beneficiarului

Proiectul cu genericul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>” se realizează  printr-un contract de finanţare încheiat între Parohia Ortodoxă Sf. Simion din Suceava şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (ca autoritate de management), având ca intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, şi are o valoare totală de 6.434.683,72 de lei (din care 1.447.284,38 de lei reprezintă contribuţia beneficiarului, 388.304,66 de lei contribuţia Guvernului României şi 4.599.094,68 de lei sunt bani ai Uniunii Europene).

Finanţarea se face prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, domeniul major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”, iar data finalizării proiectului este 30 decembrie 2015. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările din cadrul proiectului de consolidare, reabilitare şi valorificare durabilă a ansamblului monumental Biserica Sf. Simion - Turnul Roşu sunt în plină desfăşurare.
 Vizualizări articol: 1447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lucrările din cadrul proiectului de consolidare, reabilitare şi valorificare durabilă a ansamblului monumental Biserica Sf. Simion - Turnul Roşu sunt în plină desfăşurare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman) Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman expansivul si generosul, caldul si... Citeşte