Perspectiva finalizării rutei ocolitoare a municipiului Suceava se îndepărtează tot mai mult, deși pe tronsonul III Șcheia – Pătrăuți se circulă din data de 12 martie a.c., iar celelalte două tronsoane sunt executate în proporție de 80%. Ca urmare a solicitării noastre, transmisă Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., referitoare la stadiul lucrărilor la șoseaua de centură, ni s-a transmis că tronsonul finalizat nu a fost recepționat nici acum, iar reluarea execuției pe celelalte două nu se știe când va avea loc. La întrebarea noastră, din ce motive nu s-a făcut recepția la tronsonul III, CNADR ne-a răspuns că, în urma rezilierii contractelor de execuție încheiate cu SC Construcții Feroviare Iași SRL și ”la presiunea organelor locale din Suceava”, CNADNR – DRDP Iași a luat hotărârea de a finaliza lucrările rămase de executat la sectorul III al variantei, km 7+285 – km 12+434, sectorul cel mai avansat din punct de vedere al execuției, în vederea deschiderii circulației. Pentru aceasta, CNADNR prin Direcția de la Iași a încheiat un acord contractual în data de 7 noiembrie 2014 cu SC Teo Trans Consulting SRL. După finalizarea lucrărilor, prin decizia directorului general al CNADNR SA s-a aprobat comisia de recepție la terminarea lucrărilor convenite prin amintitul acord. ”În cadrul recepției la terminarea lucrărilor executate de antreprenorul SC Teo Trans Consulting SRL, reprezentantul Inspectoratului Județean în Construcții Suceava a condiționat aprobarea recepției de prezentarea punctului de vedere al antreprenorului SCCF Iași, în calitate și de proiectant al obiectivului de investiții «Varianta de ocolire a municipiului Suceava». În urma ședinței s-a încheiat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.3/1548/07.04.2015 prin care s-a hotărât amânarea recepției. Comisia a motivat propunerea amânării prin lipsa referatului proiectantului pentru lucrările de bază executate de SC Construcții Feroviare Iași SRL”, se arată în comunicatul primit de la CNADNR.
În șapte ani, Compania de Drumuri n-a fost în stare să construiască o șosea de nici 13 km
În ceea ce privește reluarea execuției pe celelalte două tronsoane, din cauza faptului că, din momentul în care șantierul a fost abandonat de SC CF Iași, lucrările deja făcute nu au fost protejate în nici un fel, mai întâi trebuie făcută o expertiză tehnică și o revizuire a documentației. Compania de Drumuri ne-a informat că serviciile de proiectare (expertiză tehnică și revizuire documentație tehnică) pentru sectoarele I și II ale rutei ocolitoare nu au fost finalizate întrucât firma cu care s-a încheiat contractul ”și-a declinat competența”. ”În consecință, se va proceda în limitele contractuale și legale pentru sancționarea societății respective”, afirmă reprezentanții companiei.
Potrivit acestora, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași va promova o nouă procedură de achiziție pentru contractarea serviciilor respective. Când se va întâmpla acest lucru nimeni nu poate spune. Dar, foarte important, comunicatul primit de la CNADNR precizează că finanțarea lucrărilor la acest obiectiv de investiții A FOST de la bugetul de stat și, ”în continuare, se fac demersuri în vederea obținerii finanțării din fonduri de la Uniunea Europeană”. Deci bani de la buget nu mai sunt, procedurile pentru accesarea fondurilor europene sunt greoaie și de lungă durată și, în contextul dat, incerte. Ca urmare, rămânem și în acest an cu 5 kilometri de șosea de centură, nici aceasta recepționată, și cu celelalte două tronsoane lăsate de izbeliște. Acestea din urmă ar fi trebuit să fie finalizate până la data de 1 octombrie a acestui an. Pe segmentul E85 – Moara și pe Moara – Șcheia lucrările sunt executate în proporție de aproximativ 88%.
Șantierul la ruta ocolitoare a Sucevei s-a deschis în 2008 și investiția ar fi trebuit finalizată în 2012. Mai multe scandaluri și sistarea, la un moment dat, a finanțării, au amânat până acum construcția unei șosele de centură a cărei lungime totală nu depășește 12,42 km. Pe traseu mai sunt 16 poduri și 48 de podețe. Lucrarea costă circa 200 de milioane de lei fără TVA (aproximativ 46,5 milioane de euro), la care se adaugă alte milioane de euro care s-au plătit sau urmează să se plătească proprietarilor peste ale căror terenuri trece ruta ocolitoare.