Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iul 2015 - Anul XX, nr. 158 (5970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Viaţă de coşmar

Un bolnav de schizofrenie, găsit în stare deplorabilă, cu răni cumplite, în casa în care stă închis de ani de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din satul Văratec, oraşul Salcea, bolnav de schizofrenie de mai bine de 30 de ani, trăieşte în condiţii deplorabile, de ani de zile, în casa care a aparţinut părinţilor săi. Tutorele legal al bărbatului este cumnata sa, însă cel care are efectiv grijă de el este fratele său. Din păcate, acesta din urmă, deşi pare că se străduieşte, este depăşit de situaţia în care a ajuns bolnavul.

 

Imagini de coşmar în camera bolnavului

În urma sesizărilor venite de la localnici, care ne-au declarat că sunt îngrijoraţi pentru viaţa bolnavului, reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat la faţa locului. Casa în care stă bărbatul este pe o uliţă aproape părăsită. L-am găsit în gospodărie pe Valeriu Huluţă, fratele bărbatului bolnav. Acesta a acceptat să ne primească în casă, pentru a-l putea vedea pe fratele său. Bărbatul de 52 de ani se afla pe un pat, într-o cameră întunecoasă, invadată de muşte, cu gratii la geam. Imaginea de coşmar era însă doar începutul. Bolnavul, acoperit cu o pătură, gol de la brâu în jos, a reuşit să se ridice din pat. Are răni deschise la ambele picioare, care sunt foarte umflate.

„E de la urină, face tot timpul pe el, câte puţin, iar din cauza asta are rănile de la picioare. Îl dau cu alifii dar nu îi trece, din cauza urinei şi a căldurii”, spune Valeriu Huluţă. A doua mare problemă a bolnavului, pe lângă problemele psihice, este că e anchilozat şi nu se poate îndrepta, probabil din cauza poziţiei chircite în care stă tot timpul în pat.

 

Fratele bolnavului: “Am 33 de ani de când mă descurc singur cu el”

Valeriu Huluţă ne-a arătat o mulţime de medicamente şi alifii pe care le avea pe masa bolnavului.

„El ia tratamentul pentru problemele psihice, a mai fost şi internat pe la centre, dar acolo dacă îl duc într-o săptămână moare... am zis să am eu grijă de el câte zile o mai avea”, spune bărbatul, care, la prima vedere, pare bine intenţionat. Din păcate, nu poate avea grijă corespunzător de fratele său. Bărbatul a recunoscut că fratele bolnav petrece mult timp şi singur.

„Mă mai duc câte jumătate de zi pe ogor, sunt singur, nu am ce face... Am 33 de ani de când mă descurc singur cu fratele meu”, spune Valeriu Huluţă, fără a aminti nimic de soţia sa, care este tutorele legal al bolnavului.

Îl întrebăm dacă nu ar fi mai bine ca fratele său să aibă parte de îngrijire de specialitate.

„Acasă mănâncă cât vrea, doarme cât vrea, se scoală când vrea, nu are program... Acolo (n.r. - la un centru pentru persoane cu boli psihice) rezistă doar cei puternici”, spune cu convingere Valeriu Huluţă.

 

„Nu a fost îngrijit corespunzător şi se află într-o situaţie de risc”

La faţa locului a ajuns ieri, la sesizarea făcută de Monitorul de Suceava, şi o echipă de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei Salcea, în frunte cu primarul Ilie Lungu. Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat că la faţa locului s-a constatat că bolnavul nu este îngrijit aşa cum ar fi normal, în condiţiile în care are un reprezentant legal, în persoana cumnatei sale. 

„Din nefericire, nu a fost îngrijit corespunzător şi se află într-o situaţie de risc. S-a luat legătura cu familia şi în cel mai scurt timp va fi internat în Spitalul Judeţean Suceava, pentru medicamentaţie şi igienă”, a explicat Nicoleta Daneliuc.

 

Două variante luate în calcul pentru ca bolnavului să-i fie mai bine în viitor

După ce va primi îngrijirile de urgenţă, în special pentru rănile grave de la picioare, urmează a se stabili ce se va întâmpla cu acesta.

„Vom vedea care sunt măsurile pe care le vom lua, ori îl vom interna într-un centru de specialitate, însă pentru asta avem nevoie de acordul reprezentantului legal, ori acesta îl va lua la domiciliul său, pentru a avea grijă de el, întrucât în casa în care a fost găsit nu pot fi asigurate condiţii corespunzătoare”, a mai precizat Nicoleta Daneliuc.

 

Diagnosticul de schizofrenie paranoidă din anii 1980

Conform datelor oficiale, bolnavul este încadrat cu grad de handicap permanent, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Acesta primeşte lunar o indemnizaţie pentru persoană cu handicap, dar şi indemnizaţie pentru însoţitor, în condiţiile în care nu are asistent personal.

În total, pentru îngrijirea bărbatului, tutorele său primeşte aproximativ 1.000 de lei lunar. „Bani puţini, având în vedere cheltuielile cu medicaţia şi hrana”, susţine Valeriu Huluţă.

Acesta ne-a relatat că fratele său a fost diagnosticat cu schizofrenie din ani 1980, starea lui degradându-se treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Bărbatul a fost internat în centre de specialitate în mai multe rânduri, însă fratele său susţine că de fiecare dată l-a readus acasă într-o stare mai proastă decât la internare.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bolnav de schizofrenie, găsit în stare deplorabilă, cu răni cumplite, în casa în care stă închis de ani de zile.
 Vizualizări articol: 4729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un bolnav de schizofrenie, găsit în stare deplorabilă, cu răni cumplite, în casa în care stă închis de ani de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se folosesc de un caz "sa arate" schizofrenia trimis de
(12 iul 2015, 19:48:04
Nu am citit prea mult , ca nu mai am nervi si nici rabdare pentru manipulari, dar mi se pare un articolas la comanda. Pune un om normal - sa zicem din puscariile de exterminare comuniste din anii '50 - sa traiasca in conditiile descriste si ajunge schizofrenic. Cine mai stie cum era omul ala, ce doctoras cu capul tanar i-a pus stampila de handicapat. E pervers si cabotin aticolul asta si face referire la o boala "pisihica" desi am mari rezerve fatza de aceasta meserie , adica psihiatrie "care este" specializarea medicala cea mai de "fortza" a medicinei si politizata excesiv.
E ca in bancul ala in care vine un tip in biroul unui psihiatru si se baga sub birou. Medicul si asa deformat profesional deja pune STAMPILE si zice la tipul ala: ba ca e un pisic bagat intru sac si aruncat de pe vreun pod, ba ca e un catelus abandonat la marginea unui lan, din masina de stapanul catelusei. Totul are aer de "elodia" pana cand cel de sub birou , il tempereaza pe psihiatru si-i zice : Domnule doctor psihiatru... ma lasati si pe mine sa instalez internetu' ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei