Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2015 - Anul XX, nr. 153 (5965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Discrepanţe

Elevi de 9 şi 10 în anii de gimnaziu au rămas repetenţi la evaluarea de final de clasa a VIII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O analiză atentă a listelor cu mediile de admitere la liceu ale absolvenţilor de gimnaziu din judeţul Suceava scoate la iveală o situaţie cel puţin paradoxală, mai exact diferenţe uriaşe, chiar şi de 5 puncte, între nota de la evaluarea naţională şi media anilor de gimnaziu.

Astfel, zeci de elevi suceveni cu medii mari, de 8, 9 sau 10 în cei patru ani de gimnaziu, au rămas repetenţi la probele de la finalul clasei a VIII-a şi nu au reuşit nici măcar să ia note de trecere la ambele discipline de examen. Cele mai mari discrepanţe dintre mediile anilor de gimnaziu şi cele obţinute la evaluarea naţională se regăsesc la şcolile din mediul rural, însă diferenţe inadmisibil de mari sunt şi în şcolile de la oraş.

Acest clivaj relevă, în multe cazuri, că exigenţa în notarea de la clasă este mult mai redusă decât la evaluarea naţională, iar Ministerul Educaţiei pare să fi înţeles acest lucru. Din 2014, media anilor de gimnaziu contează doar în proporţie de 25% în media de admitere, şi nu 50% cum era înainte de anul menţionat.

Mai puţin fericit este faptul că sute de elevi care termină anual clasa a VIII-a nu-şi cunosc nivelul real de pregătire.

 

Nota 9 la clasă, nota 4 la evaluarea naţională

Nota 9 la clasă, nota 4 la evaluarea naţională. Este situaţia şcolară a unui elev de la Şcoala Gimnazială din Prelipca, acesta având 9,04 media anilor de studiu şi 4,30 la evaluarea naţională.

De la Şcoala Gimnazială din Burla, un elev cu media anilor de gimnaziu de 9,47 a avut la evaluarea naţională media 4,90.

O diferenţă de peste 4 puncte între cele două medii a bifat un absolvent al Şcolii Gimnaziale „Ion Pintilie” Măneuţi, acesta având în anii de gimnaziu media 9,31, iar la evaluarea naţională 4,97. La şcoala din Gulia, o elevă a terminat gimnaziul cu media 9,36, iar la evaluarea naţională a fost notată la cele două probe cu 4,4, respectiv 4,5.

La Calafindeşti, o diferenţă de aproape 5 puncte se înregistrează în cazul unei eleve cu 9,21 în anii de gimnaziu şi 4,45 la evaluarea naţională.

La Şcoala Nr. 2 Vicovu de Sus Remezău, o elevă s-a evidenţiat în timpul gimnaziului cu o medie de 9,28, iar la examenul de final de clasa a VIII-a a obţinut 4,82.

Situaţie asemănătoare şi la şcoala din Băneşti, unde o elevă cu media celor patru ani de gimnaziu de 9,19 a luat 4,75 la evaluarea naţională.

Un alt exemplu găsim la Şcoala Gimnazială Moara Carp, unde un elev de nota 9,25 a luat la examenul de la final de a VIII-a 4,87.

Un elev al şcolii gimnaziale din Şcheia a fost notat la examenul de evaluare naţională cu 3,95, deşi media anilor din gimnaziu este de 8,78. Încheiem lista exemplelor cu situaţia unui elev al Liceului Teoretic Filadelfia Suceava, un absolvent de nota 8,74 care a primit 2,67 la evaluarea naţională.

Pot fi date alte zeci de exemple similare privind elevii din judeţ.

 

Sute de medii de admitere mai mici de 5

Reamintim că la nivelul judeţului Suceava 741 dintre elevii care în această vară au încheiat socotelile cu ciclul gimnaziul nu au reuşit să obţină o medie de admitere peste 5.

Dintre aceştia, 23 au medii de admitere mai mici de 3, 2,31 fiind cea mai mică medie din judeţ, aceasta aparţinând unui absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava.

De cealaltă parte, 13 elevi suceveni vor fi admişi la liceu cu media 10, aceştia obţinând calificativul maxim atât la evaluarea de la final de clasa a VIII-a, cât şi la finalul celor patru ani de ciclu gimnazial.

 

Admiterea are loc pe 14 iulie

În perioada 3-7 iulie, absolvenţii de gimnaziu, însoţiţi de părinţi şi diriginţi, vor completa fişele de înscriere la liceu. În funcţie de liceul pentru care s-au hotărât să opteze, elevii vor completa codurile respectivelor instituţii pe fişele de înscriere.

Prima etapă a repartizării computerizate a candidaţilor va avea loc pe 14 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 15 iulie, la şcolile în care aceştia au învăţat, precum şi la liceele la care au fost repartizaţi.

Repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după mediile de admitere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi de 9 şi 10 în anii de gimnaziu au rămas repetenţi la evaluarea de final de clasa a VIII-a.
 Vizualizări articol: 3402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Elevi de 9 şi 10 în anii de gimnaziu au rămas repetenţi la evaluarea de final de clasa a VIII-a4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parintii odraslelor i-au vrut primii in clasa! trimis de
( 6 iul 2015, 14:09:35
Simpu de inteles, parintii odraslelor i-au vrut premianti si au clacat...

Cei interesaţi de o carieră in invăţământ ar trebui să-şi pună inainte de a se inscrie la facultatea de profil intrebări de genul:
Imi place să interacţionez cu copii?
Pot vorbi in faţa unei grupe de elvi si a unor parinti rau- voitori?
Rezist la presiuni? i
2.   Extraordinar trimis de
( 7 iul 2015, 08:14:39
Bine punctat, LAATU! Ce facultate ai facut si la ce intrebari ai cautat raspuns inainte de a te inscrie la facultate?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei