Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2015 - Anul XX, nr. 153 (5965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tragedie

Doi copii au murit înecaţi în apa Sucevei, într-o zonă în care săpăturile au creat hăuri de zece metri adâncime

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doi copii, unul în vârstă de 12 ani şi unul de 14 ani, au murit înecaţi în râul  Suceava, pe raza satului Prelipca, într-un loc cu gropi foarte adânci, create în urma săpăturilor efectuate de-a lungul anilor de utilajele balastierelor. Tragedia s-a petrecut sâmbătă după-amiază, în jurul orei 16.00, iar numărul victimelor putea fi mai mare. Un al treilea copil, frate cu unul dintre cei care s-au înecat, s-a salvat cu greutate din râul în care, povestesc localnicii, se formează foarte multe vârtecuşuri.

 

Clipe de groază: "Valeu, fraţii mei" 

Cei trei copii, toţi din Salcea, au plecat sâmbătă pentru a face o baie în râul Suceava. Doi dintre ei, fraţi, iar al treilea, vecin cu primii doi. S-au urcat pe biciclete şi au parcurs câţiva kilometri până în satul vecin, Prelipca, aflat pe malul stâng al râului Suceava. La scurt timp după ce au intrat în apă s-a petrecut tragedia. Neculai Ciubotaru, un localnic, a fost printre primii care au ajuns la faţa locului:

“Probabil au fost prinşi într-un vârtecuş şi nu au mai putut înota. Unul dintre ei s-a prins de o buruiană şi a ieşit la mal, dar ceilalţi doi s-au înecat. Îl auzeam cum răcnea de pe mal <Valeu, fraţii mei>”.

Din păcate, pentru Gabriel Holoşpin, în vârstă de 12 ani, şi Daniel Zaharia, în vârstă de 14 ani, viaţa s-a curmat în mod brusc şi tragic, fără ca cineva să-i poată ajuta. Copilul care s-a salvat, în vârstă de 14 ani, era frate cu Gabriel şi coleg de clasă cu Daniel.

 

Săpăturile au creat capcane mortale în apa Sucevei

După apelul la 112, la faţa locului au ajuns poliţişti de la Salcea şi echipaje de la Detaşamentul de Pompieri Suceava. Acestea au început căutările cu o barcă pneumatică şi cu un echipaj de scafandri. Mai mulţi localnici au intrat şi ei în apă şi au început să caute trupurile celor doi, atât în zona în care au dispărut, cât şi în aval. Misiunea s-a dovedit foarte dificilă. Scafandrii care au intrat în apă au constatat că mai multe porţiuni au trei-patru metri adâncime. Mai mult, în imediata apropiere a locului în care s-au înecat copiii, unul dintre scafandri a constatat, cu aparatul din dotare, că apa este adâncă de zece metri. Un adevărat şoc şi pentru localnicii adunaţi la faţa locului. Aceste adâncimi foarte mari sunt de fapt gropi săpate de utilaje care au excavat balast, cu încălcarea evidentă a legii. Gropile s-au transformat în capcane pentru înotătorii mai puţin experimentaţi şi, cu atât mai mult, pentru copii. 

 

Al doilea trup neînsufleţit, găsit duminică 

După ore de căutări, sâmbătă seara, pompierii au găsit trupul unuia dintre copii. Au continuat apoi căutările până la lăsarea întunericului şi le-au reluat duminică dimineaţă, înainte de ora 8.00. Duminică, în jurul orei 11.00, a fost adus la mal şi al doilea trup neînsufleţit.

Locotenent colonelul Marius Tăuteanu, locţiitor la comanda Detaşamentului de Pompieri Suceava, a declarat:

„Am continuat căutările, pentru a-l găsi şi pe al doilea copil, cu un echipaj format din trei scafandri şi cu o barcă pneumatică cu echipajul aferent, cu dispozitive tip ancoră şi greblă. Trupul a fost găsit după ce s-a executat o procedură de periere a apei, dintr-o latură în alta”.

Ambele trupuri au fost găsite la mică distanţă de locul unde copiii au intrat în apă.

 

Părinţii nu voiau să-i lase la apa Sucevei, însă copiii nu i-au ascultat

Daniel Zaharia, copilul în vârstă de 14 ani, absolvise în această vara clasa a VII-a, la şcoala din Salcea. Una dintre ultimele sale fotografii, de grup, cu colegii săi de clasă, la festivitatea de închidere a anului şcolar, a fost postată pe o reţea de socializare de diriginta copilului, aflată şi ea în stare de şoc.

Anişoara Boca, vecină cu familia Zaharia, a povestit cum s-a produs nenorocirea:

“El mai mergea cu nişte vecini la scăldat, părinţii ştiau că merge şi nu voiau să-l lase, ştiau care este pericolul şi i-au spus să nu se mai ducă la scăldat. El însă a fugit cu ceilalţi copii şi s-a întâmplat nenorocirea. Or fi fost poate şi înfierbântaţi de pe drum, ori or fi căzut într-o groapă, cine ştie... a rămas în urmă jale şi durere mare”, a mărturisit femeia.

În condiţiile în care, an de an, vara, în judeţ se produc multe tragedii de acest gen, nenorocirea de la Prelipca, prima de acest gen din 2015, ar trebui să fie un mare semnal de alarmă, în special pentru tinerii care nu realizează că  o apă curgătoare poate fi foarte periculoasă, dar şi pentru părinţii acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi copii au murit înecaţi în apa Sucevei, într-o zonă în care săpăturile au creat hăuri de zece metri adâncime.
 Vizualizări articol: 6339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Doi copii au murit înecaţi în apa Sucevei, într-o zonă în care săpăturile au creat hăuri de zece metri adâncime5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei