Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2014 - Anul XIX, nr. 221 (5730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Umanitar

Comunitatea din Marginea dă un nou exemplu de solidaritate: a strâns două camioane cu ajutoare, pentru 50 de suflete condamnate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea din Marginea, ortodocși şi penticostali deopotrivă, şi-a demonstrat încă o dată solidaritatea faţă de cei aflaţi în suferinţă. La sfârşitul săptămânii trecute mărginenii au sărit în sprijinul a 50 de suflete, 25 de băieţi şi 25 de fete, toţi tineri cu afecţiuni psihice grave, care trăiesc în condiţii greu de imaginat, culmea, într-o instituţie de protecţie a statului.

De solidaritatea de la Marginea am vorbit pentru prima oară acum aproximativ doi ani, când mai toată suflarea comunei a pus mână de la mână pentru a-şi ajuta mai mulţi consăteni ale căror case au fost mistuite în incendii.

Zeci de mărgineni s-au oferit voluntari pentru a le ridica noi case consătenilor cărora focul le-a luat în câteva ore tot ce au agonisit o viaţă întreagă. Au reuşit acest lucru în câteva săptămâni, cu materiale de construcții achiziționate tot cu ajutorul unor oameni cu dare de mână din comună care nu au putut rămâne impasibili la drama sătenilor care au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Copiii au ajutat şi ei la ce au putut, iar femeile au organizat o bucătărie de campanie unde au făcut mâncare pentru armata de muncitori.

S-a întâmplat acum doi ani, iar la vremea respectivă, în semn de recunoştinţă, Monitorul i-a nominalizat în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” pe cei care s-au aflat în spatele acestor acţiuni umanitare şi care au reuşit să mobilizeze o comună întreagă: Arcadie Boicu, reprezentantul comunităţii penticostale, şi preoţii ortodocşi Vasile Varctic şi Vasilică Nicanor Leuştean.

 

„Nu le-au dat o pijama de opt ani de zile... Când e cald, îi bagă într-un butoi de 150 de litri şi-i spală acolo”

De data aceasta, solidaritatea mărginenilor s-a manifestat faţă de tinerii de la un centru de reabilitare şi reeducare din localitatea Dersca (judeţul Botoşani).

Preotul Leuştean a auzit mai demult povestea cutremurătoare a acestora de la câţiva enoriaşi de-ai săi şi de atunci a încercat să ajute acel centru, după posibilități. A mers în două rânduri de atunci cu ajutoare, din ce a strâns de la mărgineni, însă tot nu era mulţumit.

„Când intri acolo te crucești. Copii foarte neajutorați. Nu au aragaz, maşină de spălat, nu au cu ce se îmbrăca... O situaţie groaznică. Nu le-au dat o pijama de opt ani de zile. Nu ştiu ce face statul ăsta român... nu au o sală de mese, mănâncă afară la niște mese de pe timpul lui Ceauşescu, iar când plouă stau într-o încăpere şi mănâncă laolaltă la o masă de vreo patru metri. Au un singur duş comun, iar când e cald îi bagă într-un butoi de 150 de litri şi-i spală acolo. Geamurile sunt putrede... e înfiorător. Colectivul se îngrijește de ei, dar dacă nu ai cu ce, de unde?”, ne-a mărturisit părintele Vasilică Nicanor Leuştean.

Preotul a umblat din casă în casă, pe la firme şi oameni mai cu stare din comună, şi a reuşit să adune două camioane cu ajutoare pentru sufletele condamnate de la Dersca.

O maşină profesională de spălat, un frigider nou, un aragaz nou, un aspirator, un fier de călcat, o maşină de tuns, produse alimentare, sanitare, îmbrăcăminte, 60 de scaune noi-nouţe, donaţiile fiind estimate la aproximativ 10.000 de lei.

Iar zilele trecute, preotul Leuştean şi Arcadie Boicu au plecat cu cele două camioane de ajutoare spre Dersca.

„Dacă mergeţi acolo, vă îmbolnăviţi. Domnul Boicu, cât a stat acolo, a plâns încontinuu, l-am terminat. I-am spus: asta e lumea reală... Acolo trebuie să-i ducem pe cei bogaţi, să vadă cum e să trăieşti din nimic”, a completat părintele Vasilică Nicanor Leuştean, mărturisind că a luat deja legătura cu părintele protopop din Milişăuţi, pentru a face rost de un transport de legume (varză, ţelină, ceapă etc.), tot pentru Dersca, şi cu alte persoane pentru aşternuturi, covoare, plăpumi etc., cu aceeaşi destinaţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comunitatea din Marginea dă un nou exemplu de solidaritate: a strâns două camioane cu ajutoare, pentru 50 de suflete condamnate.
 Vizualizări articol: 6991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Comunitatea din Marginea dă un nou exemplu de solidaritate: a strâns două camioane cu ajutoare, pentru 50 de suflete condamnate5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos gest trimis de
(23 sep 2014, 12:36:32
Nota 10 pentru margineni. Pentru dl Sergiu Rusu, -5 pentru ca nu a avut curiozitatea sa vada unde e DERSCA in Botosani.
2.   Infiorator trimis de
(23 sep 2014, 12:47:22
Nu-ti vine sa crezi si totusi exista in Romania astfel de locuri, ti se ridica parul pe spate cand auzi asa ceva, dar e cruntul adevar. Nu trebuie sa te uiti la televizor sa vezi lumea a III-a, saracia , analfabetismul si mizeria e la un pas de noi.
3.   Bravo! trimis de
(23 sep 2014, 13:48:10
Citind asta ma face sa fiu proud of Marginea! Saracii copilasi. Un centru de colectare second hand la Marginea ar fi binevenit.
4.   ATENTIE,GRETOSILOR!!! trimis de
(24 sep 2014, 11:20:03
DE CE CHELTUITI MILIOANE DE EURO PE AUTOCARE,STADIOANE SI CASE DE CULTURA PENTRU MITINGURILE GRETOSILOR? DE CE NU MERGETI SA AJUTATI ACESTI AMARATI? CA DOAR TOT VOI ATI ADUS ACEST POPAR IN ACEASTA SITUATIE.OARE CAND SE VOR PUNE AUTOCARE SA MERGEM LA BUCURESTI SA INDEPARTAM PE CEI 600 DE IMBUIBATI CARE VOTEAZA IMPOTRIVA POPORULUI?...FELICITARI MARGINENILOR SI CELOR CE S-AU OCUPAT DE ACESTE DONATII.BUNUL DUMNEZEU SA-I RASPLATEASCA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei