Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2014 - Anul XIX, nr. 151 (5660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Imagine clară

Harta absorbţiei fondurilor europene în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fondurile europene destinate în ultimii ani renovării şi dezvoltării rurale au fost atrase într-un mod foarte diferit de la o localitate la alta a judeţului Suceava, unele comune reuşind să obţină sume mari începând cu vechiul program SAPARD, în timp ce altele nu au reuşit să acceseze nici un proiect. Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Suceava, Mihai Moraru, a realizat o hartă a accesării fondurilor europene pe localităţi, prima iniţiativă de acest gen.

Vârfurile şi comunele fără nici un proiect accesat 

Harta urmăreşte patru mari programe de care au putut beneficia administraţiile locale. Este vorba de fondurile europene pentru dezvoltare rurală prin programul SAPARD şi de mai noul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), cu măsurile 125 - „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, 322 - „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” şi 322 D - „Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţiile din 2010”. 

Analiza pe localităţi arată că unele primării rurale au reuşit să atragă fonduri în câte trei proiecte, în timp ce 11 comune nu au obţinut nici un leu din aceşti bani nerambursabili. (vezi harta alăturată)

De exemplu, comuna Bosanci a accesat trei proiecte: 1 milion de euro prin măsura 125, 999.000 de euro prin SAPARD şi 2,4 milioane de euro prin măsura 322 a FEADR. Un alt exemplu pozitiv, din zona de munte a judeţului, ar fi comuna Şaru Dornei: 1,4 milioane de euro la măsura 322D, 1,5 milioane de euro la măsura 125 şi 999.000 de euro prin vechiul program SAPARD. Câte trei proiecte cu fonduri europene au reuşit să mai obţină, în calitate de beneficiari, primăriile din Dorna Candrenilor, Vicovu de Jos, Dărmăneşti şi Adâncata.

La polul opus, cele 11 localităţi care nu au accesat nici un proiect sunt: Izvoarele Sucevei, Breaza, Fundu Moldovei, Horodnic de Sus, Poieni Solca, Bălcăuţi, Stroieşti, Drăgoieşti, Pătrăuţi, Hânţeşti şi Vultureşti.

De precizat că în privinţa municipiilor şi oraşelor datele nu sunt relevante, pentru localităţi urbane fiind destinate fonduri doar prin programul SAPARD.

Plăţi de peste 38 de milioane de euro din fonduri europene, în 2013 

Mihai Moraru, directorul OJPDRP Suceava, a prezentat harta într-un raport cu privire la activitatea instituţiei în 2013.

„Colectivul format din 20 de persoane, din care 16 posturi de execuţie şi patru de conducere, a instrumentat în 2013 un număr de 2.054 de cereri de plată. Cererile de plată s-au concretizat în plăţi efective de peste 38 de milioane de euro, exceptând TVA-ul, suma plătită fiind cea mai mare din Regiunea Nord-Est”, a arătat Mihai Moraru.

Revenind la harta fondurilor europene pe localităţi, aceasta a fost realizată pentru o imagine cât mai clară şi mai uşor de analizat, privind absorbţia fondurilor europene pe localităţi. Pentru viitoarele fonduri europene, numărul de proiecte accesate va reprezenta mai mult ca sigur un element foarte important în obţinerea de punctaje cât mai ridicate. 

Harta absorbţiei fondurilor europene în judeţul Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Harta absorbţiei fondurilor europene în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 9808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Harta absorbţiei fondurilor europene în judeţul Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei